27 / 04 / 2024

Hüseyin Sözlü Adana'nın ranta açılması planını tekrar meclisten geçirdi!

Hüseyin Sözlü Adana'nın ranta açılması planını tekrar meclisten geçirdi!

İdare mahkemesi Adana'nın parsel parsel ranta açılmasını öngören imar planı değişikliğini iptal etti. Ancak Başkan Sözlü, rant planını mahkeme kararına rağmen meclisten geçirdi.



Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin rant hesabı uğruna iptal ettiği 1/25 bin ölçekli nazım imar planı mahkeme engeline takıldı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken, bu karar meclis üyeleri tarafından farklı biçimde yorumlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, mahkeme kararının sadece oylamayla ilgili usulsüzlüğün giderilmesine yönelik olduğunu savunurken, AK Parti ve CHP'li bazı üyelerin, yürütmenin hem oylama, hem de alt ölçekli bir plan varken ve yürürlükte iken 1/25 binliğin iptal edilemeyeceği yönünde alındığını ve bunun imar komisyonuna gönderilmesi gerektiğini belirtti. Uyarılar dikkate alınmadı ve karar MHP'lilerin oy çokluğu ile geçti. 


MECLİSE GECİKMELİ GELDİ 

Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı toplantıda Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne göre bir çevre planının yeterli olacağı düşüncesiyle 1/25 bin ölçekli nazım imar planının iptalini istedi. Karar oylandıktan sonra tartışma çıktı ve AK Parti grubu meclisi terk etti. Konu mahkemeye taşındı.  Adana  3'üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar Büyükşehir Belediyesi'ne 25 Kasım'da tebliğ edilmesine rağmen 27 Kasım'da yapılan oturumda CarrefourSA ve Forum AVM arsalarındaki imar değişikliklerine yapılan itirazlar MHP'li ve bazı CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi. Büyükşehir Meclisi'nin önceki gün yapılan oturumunda da tirajikomik sahneler yaşandı. Başkan Hüseyin Sözlü, Adana 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının sadece temmuz ayında yapılan oylamanın usulsüz olduğu gerekçesiyle verildiğini belirterek yeniden oylatmak istedi. Buna AK Parti Grup Başkanvekili Ozan Gülaçtı ile CHP'li Ulaş Çetinkaya karşı çıktı. AK Partili Gülaçtı, "Mahkeme kararını iki yönden verdi. Birinci oylamanın usulsüzlüğü, ikincisi ise, planlarda bir silsile yolu olduğu, 1/25 binliğe göre yapılan 1/5 binlik plan yürürlükte iken 1/25 binliğin iptalinin mümkün olmayacağı gerekçesiyle verdi. Ama Başkan Sözlü sadece usulsüz oylama diye mahkeme kararını meclise getirdi. Oysa konu imar komisyonuna gitmeli. Aksi taktirde suç işlenir" dedi. 


"İPTAL YETKİSİ YOK" 

Belediyenin çalışma yönetmeliğinde plan yapma, revizyon ve 1/5000'lik plan yapma yetkisi olduğunu anlatan CHP'li Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, "Ama iptal yetkisi yok. Yönetmelikte iptal edebilir de demiyor, edemez de demiyor. Plan hiyerarşisi açısından planların revizyonu gerekir, iptali gerekmez. Olumsuz bir kurum görüşüyle, mahkeme kararıyla iptal edilmemişse bizim iptal etmemiz sağlıklı değil. 1/25 binlik planın yeniden oylanarak iptal edilmesi de doğru değil. Bence sağlıklı bir kentleşme, yapılaşma için 1/25000'liğin revizyonu için kararı alınmalı" diye konuştu. 


YENİDEN OYLANDI 

Başkan Hüseyin Sözlü, yapılan tüm bu uyarıları dikkate almayarak oylamaya gidilmesine karar verdi. Başkan Sözlü, "Yapacağımız bu oylama ile oylamaya ilişkin usulsüzlük ortadan kalkar. Yapacağımız oylama, imarla ilgili konu değil. Bu tamamen usulsüzlüğün giderilmesine ilişkin bir oylama" dedi. Yapılan oylamada 1/25000 ölçekli nazım imar planı, AK Parti ve CHP'li üyelerin çoğunun hayır demesine karşın MHP'li ve bazı CHP'lilerin oyuyla kabul edildi. Böylece Hüseyin Sözlü'nun bu ısrarı, kamuoyundaki "Plan iptali Carreforu- SA ve Forum AVM arsalarını kurtarmak için yapılıyor" iddialarını da bir anlamda doğrulamış oldu. 


Sabah Güney


Geri Dön