26 / 04 / 2024

HES projesi Melet Irmak'ını kuruttu!

HES projesi Melet Irmak'ını kuruttu!

HES'lerin doğaya verdiği zarar, Ordu'nun Melet Irmağı üzerinde çarpıcı biçimde ortaya çıktı



Irmağa akan derelerde su yerine çakıl ve kayalarla dolu boş yataklar kaldı. Susuzluk bitkileri de etkilemeye başladı. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde vatandaşların büyük tepkisine ve mahkemelerin verdiği durdurma kararlarına rağmen hukukdışı bir biçimde hidroelektrik santrallarının (HES) yapımı sürerken, Ordu'nun Mesudiye Ilçesi'nde Melet Irmağı üzerinde faaliyete geçen HES, ırmaktan geriye sadece çakıllarla dolu kurumuş yatak bıraktı.
Mesudiye ilçesi Topçam Beldesi'nde yapımı biten Topçam Barajı'nın ardından aynı güzergâhta bu kez "Danca 1" HES inşaatı başladı.

8 Temmuz 2007'de Darıca HES'in temeli törenle atıldı, inşaat tamamlanıp Darıca HES'in 30 Ekim 2009'da elektrik üretimine başlamasıyla herkes ırmaklardan enerji üretmenin keyfini yaşamaya başladı. Ancak Melet Irmağı'na su taşıyan derelerdeki suyun HES için çekilmesiyle, bir zamanlar coşkun ve pırıl pırıl akan derelerden geriye kurumuş ve çakıllarla dolu bomboş dere yatakları kaldı. Bölgedeki yabanıl hayatın var oluş nedeni olan suyun yokluğu bitki ve hayvanları da etkilemeye başladı.

'İstihdam sözü tamamen yalan'
ORDU Temiz Enerji ve Çevre Platformu Sözcüsü Elektrik Mühendisi Coşkun Türkeli, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılacak HES'lerin bölgeye istihdam sağlayacağı iddialarının "boş" olduğunu belirterek şunları söyledi:


Geri Dön