19 / 04 / 2024

Hükümetten faaliyetlerini durduran esnafa müjde!

Hükümetten faaliyetlerini durduran esnafa müjde!

Koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerini durduran esnafa hükümetten müjde geldi. Yeni düzenleme ile pandemi döneminde iş yerini kapatan esnaf kira ödemelerinde muaf olacak. 



Pandemi nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda olan esnafa hükümetten müjde geldi. Milliyet'te yer alan habere göre; hükümet, Yargı Reform Paketi kapsamında pandemi nedeniyle hayatımıza ilk kez giren bazı konuları yasallaştıracak. Bu konulardan ilki pandemi nedeniyle  iş yeri kira sözleşmelerine yapılacak yeni düzenleme oldu. 

KİRA MUAFİYETİ 

Aktarılan bilgilere göre;  Yargı Reformu Paketi dahilinde Borçlar Kanunu’nda bazı düzenlemeler yapılacak. Ortaya çıkan problemlerden yola çıkılarak  kira sözleşmeleri konusunda yeni düzenlemeler hayata geçecek. Pandemi şartlarında kira ödemelerinin nasıl olacağı konusunda yeni maddeler eklenecek. Buna göre, idarenin kararı ile zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödememesi hedefleniyor. Kiranın tamamından değil, bir bölümünden vazgeçilmesi gibi öneriler de bulunuyor. 

Hükümetten faaliyetlerini durduran esnafa müjde!

YASA DEĞİŞECEK 

Borçlar Kanunu’na göre bu gibi durumlar, mahkeme yoluyla veya anlaşmayla sonuçlanıyor. Yeni düzenlemeyle  Hıfzıssıhha Kurulları aracılığıyla salgın nedeniyle AVM, restoran, kafe, spor salonları gibi yerlerin kapatılması kararını alırsa, başkaca bir işleme gerek kalmadan, kapatıldıkları süre kadar kiradan muaf olacak. 

Hükümetten faaliyetlerini durduran esnafa müjde!

ZORUNLU HALLER 

Konuyla ilgili açıklama yapan çalışmaya katılan AK Parti kurmayları, “Sonuçta bir ticari faaliyet nedeniyle bu kira sözleşmeleri yapılıyor. O faaliyet olmayınca, gelir kaybı olacağı için kiranın da kapalı kalınan süre ile sınırlı olmak üzere, ödenmemesi konusunda öneriler var. Bu düzenleme Borçlar Kanunu’na yazılacak. Savaş, terör saldırısı, OHAL gibi durumlarda kapatılan yerler de kiradan sorumlu olmayacak. Kira sözleşmeleri de buna göre düzenlenecek. Sözleşmelerde zorunlu haller sayılacak” dedi.

Esnafa 5.250 TL kira ve gelir desteği!


Geri Dön