27 / 04 / 2024

Hobi bahçeciliği, 260 milyon lira büyüklüğe ulaşacak!

Hobi bahçeciliği, 260 milyon lira büyüklüğe ulaşacak!

Yaz aylarının gelmesinin ardından, bahçelerde renklenmeye başladı. Hem apartman hem de müstakil evlerde yaşayanlar için bahçe, ev alırken ya da kiralarken en önemli unsurlar arasında yer alıyor



Bu durum da beraberinde bahçecilik pazarının hızla gelişimini getiriyor. Türkiye'de bahçecilik sektörünün büyüklüğü 200 milyon doları buluyor. Tüm dünya üzerinde hobi bahçeciliğinin giderek daha çok ilgi çektiğini belirten Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, "Artık hobi bahçeciliği belli trendlerin yaşandığı ve modanın olduğu bir sektör haline geldi. Küresel ısınmanın ardından insanlar, özellikle Avrupa'da bu hobiye giderek daha sıkı bağlanıyor ve dolayısıyla hobi bahçeciliği pazarı da sürekli olarak büyüyor. Sektör bu yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüyecek" diye konuştu.

Avrupa'nın gerisinde kaldık

Türkiye'nin hobi bahçeciliği konusunda Avrupa'nın çok gerisinde kaldığını söyleyen Eskenazi, şunları söyledi: "Sektördeki ürünlerin yüzde 99'u yurtdışından ithal ediliyor. Her ne kadar son zamanlarda Uzakdoğu ürünleri pazara giriş yapmış olsa da özellikle Alman, İtalyan ve İngiliz ürünleri ithal ediliyor. Çok sayıda kişi de istihdam ediliyor. Hobi bahçeciliği her geçen gün artış gösteren bir ivmeye sahip. Sektörde arz ve talep dengesi artış gösterdikçe, bu durum çalışan sayısına da yansıyacak. Bundan 10 yıl önce hobi bahçeciliği diye bir sektör bile yoktu Türkiye'de."

Mevsime göre değişiyor

"Ürünlerin satışı, mevsimlere göre değişiyor. Ekim dikim aylarında tırmık, çiçek dikiciler özellikle çok satılıyor. Bahar ve yaz ayları ile birlikte ise daha çok sulamaya yönelik ürünlerin satışı oluyor. Yılın her mevsiminde ise bahçe aksesuarı satışları oluyor. Hobi bahçeciliğini uzun süredir devam ettirenler en yeni ürünleri detaylı bir şekilde inceler ve ona uygun alışverişi yapar. Yeni başlayanlar ise genel olarak markaların alt seviye ekipmanlarını tercih eder. Türkiye için yeni sayılabilecek hobi bahçeciliği üzerine oldukça bilgili ve farkındalığı üst seviyede sayılabilecek bir kitle bulunuyor."

Şehir çiftçileri artıyor, doğala kayış yaşanıyor

HOBİ bahçeciliği alanında büyük bir değişim olduğundan bahseden Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, şöyle konuştu: "Her şeyin alabildiğine teknolojikleştiği ve hızlandırıldığı bu yüzyılda, hobi bahçeciliğinin temel değerler üzerinden devam ediyor olması ve son dönemde de daha doğal konseptlerde bir ilerleme söz konusu. Özellikle 2010 yılı ile birlikte artık kendi bitkilerini yetiştirme dönemi iyice ön plana çıktı. Son yıllarda bu iş, artık bir trend haline geldi. Amerika'da Ulusal Bahçecilik Demeği'nin yaptığı bir araştırma, özellikle kentsel alanlarda yeni hobi çiftliklerinin oluşturulduğu ve şehir bahçelerinin de geçen yıla oranla yüzde 10 arttığını gösteriyor. Kentsel tarım artık ön plana çıkan bir değer, aktivite halini almış durumda. 2011 yılında devam edecek bir diğer trend ise organik olana yönelim. Sağlıklı ve sürdürülebilirlik temeline dayalı olarak çalışan Lohas'a göre de tohum satış oranları yüzde 30-50 oranında artış gösterdi.Yani insanlar artık bahçelerine kendileri meyve ve zararsız bitkiler eker durumuna geldiler. Özellikle son yıllarda ön plana çıkan ve gösterişli, aşırı lüks bahçeler ise artık tercih edilmeyecek."
Hürriyet


Geri Dön