26 / 04 / 2024

Hindistan'la inşaat projelerinde ortaklık gündemde!

Hindistan'la inşaat projelerinde ortaklık gündemde!

Son dönemde temasların yoğunlaştığı Hindistan'la milyar dolarlık ortaklıklar gündeme geldi



Özellikle inşaat projeleriyle dikkat çeken Hindistan'da liman inşaatından sahil temizliğine, Türkiye'de de ortak animasyon okullarının açılmasına kadar önümüzdeki günlerde çeşitli projeler hayata geçirilecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Hint İş Konseyi Başkanvekili Erdal Alkış, 10 yılda 1 trilyon dolarlık alt ve üstyapı yatırımı yapacak Hindistan'dan önümüzdeki aylarda 20 milyar dolarlık proje almak için çalışma yürüttüklerini bildirdi. Alkış, Hollywood'a rakip Bollywood filmleriyle dikkat çeken Hintlilerle yılbaşında  Ankara  ve İstanbul'da Avrupa'nın en büyük animasyon okulunu açacaklarını da belirtti. 3 yıl süreyle Hintli öğretmenlerle hizmet verecek bu okullardan mezun olacak gençler, Oxford ve Cambridge onaylı diploma alacak. Alkış, gençlerin bu alanda bölgedeki tüm talepleri karşılayabilecek ve önemli global projelere imza atacak şekilde yetiştirileceğini söyledi.

Liman işi gündemde
Referans'ın sorularını yanıtlayan Alkış, Türk firmalarının Hindistan'da önemli inşaat projeleri üstlenebileceğine işaret etti. 2008 yılı itibariyle Türk müteahhitlerin bu pazarda üstlendiği toplam proje sayısı sadece 6. Ancak Alkış, Türk firmalarının Hindistan'da henüz yasal olarak ihalelere çok rahat girebilme imkânları diğer ülkelere oranla zor olsa da başlangıçta bu işlerin verildiği güçlü Hint firmalarına taşeronluk yapabileceğini belirtti. Hindistan'da alınan işin dünya teknolojisi ve hızlı iş yapabilme yeteneğiyle bitirilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Alkış, "Bombay Belediye Başkanı kente yapılan asma köprü ile alakalı olarak bana 'Keşke seninle daha önce tanışmış olsaydım, bu köprüyü Türklere yaptırır en az 2 yıl zaman kazanırdım' dedi" açıklamasını yaptı.

Hindistan'daki 11 milyar dolarlık 2 büyük liman projesi görüşmelerinde sona gelindiğini bildiren Alkış, madencilik, mermer, atık temizleme sistemi ve yazılımda işbirlikleri olduğundan da bahsetti. Alkış ayrıca, Bombay başta olmak üzere gelişmekte olan bölgelere yaklaşık 1.5-2 milyar dolarlık nehir arıtımı, boğaz ve sahil temizliği teknolojileri işi üzerine ciddi mesafe alındığını söyledi.

Yazılımda ortaklığa dikkat
Alkış, 20 milyar dolardan fazla yazılım ihracatı yapan Hindistan'la bu alanda da işbirliğine ihtiyaç olduğunu ancak Hintli personel tehlikesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Alkış, "Eğer bir Hintli yazılım grubuna kendi personelini Türkiye'ye getirme şansı verilerek yatırım yaptırılırsa bu, Türk firmalarının sonu olur. Rekabet edemezler. Ancak bölge pazarlarının ele geçirilmesi için Türk ve Hintli firmalar işbirliği yaparak gelirlerini artırabilir" dedi.

Alkış ayrıca, son yıllarda parlayan Hindistan film endüstrisiyle işbirliğinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptırılan bir reklam filmi için prodüksiyon şirketine gerekli ödemeyi yapmaması nedeniyle sıkıntıya girdiğini savundu. Alkış, bu pazarda yapılacak tanıtımlarla 13 Avrupalı kadar para harcayan Hintli turistlerin Türkiye'ye çekilebileceğini belirtirken yetkililerden bu çalışmalara destek istedi.

Hintli işadamları İstanbul'daydı
DEİK verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar doları Türkiye'nin yaptığı ithalat olmak üzere toplam 3 milyar dolar. Ocak itibariyle Türkiye'de 83 Hint firması faaliyet gösteriyor. DEİK, Hint tekstil firmalarının yatırımlarını, daha uygun yatırım koşulları önermesi ve Türkiye'de yabancı personele çalışma izinlerinin çıkarılmasında uzun süredir yaşanan sıkıntılarla serbest bölge mevzuatlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle Mısır'a kaydırdığını belirtiyor. Son olarak geçen günlerde 20 kadar büyük Hint firması maden, mineral, yapı malzemeleri, müteahhitlik, altyapı projeleri, enerji, lojistik, tekstil, gıda işleme, telekomünikasyon, bilgisayar sistemleri, IT ve eğitim alanlarında ortaklık imkânlarını konuşmak üzere İstanbul'da Türk firmalarla bir araya geldi.
Referans


Geri Dön