25 / 04 / 2024

Hindistan'da altyapı ve üstyapı inşaatları yapılacak

Hindistan'da altyapı ve üstyapı inşaatları yapılacak

Hindistan'ın en büyük ve en önemli şirketlerinin yöneticileri Türkiye'ye akın etti



Hintli işadamları işbirliği imkanlarını aramak için geldi. Heyette, Erdemir'i almak isteyen, alamayınca borsada yüzde 25 hissesini toplayan çelik devi Mittal ailesinden R.B.Mittal de var

Hindistan'ın en büyük ve en önemli şirketlerinin yöneticileri Türkiye'ye akın etti. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma ve beraberindeki işadamları heyeti, Türk-Hindistan İş Konseyi toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye geldi. Heyete, Hindistan'ın önemli ailelerinden biri olan Mittal ailesinin sahibi olduğu ve en büyük GSM operatörlerinden biri olarak gösterilen Airtel'in yöneticisi Rajan Bharti Mittal önderlik ediyor. Çelik devi Mittal, Erdemir ihalesinde Oyak ile yarışmış, ancak alamamıştı. Arcelor ile birleşerek Arcelormittal adını alan şirket, Erdemir sevdasından vazgeçmemiş, borsadan alımlarla Erdemir'deki payını yüzde 25'e çıkarmıştı. 

DEİK TOPLANTISI BUGÜN İSTANBUL'DA

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) yapılan açıklamada, Hintli Bakan Sharma ve beraberindeki işadamları heyetinin, Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI) işbirliği ile bu sabah İstanbul'da düzenlenen Türk-Hindistan İş Konseyi 8'inci Ortak Toplantısı'na katılacağı belirtildi. Açıklamada, ortak toplantıya ülkenin en önemli maden, mineral, yapı malzemeleri, müteahhitlik, altyapı projeleri, enerji, lojistik, tekstil, gıda işleme, telekomünikasyon, bilgisayar sistemleri, IT ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren firmaları katıldığı vurgulandı.

HİNDİSTAN'IN DEV FİRMALARI HEYETTE

Açıklamada, şöyle denildi: "Hindistan'ın önemli müteahhitlik firmalarından Hindustan Construction, yine önde gelen mühendislik firmalarından Varun Earthtech ve geçtiğimiz haftalarda Hindistan Kuzey Doğu Bölgesi Sanayi ve Ticaret Federasyonu ile Türk-Hint İş Konseyi arasında imzalanan işbirliği anlaşması neticesinde Türkiye ile Hindistan arasında öngörülen 8 milyar dolarlık ortaklıklarla birlikte Türk-Hint ilişkileri büyük gelişmeler vaat ediyor."

Hindistan'daki inşaat projelerine talibiz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Hindistan arasında imzalanması düşünülen Serbest Ticaret Anlaşması çalışma grubunun kimlerden oluşacağı ve tarihi konusunda Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma ile mutabakat sağladıklarını bildirdi. Bakan Çağlayan, Sharma ve beraberindeki heyeti makamında kabul ederek bir süre görüştü. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Çağlayan, DTM olarak iki ülke arasında müteahhitlik alanında bir işbirliği protokolü yapılmasını teklif edildiğini belirtti. Çağlayan, önümüzdeki 10 yılda özellikle Hindistan'da 500 milyar dolarlık altyapı ve üstyapı inşaatları yapılacağını söyledi. Çağlayan,Türk firmaların hem Hindistan'da bu projeleri üstlenmeleri hem de iki ülke firmalarının bir araya gelerek üçüncü ülkeler nezdinde işbirliği yapma imkanı aramasının önemine işaret etti.

YATIRIMCI TEŞVİK EDİLECEK

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma da  iki ülkede karşılıklı yatırımların yapılması için firmaların yüreklendirileceğini bildirdi. Sharma, 3. ülkelerde ortak yatırımlar için firmalara teşvikler verileceğini de belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 3 milyar dolar

Yıl Ticaret hacmi (Milyar $)

2006           1.8 

2007           2.6 

2008             3

İhracatımız yarım milyar doları aştı

Yıl         İhracat

              (Milyon $)

2006        222

2007         348

2008          543
Star


Geri Dön