26 / 04 / 2024

i-deco'da tasarım görücüye çıktı

i-deco'da tasarım görücüye çıktı

CNR EXPO'da ziyaretçilerini ağırlayan i-deco mobilya fuarı yarın sona eriyor



Fuardan edindiğimiz izlenime göre, mobilya tasarımında tarzların harmanlandığı bir dönem bizi bekliyor. İnci kaplı duvarlar ise fuarın ilginçlerinden.

Mobilya tasarımındaki yeni trendlerin ilan edildiği bir fuar, i-deco. Geçtiğimiz çarşamba günü açılan fuar için yarın son gün. Yeşilköy CNR EXPO'da ziyaretçilerini ağırlayan fuarda ünlü markaların özel tasarım mobilyalarının yanı sıra yerli ve yabancı tasarımcıların özgün işleri de yer alıyor. Bu sezon mobilyada her zevke uygun tarzlar var. Lüks ve gösterişli mobilyalar kadar, sade ve ergonomik mobilya tasarımları da oldukça yaygın. Aslında yeni sezon mobilya tasarımlarında tarzların harmanlandığı bir dönem olacak. Çünkü fuarın gösterişli ürünleri arasında ağır ve şatafatlı Amerikan tarzı salon takımlarının yanı sıra Osmanlı çizgilerinin hakim olduğu gösterişli yatak odaları da var.

2010 i-deco fuarının en çok dikkat çeken ürünlerinden ikisi inci ve sedef duvar kâğıtları. Daha doğrusu duvar kaplamaları. Odaların cama bakan duvarını desenli duvar kağıtlarıyla kaplamak son zamanlarda çok yaygın. Ama baştan aşağı sayısız minik inciyle bezenmiş bir duvar görenleri şaşırtıyor. Amerika'dan dünyaya yayılan inci kaplı duvar kağıtlarına Türkiye'den de yoğun ilgi varmış. Driams firması, bu ithal duvar kâğıtlarını Tuncay Özilhan'a da satmış. Duvar kağıdı modası mobilya tasarımlarını da etkilemiş. Çünkü desenli duvar kâğıtlarıyla kaplanmış bir odaya desenli koltuk takımları koymak uygun olmuyor. O sebeple tek renk kumaşla kaplanmış -özellikle beyaz ve krem- koltuk tasarımları oldukça fazla. Duvarlar şenlendikçe koltuklar sadeleşiyor.

70'ler geri geldi

Ofis mobilyalarında 1970'li yılların tarzı çok etkin. Mobilya tasarımcılarının, rahatlığı ve sadeliği ön planda tuttuğu tasarımlarda 70'lerin çizgileri ve renkleri hâkim. 70'li yıllara has sandalye ve kanepelerin yanı sıra etajer, masa ve kitaplıklar oldukça kullanışlı gözüküyor.

Mobilya fuarında, Türk icadı elektronik orkestra
Akordeon ve davullardan oluşan mini bir orkestra, minik bir sahnede. Fonda güzel bir müzik ama ortalıkta müzisyenler yok. Enstrümanların arkasında yalnızca bir laptop var. Ziyaretçiler gibi biz de dikkat kesiliyoruz. Meğer teknolojik çözümler geliştiren Genius firmasının bir icadıymış. 25 bin dolara satılan bu müzik aletlerini alıyorsunuz. Bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. İstediğiniz müziği size çalıyor. Kendi kendine çalışan mekanik bir orkestra. Özel şirketler bu ürünü, fuarlarda ziyaretçilerin dikkatini stantlarına çekmek için kiralıyorlarmış. Bir fuar için fiyatı 4 bin Euro.
Burcu Hilal / Zaman


Geri Dön