28 / 03 / 2024

İBB, E-5'e "Sessiz Asfalt" seriyor!

İBB, E-5'e

İBB'den alınan bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yatırımlar nedeniyle bozukluklar oluşan E-5'i "Sessiz Asfalt" ile konforlu ve gürültüsüz bir güzergaha dönüştürüyor



Yatırımlar nedeniyle bozukluklar oluşan E-5'in cefasına katlanan İstanbullular, sefasını konforlu yolda sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri sorumluluk alanındaki yolları trafiği aksatmamak için "taşımalı sistemle" gece asfaltlama çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul'un en önemli arterlerinden biri olan E-5 güzergahına Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İSFALT'ın ürettiği Stone Mastik (Taş Mastik) "Sessiz Asfalt" seriliyor. Bu asfalt sayesine E-5'in gürültü kirliliği 3-10 desibel oranında azalıyor. Sesin bu oranda azalması trafiğin yarı yarıya azalması ile eş değerde.

E-5'te günlük ortalama 85 bin araç seyrediyor. Trafik yoğunluğu göz önüne alındığında bölgede gürültü kirliliği önemli oranda azalıyor. İSFALT yeni teknolojilerden de yararlanarak daha ekonomik, hızlı, dayanıklı asfaltlama çalışmaları yapıyor.

Çalışmalar gece yapılıyor

24 saat yaşayan şehir olan İstanbul'da altyapı yatırımlarının yapılmasındaki büyük güçlük,  nereye bir şantiye, bir çalışma alanı kursanız yaşamı etkileyen olumsuzluklar meydana geliyor. Vatandaşların trafik yoğunluğundan en az etkilenmesi için çalışmalar 23.30 da başlayıp sabah saat 05.30'a kadar devam ediyor.

Haliç Köprüsü'nden Avcılar istikametinde 1 Temmuz gecesi başlayan asfaltlama çalışmaları bitince bölgede hiçbir iş ekipmanı (asfalt serme sıkıştırma ekipmanları, kamyon, kazıma makinesi) bırakılmıyor, taşıma sistemi ile çalışmalar yapılıyor.
 
Asfalt serim süresince trafik yan yollardan veriliyor. Yan yol olmayan kısımlarda trafik kısmi kapatılarak çalışılıyor. E-5 karayolunun Zincirlikuyu Çobançeşme arasındaki geliş gidiş güzergahlarının SMA (Taş Mastik) Sessiz Asfalt kaplaması Ekim ayı içerisinde bitirilecek.

E-5'e 180 bin ton asfalt...

Çalışmalarda 256 personel görev yapıyor. Gidiş-dönüş toplam 36 km'lik güzergahta 6 finişer, 5 kazıma makinesi, 14 silindir, 2 küçük silindir, 3 süpürge, 3 distribütör, 5 tır, 6 trafik ekibi, 2 mekanik süpürge ve 95 kamyon hizmet veriyor.

İstanbul'un en önemli ana arteri olan E-5 karayolunun asfaltlanmasında şu zamana kadar;  66 bin 248 ton Binder (yol altyapılarında yapılan ve üç ayrı agrega grubunun karıştırılmasıyla oluşturulan taşıyıcı tabaka), 32 bin 832 ton Modifiye Katkılı Ara Tabaka (bitümün performansının katkılarla arttırılmasıyla oluşturulmuş asfalt), 16 bin 624 ton da Stone Mastik Asfalt (Genellikle ağır taşıt trafiğinin olduğu yollarda tercih edilen ve yüzde 70-80 kaba agrega, yüzde 20-30 ince agrega, yüzde 6-7 oranında bitüm ve fiberden oluşan kaplama tabakası) olmak üzere toplam 115 bin 704 ton asfalt kullanıldı. E-5'de çalışmalar tamamlandığında 80 bin ton Binder, 50 bin ton Modifiye katkılı ara tabaka ve 50 bin ton da SMA asfalt kullanılacak.

Başkan Kadir Topbaş'ın katılacağı asfalt uygulaması 1 Eylül'ü 2 Eylül'e bağlayan gece saat 00.30'da Bakırköy'den Topkapı İstikameti Merter Ulusoy Tesisi önleri'nde gerçekleşecek.


Geri Dön