26 / 04 / 2024

Hindistan'da yıkılan Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek caminin temeli atılıyor!

Hindistan'da yıkılan Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek caminin temeli atılıyor!

Hindistan’da 1528 yılında inşa edilen ve 1992 yılında aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek caminin temeli yarın atılacak.



Uttar Pradeş eyaletinin Ayodhya kentinde yıkılan Babri Camisi'nin yer aldığı bölgeye yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta bir köyde hayata geçirilecek olan cami kompleksi için yarın temel atma töreni gerçekleştirilecek.

Hint-İslam Kültür Vakfı (IICF) Sekreteri Athar Hüseyin, hayata geçirilecek olan cami kompleksinin özellikleri, projenin ne kadar sürede tamamlanacağı ve Babri Camisi tartışmalarına dair Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

Hüseyin, Hindistan Anayasası’nın 26 Ocak 1950 yarihinde yürürlüğe girdiğini ve aralarında Hindistan’daki azınlıkların da bulunduğu tüm Hint vatandaşlarının Anayasa ile eşit haklar elde ettiğini hatırlatarak,"Bu sebeple caminin temel atma töreni için 26 Ocak Hindistan Cumhuriyet Bayramı seçildi." diye konuştu.

Hayata geçirilecek olan caminin bir kompleks şeklinde olacağına değinen Hüseyin, söz konusu alanda 200 yataklı çeşitli alanlarda hizmet verecek hastane, başta bakıma muhtaç kadın ve çocuklar olmak üzere günlük 1000 kişiye ücretsiz yemek sağlayan aşevi, araştırma merkezi, müze, kütüphane ve bir yayın evinin yer alacağını belirtti.

Hüseyin, cami projesinde "Babri" yerine "Dhannipur" isminin kullanılmasının özel bir nedeni olup olmadığına dair soruya, "Proje Ayodhya'ya bağlı Dhannipur köyünde başlatıldığından herhangi bir kral veya imparatorun adındansa Dhannipur Camisi Projesi olarak anılacaktır." şeklinde yanıt verdi.

"30 ayda tamamlanacak"

Hüseyin, projenin, Hint toplumu olarak Müslüman ve Hinduların mücadelelerini ve paylaşılan ortak değerleri yansıtacağını dile getirerek, cami kompleksi içerisinde ağaç dikimi için yeşil bir alanın da olacağını belirtti.

Söz konusu yeşil alanda aralarında yok olma tehlikesi altındaki Amazon yağmur ormanları olmak üzere dünyanın her yerinden tohumlar getirilerek fidan ekileceğini dile getiren Hüseyin, "İklim değişikliği tehlikesine ilişkin endişelerimizi göstermek için cami ve kompleks içerisindeki diğer tesislerde güneş enerjisinden faydalanılacak." dedi.

Hüseyin, caminin tamamlanmasının çeşitli değişkenlerle ilişkili olduğunu belirterek, "Kaynaklara ve fonlara bağlı olarak proje 30 ay içerisinde tamamlanacak." şeklinde konuştu.

"Babri Camisi tartışması bitti"


Temel atma töreninin yarın 08.30'da başlayacağı bilgisini veren Hüseyin, etkinlikte bayrak töreni yapılacağını ve ardından fidan dikileceğini, çeşitli kurum ve örgütlerden de katılımcıların olacağını dile getirdi.

Hüseyin Uttar Pradeş hükümeti veya federal hükümetten hiç kimsenin temel atma törenine katılmayacağını belirterek, "Babri Camisi tartışması bitti." dedi.

1528'de inşa edildi

Babür Devleti'nin kurucusu Babür Şah'ın hayatta olduğu dönemde komutanlarından Mir Baki'nin 1528 yılında inşa ettirdiği cami, 1980'li yıllarda Hindu milliyetçisi örgütler tarafından başlatılan tapınak (Mandir) kampanyasının kurbanı oldu.

Babri Camisi arazisinin Tanrı Rama'nın doğduğu yer olduğu ve ibadethanenin tapınak üzerine yapıldığına ilişkin iddia, Müslümanlar ile Hindular arasında uzun yıllar tartışma konusu oldu ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Hindistan'ın bağımsızlığından önce de iki topluluk arasında zaman zaman sorunların yaşanmasına neden olan Babri Camisi tartışmaları ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından da sürdü.

Bir grup Hindu, Aralık 1949 tarihinde mabet içine Tanrı Rama ikonu bıraktı ve bunun bir mucize olduğunu yaymaya çalıştı. Yaşanan bu gelişmeden sonra Hint hükümeti, bölgeyi "tartışmalı arazi" ilan etti ve camiyi ibadete kapattı.

1980'li yıllarda Dünya Hindu Konseyi (VHP) ve Hindistan Halk Partisi (BJP), Faizabad'da bulunan (yeni adı Ayodhya) araziye sahip olmak adına kampanya yürüttü.  VHP ve RSS (Hindu milliyetçisi çeşitli grupların çatı örgütü Ulusal Gönüllüler Organizasyonu) gibi Hindu örgütlerinin öncülüğünü yaptığı gruplar, 80’li senelerin sonunda, tapınak iddialarını yüksek sesle dile getirmeye başladı ve arazinin Hindulara verilmesi çağrısı yaptı.

Hindistan da yıkılan Babri Camisi nin yerine inşa edilecek caminin temeli atılıyor!

Dönemin önemli dizileri arasında yer alan Ramayana, devlet kanalı Doordarshan'da 1987 yılında başladı ve 18 ay boyunca sürdü. Pazar günleri verilen ve 78 bölüm şeklinde yayımlanan diziyle Tanrı Rama ve hikayesi, milyonlarca Hindu'nun evine girerek somut olaya dönüştü.

Dizide Tanrı Rama'nın, karanlığa karşı zaferinden sonra Babri Camisi'nin yer aldığı bölgeye Ayodhya Krallığı’na dönmesi ve buna benzer konular işlenmesi dikkatleri bölgeye çekti.

Hindu Tanrı Üçlemesi'nde (Trimurti) yer alan Vişnu'nun yedinci bedenlenmesi (Avatar) olduğuna inanılan Rama, ülkedeki Hindularca en çok sevilen ve saygı gösterilen tanrılar arasında bulunuyor.

6 Aralık 1992'de Hindular tarihi camiyi yıktı

BJP lideri Lal Krishna Advani'nin Eylül 1990 tarihinde başlattığı kampanya ile olaylar daha da kışkırtıldı.

Advani, iki tekerlekli savaş arabasına dönüştürülen Toyota marka otomobiliyle Gucerat eyaletinden caminin yer aldığı Uttar Pradeş eyaletine yolculuğa çıktı. Bu yolculukta, Ram Tapınağı'nın inşaatları için kullanılacak tuğlaları toplayan Advani, Tanrı Rama gibi giyindi, ok ve yay kuşandı.

6 Aralık 1992 tarihinde BJP, RSS ve VHP gibi milliyetçi parti ve örgütlerce gerçekleştirilen miting sırasında Hindu karsevaklar (gönüllüler), Sadhular (Hindu din adamları), militanlar ve gençlerden meydana gelen 150 bin kişinin kazma, kürek ve levyelerle ibadethaneye saldırması, yaklaşık olarak 500 senedir ayakta duran Babri Camisi'nin 5 saat içinde yıkılmasıyla sonuçlandı.

Caminin yıkılma haberi, ülke çapında ayaklanmaların yaşanmasına neden oldu. Hindistan'ın bölünmesinden sonra yaşanan en büyük toplumsal şiddet olayına dönüşen ayaklanmalarda çoğunluğu Müslüman 2 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 5 binin üzerinde kişi de yaralandı. Yaşanan olaylar Pakistan ve Bangladeş'e de sıçradı.

Yüksek Mahkemenin kararı


Hindular ile Müslümanlar arasında on yıllarca problemli olarak kalan Babri Camisi meselesi, Hindistan Yüksek Mahkemesinin 9 Kasım 2019 tarihinde cami arazisinin Hindulara verilmesine ilişkin kararıyla yeni bir noktaya taşındı.

Yüksek Mahkeme, söz konusu kararında, yaklaşık olarak 1,1 hektarlık arazinin tamamının tapınak inşa etmek üzere kurulacak Hindu vakfına tahsis edilmesini, bunun karşılığında arazinin hak sahibi Müslüman vakfa başka bir yerden yaklaşık olarak 2 hektar arazi verilmesine hükmetti.

Karardan sonra Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 5 Şubat 2020 tarihinde tapınağı inşa etmek üzere "Şri Ram Janmabhoomi Teerth Kşitra Vakfı"nın kurulduğunu duyurdu.

Diğer bir yandan, davanın taraflarından Uttar Pradeş Sünni Merkez Vakfı Kurulu, söz konusu 2 hektarlık arazinin kabul edileceğini açıklamıştı.

Ram tapınağının inşa faaliyetleri başlamıştı


Babri Camisinin yerine yapılması planlanan tartışmalı Hindu tapınağının temel atma töreni 5 Ağustos 2020' tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan törene, Başbakan Modi ve RSS Başkanı Mohan Bhagwat da katılmıştı.

Tapınağın temel atma töreni tarihi olarak, Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdığı 5 Ağustos 2019 tarihinin yıl dönümünün seçilmesi tartışmalara neden olmuştu.

Diğer bir yandan tapınağın, 1925 yılında kurulan Hindutva fikrinin ve etnik Hindu milliyetçiliğinin gelişmesinde kritik rol oynayan RSS'nin 100. kuruluş yıl dönümüne yetiştirilmesi planlanıyor.

Beraat kararı çıkmıştı

Mahkeme 30 Eylül 2020 tarihinde Babri Camisi'nin 1992 yılında yıkılmasıyla ilgili çeşitli suçlardan yargılanan, aralarında şu anda iktidardaki BJP üst düzey isimlerin de bulunduğu 32 kişinin beraatini kararlaştırmıştı.

Yargıç Surendra Kumar Yadav, Babri Camisi'ne Hindu aktivistler tarafından 1992  yılında gerçekleştirilen saldırının altında herhangi bir komplo bulunmadığına karar vermişti.

Diğer bir taraftan mahkeme heyeti, Babri Camisi'nin yıkılmasının yasaya aykırı olduğunu, bununla ilgili davanın ayrıca görülmesi gerektiğini belirtmişti.

 

Pakistan, Hindistan'da tarihi Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı inşa edilmesini kınadı!


Geri Dön