26 / 04 / 2024

Hisar Yapı'dan Cevizlibağ'a yeni proje

Hisar Yapı'dan Cevizlibağ'a yeni proje

Çekmeköy'ün'ün hemen bitişiğindeki Sarıgazi-Samandıra-Yenidoğan üçgeni son yıllarda nitelikli projelerle dikkat çekiyor.



Sarıgazi'ye TriadPark projesi ile giren ve nitelikli 19 projeye öncü olan Hisar Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci, "Hem yurt içinde hem yurt dışında büyümek istiyoruz. Sarıgazi'de TriadPark'ın yanında özel bir dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz. Bölgede 200 bina sahibi ile de anlaşmak üzereyiz. Şerifali, Cevizlibağ ve Batı Ataşehir'de yeni projelerimiz olacak" diyor.
İstanbul'un hızla gelişip çehresi değişmeye başlayan beldesi Sarıgazi, son dönemde inşaat firmalarının akınına uğradı. Peşpeşe geliştirilen projelere öncü olan Hisar Yapı'nın TriadPark'ında, ilk etapta yaşam başladı. İkinci etaptaki 200 daire birkaç ay sonra teslim edilecek. Sarıgazi; Yenidoğan ve Samandıra ile birleşip İstanbul'un, Sancaktepe adıyla yeni ilçesi olacak. Hisar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci, Sarıgazi bölgesindeki projelerinin yanında, Şerifali, Batı Ataşehir ve Cevizlibağ'da, üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bilgi verirken, Moskova'da da 450 milyon dolarlık bir projede yer almak için görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
Hürriyet Emlak: Hisar Yapı'yı kısaca tanıtır mısınız?
Hayri Ekinci:
Hisar Yapı, 4 firmanın bir araya gelmesi ile 2005 yılında kuruldu. 4 firma da 1970'lerden beri faaliyet gösteren firmalar. Sadece birimiz 1960'lara kadar gidiyor. En az 30 yıllık tecrübesi olan 4 firma 2005 yılında, piyasalarda herşey güllük gülistanlıkken, daireler yok satılırken kuruldu. Biz uzun vadeli düşünerek, kötü günleri de düşünerek bu çatı altında birleştik. Kıraç Grup, Sucular, Ulucan İnşaat ve Hayri Ekinci İnşaat birleştik. Piyasada bugün sıkıntılar yaşanırken, hızımızı artırarak, personel sayımızı artırarak işlere devam ediyoruz. TriadPark'ı, söz verdiğimiz tarihten önce teslim edeceğiz. Kurumsallaşmak için 4 firmayı bir çatı altında topladık.
H.Emlak: 2005 yılından önce siz hangi bölgelerde konut yapıyordunuz?
Hayri Ekinci:
Ataşehir taraflarında yapıyordum. Tek tek binalar yapıyordum. Sucular İnşaat, plazalar yapıyordu. Kavacık tarafında plazalar yaptılar. Hepimiz bu projeyi tek başına götürecek yetenekte şirketleriz. Güç birliği yapıp, hem yurt içi hem yurt dışında büyümek istedik. Hedeflerimiz içinde yurt dışı da var. Moskova'da 1.5 yıl önce bir ofis kurduk. Konut projesi düşünüyoruz. Üzerinde çalıştığımız bir projea var. Arsayı belediye 49 yıllığına veriyor.
H.Emlak: Somut gelişme oldu mu Moskova'da?
Hayri Ekinci:
Arsa belirlendi. Bir firma ile görüşüyoruz. Finansman üzerinde konuşmalar yapıyoruz. Koyacağımız para üzerinde konuşuyoruz. Transferlerle ilgili henüz anlaşamadık, netleştiremedik. 450 milyon dolarlık bir proje bu. Parasal sorunlar var. Parasal noktada çözümler bulmaya çalışıyoruz. Bu ekonomik kriz ve bürokratik işlemlerin devam etmesi, bazı projelerimizi ötelememize neden oldu. 2008'de başlayacağımız projeleri öteledik. Yoksa 2008'in yaz aylarında başlayacağımız projeler vardı. Onlar birkaç ay içinde başlayabilir. Topkapı-Cevizlibağ'da 2 projemiz var. Birisi 150 konutluk bir rezidans projesi. Bu rezidans projesi, Tercüman Evleri'nin hemen arkasında,  Kiptaş  Merkez Evleri'nin yanında. Lokasyonu çok iyi. Nitelikli bir proje olacak.
H.Emlak: Arsa büyüklüğü ne kadar?
Hayri Ekinci:
Oradaki arsanın büyüklüğü 7.5 dönüm. Toplam 3 blok yapacağız. Aslında 5 blokluk bir yermiş. 2 blok daha önce yapılmış, 3 blok yapılamamış. 3 bloka da biz talip olduk.
H.Emlak: Projeye ortak mı oldunuz?
Hayri Ekinci:
Toprak sahipleri 2 blok yerini uzun yıllar önce müteahhide vermiş. Blokların yapımı 15 yıl sürünce dava açılmış, 3 blok yeri için ifraz yapılmış. Burayı yapacağız. Her blokta 50'şer daire olacak. Toprak sahipleri Sarıgazi'de TriadPark'ın yanında komşumuz zaten. TriadPark projemizin bitişiğinde yer alacak TriadPark-3 projesine onların arsasında devam edeceğiz. Topkapı-Cevizlibağ'da bir tane de iş merkezi projemiz var. İş merkezi diyoruz, alışveriş merkezi demiyoruz. Ülker'in arka tarafında. Yine nitelikli, o bölgenin ihtiyacına cevap verecek bir iş merkezi yapmaya çalışacağız. İş merkezini yapacağımız mevcut binalarda birkaç kiracı var. Bunlara dava açıldı. Biliyorsunuz, avam proje tasdiklendikten sonra, 6 ay sonunda tahliye ettirebiliyorsunuz. Bu tür mevzuatlarla uğraşıyorsunuz. 2008 sonlarında yapacaktık. 2009 Haziran gibi başlayabilecek. 15 bin metrekare kapalı alan olacak.
H.Emlak: TriadPark'a ne zaman başladınız?
Hayri Ekinci:
2007 başında başladık.
H.Emlak: Arsayı satın mı aldınız?
Hayri Ekinci:
Arsanın yüzde 50'sini aldık. Diğer yarısını kat karşılığı yapacağız. Burayı 272 daire, 25 dükkanlı olarak projelendirdik. Bir tane de okulumuz var. Aslında ilk imar duumu böyle değildi. İlk aldığımızda serbest irtifa vardı. 17 kat çıkılabiliyordu. 500 daireli idi. Daha sonra irtifayı düşürdüler, yoğunluğu azalttılar. Biz de 9 bloku 12 bloka çıkardık. Katı azalttık, daire sayısını 500'den 272'ye düşürdük.
H.Emlak: Toplam kaç etap olacak?
Hayri Ekinci:
"2007'nin başında başladığımız projeyi 2009'da teslim edeceğiz" söylemi müşteriye itici geldi, doğal olarak. Biz de "3 blok 72 daireyi 13 ayda teslim edeceğiz" dedik. O zamanki reklamlarımızda Şubat 2008 diye ilan ettik ve gerçekten 1 Şubat 2008'de 3 bloku, 72 daireyi sahiplerine teslim ettik. Bu 3 blokta tüm daireler satılmıştı, şu an orada oturum devam ediyor. İkinci etapta 200 daireyi teslim için için 2009'un Haziran-Temmuz'unu düşünmüştük. Fakat birkaç ay önceden teslim edeceğiz. Havuzu, peyzajı, garajı, havalandırmaları, her türlü sosyal aktiviteleri yaşama geçmiş olarak en geç Mayıs-Haziran'da teslim edeceğiz. Burada daire değil, yeni bir yaşam standardı satıyoruz.
H.Emlak: 272 dairenin kaçı satıldı?
Hayri Ekinci:
Yüzde 60'ının satışı bitti.
H.Emlak: Daire büyüklükleri hakkında bilgi verir misiniz?
Hayri Ekinci:
Burada 11 değişik büyüklükte daire var. 88 metrekarelik 1+1'lerden başlıyor, 210 metrekarelik 4+1'lere kadar. 1+1'lik 88 metrekare dairede bile 45 metrekare salon var, açık mutfak ile birlikte. Banyosu büyük, yatak odası büyük, koridorları büyük, bahçede 6 metrekarelik kullanım alanlı balkon var. Dolayısıyla büyük daireler?
H.Emlak: Dairelerin satışına kaç YTL'den başladınız?
Hayri Ekinci:
2007'nin başındaki ilk kampanyada 1+1'ler 125 bin YTL'den başlıyordu. Şu anda 1+1'ler 164 bin YTL. Fakat 1+1 bahçe katları tamamen bitti. Şu an 2+1'ler ile dulekslere kadar daireler var. En yüksek daire fiyatı 407 bin YTL. Bir tip 2+1 daha vardı, onlardan da kalmadı. Buranın bitişiğinde, çevredeki niteliksiz yapıları yıkarak Triadpark-3 için alan kazanacağız. Hem de kentsel dönüşümü kendimiz yapmış olacağız. Tüm bina sahiplerine teklifleri götürdük. Tabi bunlar uzun dönemli işler. Projenin bitişiğinde TriadPark-3 için 144 dairelik bir alan sağladık. Aslında 3. etap değil de, TriadPark-3 diyeceğiz. Orası da 8.5 dönüm kadar.
H.Emlak: Burası teslim edilince oraya mı yoğunlaşacaksınız?
Hayri Ekinci:
İmarların plan tadilatlarının netleşmesi bekleniyor. Şehir planlamasına geçiyor burası. İmar ıslah planlarından çıkacak. Bazı itirazlar oldu, beklemedeyiz. Binlik planlar yürürlüğe girdikten sonra imar durumlarını, ruhsatları alacağız. Projeleri tasdiklemeden, kat irtifaklarını kurmadan asla satış yapmıyoruz.
H.Emlak: TriadPark-3 ile birlikte 400'ün üzerinde daireye ulaşacaksınız.
Hayri Ekinci:
Evet. Bu bölgede bazı plan tadilatları var. Burada 5 binlik ve binlik planlar üzerinden çalışılıyor. Yeni imar durumunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Burası Sancaktepe ilçesi olacak. Üç beldenin araç gereci toplandığında hizmetler artarak devam edecek.
H.Emlak: TriadPark'taki ticari gayrimenkuller hakkında da bilgi verir misiniz?
Hayri Ekinci:
25 dükkan olacak. 84-250 metrekare aralığında değişiyor. Toplam ticari alan 3600 metrekare. Yeni yılda satılığa çıkacağız. Metrekaresini 5 bin dolar gibi düşünüyorduk. Piyasa araştırması yapıyoruz. Bu dükkanlar burada yaşayan insanların ihtiyaçlarına yönelik işletmeler olacak. Köşedeki yer süpermarket olsun dedik. Kuru temizlemeci, eczane, kuaför, pastane, lokanta olacak. Sattığımız kişilerle sözleşme yapacağız. Bir sektörden iki kişiyi burada bulundurmayacağız.
H.Emlak: Bu bölgenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Hayri Ekinci:
Bu bölgenin geleceği bence parlak. Belediyecilik, inşaat sektörü için önemli. Bugüne kadar imar islah planları ile gelinmişti. Şimdi ise 5 binlik ve binlik planlar üzerinden geliniyor.
Burasının insan yapısı da değişiyor. Bu bölgede oturanlar dar gelirliydi. Esnaf da projemizle ilgileniyor. Yakında oturanlar bu gibi sitelerde oturmak için can atıyor. Yerlerini böyle projelere döndürmek için ciddi ciddi bizimle görüşüyor. Burada 200'ün üzerinde bina sahibiyle görüştük.
H.Emlak: Bu bölgede büyümeye devam edeceksiniz o zaman.
Hayri Ekinci:
Evet. Bir yer yapıyoruz, bitince de elimizi üzerinden çekmiyoruz. Bu bölgeye gelen ilk büyük proje bizimki. Bizden sonra bu büyüklükte 19 proje hazırlandı. İnsanların kafasında yeni yeni canlanmaya başladı. İnsanlar, '180 metrekare yerimizi verirsek bir tane daire alırız. Oysa kaçak yapsak 4 tane daire çıkar. 4 tane kaçak daire de, 60'ar bin YTL'den 240 bin YTL'ye satılmaz. Şimdi bu projeden bir dairem olsa 300 bin YTL eder' diye yeni yeni anlamaya başladı.
H.Emlak: 200 kişi ile görüştüğünüzü söylediniz. Anlaştıklarınız var mı?
Hayri Ekinci:
Her adada 20 kişi var. Ada bazında görüşüyoruz. 10 adaya tekabül eder. Diyoruz ki 'Ada bazında toparlanın. Gerekirse içinizde 5 katlı binası olana da dışarıda 5 katlı bina yapayım teslim edeyim.' Şu ana kadar 10 ada ile görüştük, her ada 5-6 dönüm civarında. 10 ada, toplamda 50 dönümü geçiyor. Belediyenin yaklaşımı da iyi. Bu adalarla anlaşıp plan tadilatlarını yaparak tek girişli, kapalı garajı olan, okulu olan, depreme dayanıklı, nitelikli konutlara dönüştürebiliriz. Üzerine koymaya devam edersek, bölge de kazanç elde edecek. Halk bunu görmeye başladı.
H.Emlak: Burası 10 yıl içinde çok farklı bir görünüme kavuşur mu?
Hayri Ekinci:
Bence 10 yıl çok uzun bir dönem. 5 yıl sonra bile bu bölge çok farklı olacak. Bu bölgeye ilk gelen biziz. Gelen olmamış. Çok kıyılara gelmişler. Onlar da Çekmeköy-Samandıra diye adlandırmışlar. Gerçek anlamda Sarıgazi'nin kalbine biz girdik. Esasında Sarıgazi Belediye Başkanı'nın meydana benim heykelimi dikmesi gerekir! Böyle katkı sağlayan başka firma şu an yok.
H.Emlak: Sizin anlaşmalı olduğunuz kurumlarda faiz oranları nedir?
Hayri Ekinci:
Aylık faiz yüzde 1.56-1.57 gibi. Bu oranlarla, 10 yıla kadar kullandırılabiliyor. Kredi faizleri aşağı doğru düşünce, fiyatlar yukarı gidiyor. Bu dönemde kesinlikle hem piyasayı rahatlatma, hem projelere destek verme açısından, insanları tüketime teşvik etmek lazım. Her türlü sektörün canlanması, kazanır hale gelmesi lazım. İşçi çıkartılmaması lazım. En önemli unsur bu.
H.Emlak: Kriz var diye eleman çıkarmadınız mı?
Hayri Ekinci:
Hayır. Artırdık bile. Biz kriz yönetimine geçmedik. Hangi gün işe başladığımız belli. Hangi gün hangi binanın kaçıncı katını atacağımız belli. 216'ncı dairenin musluğunun hangi gün takılacağı bellidir. Yılbaşında imarlar açılınca Triadpark3 başlayacak. Üçüncü etaptan önce Ataşehir-Şerifali'deki rezidans projesine başlayabiliriz. Orası da 2 blok halinde olacak. 48'erden, 96 daire olacak. 3.5 dönüm bir yer. 14'er kat. 10 dönümlük bir ada. Parseller var. Bir arsa sahibi itiraz etmiş. Bu kişinin imarı durdurulmuş. İtiraz eden ruhsat almış, inşaata başlamış. Bize ruhsat gecikti. Özel bir proje çizdirdik. 135 metrekare bir daire, 300 bin YTL civarına satmak istiyoruz. Metrekare fiyatı 2 bin YTL'nin üzerinde olacak.
H.Emlak: Ataşehir'de 500 dairelik bir projenizin daha olacağı basında yer almıştı.
Hayri Ekinci:
Arsa sahipleri ile bazı pürüzler var. Onları gidermeye çalışıyoruz. 37 dönümlük bir yer. Dediğiniz gibi 500 dairelik bir yer. Sorunlar giderildiğinde asıl hedefimiz orası. Uzun sürdü. Kısa süre içinde anlaşma olabilir. Arsa sahipleri ile yaklaşık 1 yıldır görüşüyoruz. Kimisiyle kat karşılığı, kimisiyle para üzerinden anlaşmaya çalışıyoruz. Yavaş yavaş onlar tekliflerini aşağı indiriyor. Biz yukarı çıkıyoruz. 10 kişilik heyet oluşturmuşlar. Orada bir dönüşüm olacak.

TriadPark'ta sadece proje
üzerinde 1 yıl çalıştık

H.Emlak: Projeniz, helikopter pisti ile öne çıkmıştı. Bunun dışında ne gibi farklılıklar yarattığınızı düşünüyorsunuz?
Hayri Ekinci: Bu projede bir kere mimaride farklılık var. Bizden bir tane 1+1 aldığınız zaman, 12 bloktan hangi 1+1'i alırsanız alın aynı fiyata. Birçok projede arka taraflar ucuzdur, girişler farklıdır, üst katlar farklıdır, güneş alışı, havuz görüşü gibi nedenlerle fiyat farklıdır. Havuza bakan bloklar en sona satılır. Bizde ise 272 daireden orta noktadaki alan görülür. Tüm daireler sitenin orta noktasına bakar. Bu, projedeki bir farklılık. 1 yıl kadar bu proje üzerinde çalıştık. İkinci farklılık ürünler. Bizde her türlü ayrıntı önemli. Kapıda kullandığımız menteşe kaliteli, kapı kolu kaliteli. Üçüncüsü işçilik. Böyle büyük projelerde güzel işçilik tutturmak zor. Burada çalışan personel 20-25 yılı bulan çalışanlar. Bizim titizliğimizi onlar da bilir. Tabii, fark yaratmak lazım. Sadece helikopte pistiyle ulaşımda değil, her alanda farklılık yaratıyoruz.

Hürriyet Emlak

Geri Dön