19 / 04 / 2024

Hisarcıklıoğlu: 7 milyon bina yeniden ele alınacak

Hisarcıklıoğlu: 7 milyon bina yeniden ele alınacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl inşaat sektörünün Türkiye'ye 33 milyar dolar döviz kazandırdığını belirterek, "Sektörü yok farz edemeyiz" dedi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl inşaat sektörünün Türkiye'ye 33 milyar dolar döviz kazandırdığını belirterek, "Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" dedi.


Hisarcıklıoğlu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Rixos  Ankara  Oteli'nde düzenlenen "Türkiye 3. Genişletilmiş İnşaat Sektörü Değerlendirme ve İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı. 


İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin dinamosu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sektörün son 5 yıldaki büyüme ve istihdam artışının yüzde 15'ini tek başına sağladığını söyledi. 


İnşaat sektörünün çimento, seramik, demir-çelik gibi ilgili sektörleri de geliştirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "2013 yılı itibarıyla sektörün Türkiye'ye getirdiği döviz 33 milyar dolar. Türkiye'nin 33 milyar dolar daha az borç almasını sağlıyoruz. Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu. 


Kentsel dönüşüm projelerinin sektöre katkısına da değinen Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Türkiye'de yaklaşık 7 milyon binanın yeniden ele alınacağını kaydetti.


Türkiye'nin güney komşularında ciddi bir pazar oluştuğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Güneyimizdeki komşularda yıkılanları kim yapacak? Huzur geldiği zaman onları kim yapacak? Yine sizler yapacaksınız" diye konuştu.


Sektörün yaşadığı sıkıntılara ilişkin de görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu, yanlışları olan müteahhitlerin piyasadaki işi bilen ve düzgün iş yapan diğer müteahhitlerin ismini lekelediğini dile getirdi.


Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektörünün sağlıklı envanterinin çıkarılamadığını belirtti. Sektörde çalışanların mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarının önemine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde çok tehlikeli ve tehlikeli meslekler sınıfına giren işlerde söz konusu belgeye sahip olmayanların çalışamayacağını kaydetti. 


Karekodlu çek uygulaması konusunda da konuşan Hisarcıklıoğlu, "Karekodlu çek aldığımız zaman onun (çeki verenin) tüm geçmişini görebileceğiz. Eğer Rifat'ın çekini aldıysan protestosu var mı, karşılıksız çeki var mı, hepsini görebileceğiz. Bu işi hakkıyla yapanlar büyüyecek, yapamayanlar sektörü lekeleyemeyecek" dedi.


AA







Geri Dön