18 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: Konuttaki açıkgözlere dikkat edin!

 Hüseyin Aslan: Konuttaki açıkgözlere dikkat edin!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan kentsel dönüşümde büyük bir bilgi kirliliği yaşandığına işaret ederek, “Halkın kafası karışık. Halihazırda ne yapmaları gerektiği konusunda hiçbir fikirleri yok” dedi



Aslan, "konutlarını ucuza kapatarak halkın mağdur etmek isteyen bazı açıkgözlere Bakanlık etkili bir mekanizma ile önlem almalıdır" uyarısında bulundu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısında konuşan Aslan, dönüşüm uygulamalarında rantın yalnızca kamu ve halkın yararına yönelik gerçekleşmesi gerektiğine de vurgu yaparak, konunun günlük siyasetten uzak tutulması gerektiğini söyledi.


Dönüşümün sadece sıradan bir mühendislik operasyonu şeklinde algılanmaması gerektiğini, aynı zamanda yoksulluğu besleyen unsurların da ortadan kaldırılmasını hedefleyen sosyal devlet uygulaması olarak da görülebileceğini belirten Aslan, hükümetin bu konuyu görmezden gelmek yerine sorunun üzerine gidip, yasa ile de zorunlu hale getirmesini olumlu bulduğunu kaydetti.


“DÖNÜŞÜM İZMİR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANSTIR…”


İlgili yasanın uygulamada çıkabilecek eksiklikler olsa da önemli bir yasa olduğunu, hem yasanın hem de hükümetin kararlılığının İzmir’deki  315 bin konutun dönüştürülmesi için iyi bir şans olduğuna dikkati çeken Aslan, “ Bize düşen artık bir yerden başlamaktır. Bakınız toplumda bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı var. Maalesef bu devam ederse süreci olumsuz etkileyebilir. Ege-Koop bu konuda üzerine düşeni yapıyor.  Gerek hazırladığı kentsel dönüşüm kitapçıkları gerek anket çalışmaları gerekse de yöre insanları ile, muhtarlarla bir araya gelerek süreci paylaşması bu bilinçlendirme mekanizmasını harekete geçirmek içindir.  Ancak yine de Bakanlık olsun, yerel yönetimler olsun sektör temsilcileri olsun onlar da bu türden çalışmalara ağırlık vermeliler.” dedi.


"AÇIK GÖZLERE KARŞI ÖNLEM ALINMALIDIR…"


Aslan, "Kentsel dönüşüm, borçlandırmasız, örgütlü, katılımcı bir anlayışı barındırmalıdır. Projelerde eskiden olduğu gibi KDV, vergi ve harç muafiyetleri getirilmeli, konutu yıkılan insanlara hangi koşullarda ne kadar kira ödeneceği konusundaki belirsizlikler giderilmeli, yapı denetim şirketlerinin ve belediyelerin etkili bir teknik denetim yapmalarını sağlayacak düzenlemeler sağlanmalı, konutlarını ucuza kapatarak halkın mağdur etmek isteyen bazı açıkgözlere Bakanlık etkili bir mekanizma ile önlem almalıdır. Kentsel dönüşüm sadece afet riskine karşı bir önlem değil aynı zamanda uygarlık gereğidir.” şeklinde konuştu.

Hürriyet


Geri Dön