26 / 04 / 2024

Hindistan altyapı çalışmalarına 500 milyar dolar ayırdı!

Hindistan altyapı çalışmalarına 500 milyar dolar ayırdı!

Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Hindistan 'ın önümüzdeki dönemde altyapı ve yol harcamaları için şimdilik 500 milyar dolarlık bir pay ayırdığını belirterek, Türk müteahhitlerini bu pastadan pay almaya çağırdı...



Hindistan 'ın dörtte üçünün yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan çağlayan, Türk müteahhitlerin Ortadoğu 'dan Kafkasya 'ya kadar önemli projeler gerçekleştirdiğini, bunu Hindistan 'da da yapabileceklerini söyledi. çağlayan, “Müteahhitlerimiz neden buraya gelmiyor anlamıyorum ” eleştirisinde bulundu.

Dış ticaretimiz çok az
Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Yeni Delhi 'de düzenlenen Türk-Hindistan İş Forumu kapsamında ihracatçılardan oluşan bir heyetle temaslarda bulundu. çağlayan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 10 yılda 8 kat arttığını belirterek, “İki ülke arasında dış ticaret hacmi yaklaşık 4 milyar dolar. Ancak bu çok az. İki ülkenin toplam dış ticaret hacmi 1 trilyon dolara yaklaşırken iki ülke arasındaki ticaret hacmi bunun yüzde 1 'ini dahi oluşturmuyor. Bunun daha da artmasını istiyoruz ” diye konuştu.

İki tekerlekli araba
İki ülke arasında ticaret hacminin yüzde 85 'inin Hindistan lehine olduğunu ifade eden çağlayan bu ilişkiyi iki tekerlek üstünde giden arabaya benzeterek şunları söyledi: “Bu ticaretin balans ayarının yapılması için serbest ticaret anlaşmasını imzalamamız gerekiyor. Ayrıca vizelerde yaşanan sorunlar da ihracatın önünde engel. Hindistan 'ın ithalatını ve Türkiye 'nin ihracat kalemlerini incelediğimizde görüyoruz ki yüzde 45 'lik bir benzerlik var. Bu müthiş bir şey. çok az ülkede böyle benzerlik var. Aslında sizin aldığınızı biz satıyoruz ama birbirimizi iyi tanımadığımız için potansiyeli değerlendiremiyoruz. ”

Türkiye 'den dünyaya açılın
Türkiye 'nin önemli bir büyüyen pazar ve coğrafi konuma sahip olduğunu vurgulayan çağlayan, Hindistan 'ın Türkiye 'den dünyaya daha kolay açılabileceğini söyledi. çağlayan, iki ülke şirketlerinin ortaklıklar yoluyla üçüncü ülkelere yatırım yapma imkanının da olduğunu ifade etti.

Türkiye, Hindistan için kaldıraç görevi görebilir

TÜRKİYE ve Hindistan 'ın büyük bir ekonomik fırtınadan başarıyla çıkan iki ülke olduğunu söyleyen Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Meclis Üyesi Mammohan Bhagat, Hindistan 'ın 2010 'da yüzde 8 büyüdüğünü vurguladı ve şöyle konuştu: “Madencilik, inşaat, doğal taşlar, mücevherat, bilgi teknolojileri ve ilaç sektörü gibi alanlarda çok önemli işbirlikleri yapabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye Hindistan için stratejik konumu ile diğer ülkeler ile yaptığı gümrük anlaşmalarıyla kaldıraç etkisi yapabilir. Stratejik ortaklıklarla üçüncü ülkelere açılabiliriz. ”
Hürriyet/çilem Kaya


Geri Dön