26 / 04 / 2024

İBB ile BOSAD İstanbul'da boyasız bina bırakmayacak!

İBB ile BOSAD İstanbul'da boyasız bina bırakmayacak!

Taksim metro istasyonu bu sabah işlerine, okullarına gitmek için koşuşturan İstanbullular ile birlikte, renkli bir toplantıya ev sahipliği yaptı



“Rengin Ahengi İstanbul” projesinin tanıtıldığı bu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis ve İstanbul’un 7 farklı ilçesinin Belediye Başkanları ile Rengin Ahengi İstanbul Projesi’ne gönüllü olarak destek veren ünlü sanatçılar katıldı. Proje, İstanbul’u modern ve yepyeni bir görüntüye kavuşturmayı hedefliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) bundan bir yıl önce, İstanbul’un şehir kimliğinin renklerin ahengi ile buluşacağı yepyeni bir proje için el ele verdi. Tarih boyunca farklı kültürlerin bıraktığı izleri ortak bir kültüre dönüştürmeyi başaran İstanbul’un yarattığı ahenk, projenin ismine de ilham kaynağı oldu. Rengin Ahengi İstanbul Projesi kapsamında, İstanbul’un her iki yakasından seçilen Bahçelievler, Çekmeköy, Esenler Kâğıthane, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar Belediyelerinde belirlenen alanlardaki binaların dış cepheleri kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda yenilenecek. Projede 180 binanın yanı sıra 8 köprü ve yaklaşık 70 bin metre kare dış cephe alanı yeniden düzenlenirken binalardaki görüntü kirliliği yaratan unsurların kaldırılması konusunda rehabilitasyon çalışmaları da yürütülecek. 

Sosyal sorumluluk bilinciyle yola çıkılan proje ile bilgilerin verildiği ve yenileme çalışmalarının başladığının duyurulduğu toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis birer konuşma yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Tülin Ersöz ise yaptığı sunum ile Rengin Ahengi Projesi’nin amaçları ve proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. BOSAD Başkanı Ahmet Faik Bitlis, Rengin Ahengi İstanbul Projesi’nin sosyal sorumluluk yönüne dikkat çekerek, İstanbulluları evlerinin içine gösterdikleri özeni, binalarının dışına da göstermeye davet etti. Bitlis, “İstanbul’un şehir kimliğinin renklerin pozitif enerjisi ile yeniden şekilleneceği bu proje ile 21. Yüzyıl İstanbul resmini, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilçe belediyelerimiz, boya sanayicilerimiz ve tüm İstanbullular ile birlikte yeniden çizmeyi istiyoruz.” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından, 20 ünlü sanatçının gönüllü olarak seslendirdiği, seslendirmekle kalmayıp birlikte rol aldıkları ve projenin İstanbullulara tanıtılması için hazırlanan Rengin Ahengi şarkısının klibi gösterildi. Projeye destek olan sanatçılar arasında; Aslı Güngör, Eflatun, Erhan Güleryüz, Gökçe, Hayko Cepkin, Hüseyin Karadayı, İlker Perhiz, Kenan Yılmaz, Kolpa (Barış), Muazzez Ersoy, Murat Evgin, Mustafa Ceceli, Oktay Bora Ertuğrul, Petek Dinçöz, Reyhan Karaca, Soner Arıca, Sümer Ezgü, The Revolvers, Umut Akyürek ve Yeşim Salkım da var. Şarkının müziğini, aynı zamanda şarkıyı da seslendiren sanatçılardan biri olan Kenan Yılmaz, klip yönetmenliğini ise Genco Demirer yaptı.  

Klip gösteriminin ardından İstanbul’un görüntüsünü baştan aşağıya değiştirmeyi ve renklerle buluşturmayı amaçlayan projede düğmeye basıldı. Toplantı sonrası Taksim Meydanı’na çıkan tüm katılımcılar, Rengin Ahengi şarkısı eşliğinde üzerinde proje logosundaki çiçek motifinin bulunduğu beş dev panoyu istedikleri renklere boyadılar. Panoları boyayan her bir isim, bu panolara imzasını da attı.

Rengin Ahengi İstanbul Projesi’nin tanıtım toplantısının ardından projeye dâhil olan ilçelerde boyama etkinliği için iskeleler kurulmaya başlanacak. Ayrıca bu ilçelerde ve Taksim Meydanı, Şişli Cevahir AVM Önü, Beşiktaş Meydanı, Kadıköy Meydanı ve Bakırköy Meydanı olmak üzere toplam 12 noktada 28 Eylül – 4 Ekim 2010 tarihleri boyunca sokak etkinlikleri düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında Rengin Ahengi şarkısı İstanbullulara dinletilecek ve basın toplantısının ardından boyanan dev panolardan bu meydanlara da yerleştirilecek. Böylece halk da bu panoları fırça darbeleriyle renklendirecek. Halk panoları boyarken Heykel Adamlar da bilgilendirici broşürler dağıtacak. Heykel Adamları yerlerinden kıpırdatmanın tek yolu ise onlardan bir broşür almak...

Projenin başlamasıyla birlikte belediyelerin belirlediği alanların yanı sıra televizyon kanalları, sinemalar, müzik kanalları ve radyolarda projenin tanıtımı yapılacak. Rengin Ahengi şarkısı radyolarda çalarken, klibi ise müzik kanallarında gösterilecek. Rengin Ahengi Projesi ile İstanbul güzelleşirken, boya kültürünün toplum genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Projenin açılışı için ise 6 Ekim 2010 tarihinde Taksim Meydanı’nda görkemli bir tören düzenlenecek. Sürpriz etkinliklerin planlandığı törene tüm İstanbullular davetli…  İlçelerdeki boyama etkinliğinin simgesel olarak canlandırılacağı töreni izleyen günlerde, ilçelerde boyama çalışmaları devam edecek. Boyamalar tamamlandığında ise artık İstanbul ve İstanbullular için yeni bir dönem başlayacak. Rengin Ahengi Projesi, hedefine ulaşıp hem projeye katılan ilçeler, hem de İstanbul genelinde yaygınlaştığında boyanmamış bina kalmayacak.


Geri Dön