19 / 04 / 2024

Hüseyin Arslan: Altyapı için en uygun araç İslami finansman!

Hüseyin Arslan: Altyapı için en uygun araç İslami finansman!

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, Washington’da düzenlenen “Küresel Altyapı Forumu”na katıldı. Arslan, altyapı yatırımlarının finansmanı için en iyi aracın İslami finansman olduğunu söyledi.



YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, altyapı yatırımlarının finansmanı için en iyi aracın İslami Finansman olduğunu ve Türkiye’deki katılım bankacılığı sisteminin bu açıdan model alınabileceğini söyledi. 


Arslan, Dünya Bankası tarafından Washington’da düzenlenen “Küresel Altyapı Forumu”na Türkiye’den davetli tek panelist olarak katılarak, Türkiye’deki altyapı yatırımları, İslami finansman ve katılım bankaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. 


Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti ve İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani gibi pek çok önemli ismi bir araya getiren forum çerçevesinde düzenlenen panelde Arslan, şu bilgileri verdi: 


“Dünya Bankası’nın 2014 yılında hazırladığı bir rapora göre, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında kamu-özel sektör işbirliğinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülke oldu. Havalimanı sayımız 2002 yılında 25 iken 2015 yılında 55’e çıktı. 13 yılda 10 bin kilometre demiryolu tamamen yenilendi, karayolunda Türkiye dünya 13'üncüsü konumuna geldi.” 


Arslan, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin yaklaşık 700 milyar dolarlık büyük bir altyapı yatırımını kapsadığını hatırlatarak, bu çaptaki yatırımların finansmanı için gerekli olan öz kaynak noktasında sıkıntılar yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. 


Türk yatırımcıların, yabancı yatırımcılarla işbirliğinin öz kaynak ihtiyacı bakımdan önemli olduğunu anlatan Arslan, “Elbette uluslararası piyasalarda Türkiye’ye güven duyulması, Türk işadamlarının ve projelerinin itibarının yüksek olması bizler için büyük avantaj” dedi. 



Hüseyin Arslan: Altyapı için en uygun araç İslami finansman!


- “Altyapı için en uygun araç İslami Finansman” 

Hüseyin Arslan, ayrıca, 2023 hedeflerinde kamu özel işbirliği (PPP) modeliyle gerçekleştirilen sağlık yatırımları ve faizsiz bankacılığa yönelik yatırım isteğinin ön plana çıktığını vurgulayarak, “Hali hazırda tüm bankacılık sektörü içinde yaklaşık yüzde 6 paya sahip olan faizsiz bankacılığın 2020’ye kadar yüzde 20’e yükselmesi gerektiği ekonomi yönetimi tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Türk Hükümeti’nin çok büyük destek verdiği ve yatırım yaptığı İstanbul Finans Merkezi, Türkiye’yi orta vadede bölgesel, uzun vadede ise küresel bir finans merkezine dönüştürmesi beklenen bir proje” değerlendirmesini yaptı. ​ 


Dünyada 2030 yılına kadar yapılacak altyapı yatırımlarının 57 trilyon dolar değerinde olacağını belirten Arslan, bunun 16 trilyon dolarlık önemli bir bölümünün, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılması beklendiğini ifade etti. 


Arslan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Sadece Ortadoğu’da yıllık 100 milyar doların üzerinde finansman ihtiyacı var. Bu ölçüde bir yatırıma, konvansiyonel bankaların uzun vadeli finansman sağlamakta zorlandığı bir gerçek. Çünkü konvansiyonel bankaların önünde BASEL-3 gibi kriterler ve uzun vadeli finansman riskleri var. Dolayısıyla ortaya finansman ihtiyacının karşılanması açısından büyük bir boşluk çıkıyor. İşte İslami finansman da bu boşluğu dolduracak en uygun finansal araç.” 


- "Türkiye’deki katılım bankacılığı model olabilir" 

Dini prensiplere ve etik değerlere dayanan ve hızla büyüyen İslami Finansman alanında terimsel bazı değişimlere gidilmesinin, yararlı olacağını öngören Arslan, “Müslüman bir işadamı olarak, böylesine doğru temellere sahip ve uluslararası finans dünyasında hızla büyüyen bu enstrümanda terimsel olarak bir değişime gidilmesinin, gelişimine katkı sağlayacağına ve Müslüman olmayan ülkelerde de entegrasyonunun hızlanacağına inanıyorum. Tanımlama yaparken teolojik terminolojiden arındırarak, Varlığa Dayalı Bankacılık veya Katılım Bankacılığı gibi nitelendirmeler kullanılabilir. Türkiye’de bu system katılım bankacılığı adı altında son derece iyi bir şekilde işliyor, bu nedenle model olarak alınabileceğini düşünüyorum ” diye konuştu. 


- Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü 

Türkiye’nin altyapı projelerinin finansmanı konusunda farklı finansörlerin ve yeni finans enstrümanlarını değerlendirilmesinin faydalarına işaret eden Arslan, PPP modeliyle inşa edilecek 838 yataklı “Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü”nün konvansiyonel ve islami finansmanın birlikte kullanılacağı ilk proje olarak dikkati çektiğini dile getirdi. 


Arslan, yaklaşık 265 milyon avroluk 18 yıl vadeli Yatırım Kredisi Sözleşmesi’nin EBRD, IsDB, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), Siemens Bank ve Unicredit Bank ile 2015 yılının son döneminde imzalandığını anımsatırken, toplam yatırım değeri 350 milyon avroya ulaşan projenin, Türkiye’de IsDB’nin doğrudan katıldığı, konvansiyonel ile islami finansmanın birlikte kullanıldığı ilk proje olma özelliğini taşıdığını vurguladı. 


YDA İnşaat’ın Türkiye’ye yeni finansman modelleri ve finansörler kazandırmakta oynadığı rolden gurur duyduğunu belirten Arslan, “Bugüne kadar Türkiye’de hiç yapılmamış bir finansman anlaşması gerçekleştirdik; bu proje IsDB’nin dünyadaki ilk PPP sağlık projesi ve Türkiye’deki ilk özel sektör proje finansmanı. Bu açılardan gerçekten çok önemli bir finansman anlaşması, çünkü Türkiye’nin önünde daha çok altyapı projesi var. Bu projelerin hayata geçirilmesinde yol gösterici olacağına inandığımız farklı finans modellerini ülkemize kazandırmanın ve yeni finansörler bulmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.


AA




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, altyapı yatırımlarının finansmanı için en iyi aracın İslami finansman olduğunu ve Türkiye'deki katılım bankacılığı sisteminin bu açıdan model alınabileceğini söyledi. Arslan, Dünya Bankası tarafından Washington'da düzenlenen "Küresel Altyapı Forumu"na Türkiye'den davetli tek panelist olarak katılarak, Türkiye'deki altyapı yatırımları, İslami finansman ve katılım bankaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünya Bankası Başkam Jim Yong Kim, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) Başkam Suma Chakrabarti ve İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Başkam Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani gibi isimleri bir araya getiren forumdaki panelde Arslan, "Türkiye'nin 2023 hedefleri 700 milyar dolarlık altyapı yatırımım kapsıyor. İslami bankacılık halen tüm bankacılık içinde yüzde 6 paya sahip. Bunu 2020'ye kadar yüzde 20'ye yükseltmek istiyoruz" dedi. 




Hürriyet


Geri Dön