29 / 03 / 2024

İBB Başkanı Kadir Topbaş'a tiyatroculardan tepki

İBB Başkanı Kadir Topbaş'a tiyatroculardan tepki

Tiyatrocular İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın "Protestocuları ibret olsun diye açılış belgeselinde göstereceğiz" açıklamalarına tepkili



Yıkılması da, yeniden yapılması da tartışmalara yol açan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, yine gündemde. Tiyatrocular İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın "Protestocuları ibret olsun diye açılış belgeselinde göstereceğiz" açıklamalarına tepkili.

İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması, tiyatrocuların protestolarına neden olmuştu. 18 Ocak'ta başka bir binada yeniden açılacak Muhsin Ertuğrul Sahnesi'yle ilgili açıklama yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, tiyatrocuların tepkisini çekti. Topbaş açıklamasında, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin hikayesini anlatan bir belgesel hazırladıklarını belirterek, "Burayı yeniden yapmak için yıkarken, protesto edenleri de belgeselde göstereceğiz.  Bazıları `bizi göstermeyin' diyor ama ibret için  göstermem lazım"  diye konuştu. Topbaş'ın bu sözleri, protesto gösterilerinde bulunan tiyatrocular tarafından eleştirildi. Tiyatrocuların ortak kanısı 'muhalefet ve protestolar olmasaydı Muhsin Ertuğrul Sahnesi yapılamazdı.'

Rejisör Hülya  Karakaş:
"Orada gerçekten önceki kadar bağımsız bir tiyatro olacak mı, henüz bilmiyoruz. Bu protestoları yapmasaydık, burası yine bir tiyatro sahnesi olacak mıydı? Hiç sanmıyorum. 'Özür diliyorum, çok güzel bir mekan açtınız buraya' derim ama aynı zamanda 'iyi ki bu muhalefeti   yapmışım' da derim.  Bunda Kadir Topbaş'ın dediği gibi, teşhir edilecek hiçbir şey göremiyorum ve bunun ayıp bir  şey olduğunu düşünüyorum."

Rejisör ve oyuncu Ragıp Yavuz:
"Kongre Vadisi'yle ilgili projede Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Şehir Tiyatroları'na bağlı bir sahne olarak yer almıyordu. Sonra planların içine Şehir Tiyatrosu yönetimini dahil ettiler. Özellikle Orhan Alkaya'nın genel sanat yönetmeni olduğu dönemde biz bu sürece aktif olarak katıldık. Ve Kongre Vadisi'nde, kongre sarayının dışında, bağımsız bir Muhsin Ertuğrul binası inşaatının teminatını aldık Kadir Topbaş'dan. Tüm bunları sağlayan bizim protestolarımız ve kamuoyu oluşturmak için yapmış olduğumuz çalışmalardı. Protesto gösterilerinin o kadar haklı bir süreci vardır ki. Daha Planlama Kurulu'ndan doğru dürüst kararlar çıkmadan Muhsin Ertuğrul'un kapısına kilit vurulmuştu. Ekim ayında Muhsin Ertuğrul, sahne açmamıştı. Protestolar sonucunda bir iki ay sonra sahne tekrar açıldı. Yıkım aşamasından sonra ancak boşaltıldı. Muhsin Ertuğrul gibi bir bina yıkım aşamasına bile gelmeden niye perde kapatıyor? Biz bütün bunların önüne geçtik. Belgesele gelince... Kadir Topbaş, o zaman sanatçıların bir anlamda gönlünü almak istemişti. Tekrar arayı açmak istiyorsa kendi bilir. Kaldı ki ben Şehir Tiyatrosu rejisörü olarak geçen hafta binayı gezdim. Dıştan bakıldığında devasa bir yapı görülüyor. Ama yeni yapılan Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin teknik olanakları eskisinden çok daha kötü. Bu yüzden de hala teslim alınmış değil."


Yasemin Bay/Milliyet


Geri Dön