26 / 04 / 2024

İBB meclis üyeleri Latin Amerika'da kentsel dönüşümü inceleyecek!

İBB meclis üyeleri Latin Amerika'da kentsel dönüşümü inceleyecek!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Latin Amerika turuna çıkıyor. 7 AKP’li, 2 CHP’li meclis üyesi 18 Şubat’ta Brezilya Arjantin ve Şili yolcusu heyet Rio, Sao Paulo, Buenos Aires ile Santiago’da kentsel dönüşümü inceleyecek.



İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Mec­lis üye­le­ri ve dai­re baş­kan­la­rı, kent­sel dö­nü­şüm in­ce­le­me­si yap­mak üze­re La­tin Ame­ri­ka ül­ke­le­ri­ne 10 gün­lük ge­zi­ye gi­di­yor. Bü­tün mas­raf­la­rı İBB büt­çe­sin­den kar­şı­la­na­cak olan ge­zi­de ge­ce­kon­du yı­kı­mı ya­pı­lan Ri­o de Ja­ne­iro’­nun ya­nı sı­ra te­ne­ke ev­le­ri ile ün­lü Bue­nos Ai­res, San­ti­ago ve Sa­o Pau­lo şe­hir­le­ri ge­zi­le­cek.


HEYETTE ŞU İSİMLER YER ALIYOR


18-28 Şu­bat ta­rih­le­ri ara­sın­da­ki ge­zi­ye ka­tı­la­cak olan AKP Grup Baş­kanve­ki­li Ebu­be­kir Taş­yü­rek baş­kan­lı­ğın­da­ki he­yet­te; mec­lis üye­le­ri AK­P’­li Ah­met Bi­lal Kıy­maz, AK­P’­li Os­man De­mir, AK­P’­li Sa­mi Şa­hin, AK­P’­li Te­mel Ba­şa­lan, AK­P’­li Eren Öz­de­mir, AK­P’­li Fa­tih Poy­raz, CHP’­li Ali Rı­za Yıl­maz, CHP’­li Fa­tih Üs­tün­baş, İmar ve Şe­hir­ci­lik Dai­re Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz, Ma­li Hiz­met­ler Dai­re Baş­ka­nı Ke­nan Kir­til, Ya­zı İş­le­ri ve Ka­rar­lar Dai­re Baş­ka­nı Mu­ham­met Ko­çoğ­lu, Em­lak Yö­ne­ti­mi Dai­re Baş­ka­nı Ya­şar Par­lak, En­cü­men Mü­dü­rü Ay­han Kı­lınç ve Dış İliş­ki­ler Mü­dür Yar­dım­cı­sı Fah­ri Mu­rat Tun­cay bu­lu­nu­yor. 15 ki­şi­lik he­yet 7 AK­P’­li, 2 CHP’­li mec­lis üye­si ile 6 bü­rok­rat­tan olu­şu­yor. He­yet, Şi­li­’nin baş­ken­ti San­ti­ago, Ar­jan­ti­n’­in baş­ken­ti Bue­nos Ai­res, Bre­zil­ya­’nın Sa­o Pau­lo ve Ri­o de Ja­ne­iro şe­hir­le­rin­de uy­gu­la­nan kent­sel dö­nü­şüm, şe­hir plan­la­ma­sı ve ka­mu­laş­tır­ma alan­la­rın­da­ki pro­je­ler hak­kın­da bil­gi alış­ve­ri­şin­de bu­lun­mak ve ye­rin­de in­ce­le­me­ler yap­mak üze­re gö­rev­len­di­ril­di. 15 ki­şi­lik he­ye­tin yol ve har­cı­rah mas­raf­la­rı­nın İBB’den kar­şı­lan­ma­sı tek­li­fi önceki gün Mec­lis gün­de­mi­ne gel­di. Tek­lif, oybir­li­ği ile geç­ti.



He­ye­tin kent­sel dö­nü­şüm ça­lış­ma­la­rı­nı in­ce­le­ye­ce­ği Şi­li, Bre­zil­ya ve Ar­jan­ti­n’­de sü­reç ka­mu­sal me­kan­lar özel­leş­ti­ri­le­rek AVM ve re­zi­dan­sa dö­nüş­tü­rül­me­si şek­lin­de iler­li­yor. Ve bu ül­ke­ler­de kent­sel dö­nü­şü­me kar­şı güç­lü bir halk ha­re­ke­ti var. Bre­zil­ya­’da 2016 yı­lın­da ger­çek­leş­ti­ri­le­cek olan Olim­pi­yat Oyun­la­rı için ya­pı­lan ye­ni kent pla­nı kap­sa­mın­da Ri­o’nun et­ra­fı­nı sa­ran ge­ce­kon­du ma­hal­le­le­ri­nin bü­yük kıs­mı­ yı­kıl­mış du­rum­da. 13 bin ai­le kent­sel dö­nü­şüm ne­de­niy­le ev­le­rin­den ol­du. Bre­zil­ya hü­kü­me­ti dö­nü­şü­me di­re­nen ma­hal­le­le­re kar­şı de­fa­lar­ca as­ke­ri ope­ras­yon dü­zen­le­di. 2002 yı­lın­da gös­te­ri­me gi­ren yö­net­men Fer­nan­do Mei­rel­le­s’­in Pau­lo Lin­s’­in ro­ma­nın­dan se­nar­yo­laş­tı­ra­rak çek­ti­ği “Tan­rı Ken­t” ad­lı film de Bre­zil­ya­’nın varoş­la­rın­da­ki yok­sul­lu­ğu et­ki­le­yi­ci bir dil­le an­la­tı­yor­du.


3. DÜNYA ÜLKELERİNE YOLCULUK


Kent­sel dö­nü­şü­mün en sert şe­kil­de ya­şan­dı­ğı Gü­ney Ame­ri­ka ül­ke­le­ri­ne ge­zi dü­zen­le­yen İBB Meclis üyeleri, İs­tan­bul için ye­ni yön­tem­ler araş­tı­ra­cak. 15 ki­şi­lik he­yet, Bre­zil­ya­’da kar­na­va­lıy­la ün­lü Ri­o’­yu, te­ne­ke ev­le­riy­le ta­nı­nan Sa­o Pa­ulo’yu, Ar­jan­ti­n’­de ise baş­kent Bue­nos Ai­re­s’­i ve Şi­li­’de San­ti­ago’­yu ge­ze­cek.


BU AY İÇİNDE 3 GEZİ DAHA VAR


İBB Dış İliş­ki­ler Mü­dür­lü­ğü­’nün ta­le­bi üze­ri­ne şu­bat ayın­da 3 yurtdı­şı ge­zi­si da­ha ger­çek­leş­ti­ri­le­cek. Fin­lan­di­ya Cum­hur­baş­ka­nı Sau­li Nii­nis­tö­’nün Tür­ki­ye zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da Ka­dir Top­baş ile yap­tı­ğı gö­rüş­me­le­rin so­nu­cun­da İBB Ge­nel Sek­re­te­ri Hay­ri Ba­raç­lı, baş­kan da­nış­ma­nı Kor­tan Çe­lik­bi­lek, ge­nel sek­re­ter yar­dım­cı­la­rı Ey­yüp Ka­ra­han ile Ça­ğa­tay Kal­kan­cı 25-29 Şu­bat ta­rih­le­ri ara­sın­da Fin­lan­di­ya ve Nor­ve­ç’­e gi­de­cek. 16-18 Şu­bat ta­rih­le­ri ara­sın­da ise dün­ya­nın fi­ber op­tik ha­ber­leş­me sis­tem­le­ri ala­nın­da üre­tim ve uy­gu­la­ma ya­pan fir­ma­la­rı­nın ka­tı­la­ca­ğı Lük­sem­bur­g’­da­ki FTTH Kon­fe­ran­sı­’na ye­ni tek­no­lo­ji­le­ri in­ce­le­mek üze­re Elek­tro­nik Sis­tem­ler Mü­dür­lü­ğü­’n­den 2 me­mur gö­rev­len­di­ril­di.


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ


Geri Dön