19 / 04 / 2024

İBB: TOKİ Florya'ya hastane yapmayacak!

İBB: TOKİ Florya'ya hastane yapmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Florya Şenlikköy´deki TOKİ arazisi ile ilgili açıklama yaparak basında yer alan haberlerin asılsız olduğunu iddia etti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Florya Şenlikköy´deki  TOKİ  arazisi ile ilgili açıklama yaparak basındayer alan haberlerin asılsız olduğunu iddia etti

Yapılan açıklama şöyle;
Açıklama :  TOKİ tarafından satışa çıkarılan Florya Şenlikköy´deki arazi ile ilgili gazetelerde gerçeklerden uzak haber ve yorumların yapılması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek gereği doğmuştur.

Söz konusu satışın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kadir Topbaş´la hiçbir ilgisi yoktur. Haber ve yorumların zorlama bir çaba ile Başkan Topbaş´la ilişkilendirme ve konuyu bu yönde sürdürme şeklinde gelişmesi üzerine gerçekleri, konu ile ilgili doğruları paylaşmak istiyoruz:

Önce haber ve yorumlardaki doğru olamayan hususlar ve gizlenen gerçekler:

1. İlk önce `Hürriyet´ Gazetesi 15 Temmuz 2010 tarihinde `Topbaş´ın damadı Florya´nın en büyük projesini yapmaya hazırlanıyor´ başlığı ile gündeme getirmiştir. Başlıktaki Topbaş vurgusu dikkat çekicidir. Hürriyet´i bir zamanlar Doğan Grubu bünyesinde çıkarılan Gözcü´ Gazetesi´nin yerine ikame olan `Sözcü´ Gazetesi takip etmiştir. Sözcü´nün manşeti `Topbaş´ın Şanslı Damadı- Kayınpeder Başkan Olunca Kapılar Bir Bir Açılıyor´ şeklindedir. Sözcü´yü 20 Temmuz´da Birgün Gazetesi takip etmiştir. Haberin başlığı: `Kız tarafı´ndan damada bir milyar TL´lik rezidans projesi´dir. Haberleri Milliyet´ten Melih Aşık, Hürriyet´ten Yılmaz Özdil ve Sözcü´den Necati Doğru´nun doğrular içermeyen, konuyu saptıran yorumları izlemiştir. Aşağıda bu haber ve yorumların yalana dayalı olduğunu yer veriyoruz.

1. İddia: `Bir hayırsever aile tarafından `hastane yapılsın diye SSK´ya bağışlanan arazi!´

Florya´daki arazi `bir hayırsever aile tarafından `hastane yapılsın diye SSK´ya bağışlanmamıştır. Bu ifade yalandır. Hem Hürriyet´ten Yılmaz Özdil ve Yalçın Bayer hem Milliyet´ten Melih Aşık ve hem de Sözcü´den Necati Doğru gerçek dışı olan bu bilgiye yazılarında yer vermişlerdir. Adı geçen gazete haberleri de aynı şekildedir ve gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır..

Gerçek: 1971 yılında veraseten Mustafa ve Bahiye Pars´ın varislerine intikal eden Florya Şenlikköy´deki arazi 1977 yılında SSK´ya satılmıştır! Satış Tarihi 8 Temmuz 1977´dir. Satış bedeli 59.532.050 TL´dır. Ortada `hastane yapılması için yapılmış bir bağış´ yoktur. İsteyen bu bilgi ve belgelere rahatlıkla ulaşabilmektedir. Dolayısıyla `Pars ailesi, halkına hizmet olsun diye trilyonlar değerindeki bu arsayı SSK´ya bir kuruş almadan bağışladı´ diye yazanların, hakikaten doğruların peşinde olup olmadıkları kuşkulu hale gelmektedir.

2. İddia: `Hastane için bağışlanan araziyi TOKİ´ye devrettiler´ Hürriyet-Yılmaz Özdil, `SSK `ben burada hastane yapmayı düşünmüyorum´ diyerek TOKİ´ye devretti´ Necati Doğru- Sözcü

Gerçek: SSK´ya gelir sağlamak amacıyla Florya Şenlikköy´deki arazinin satışına karar veren ve bu amaçla Emlak Bank´a devreden SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu´dur. Bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı koltuğunda o dönem Mehmet Moğultay oturmaktadır. Kılıçdaroğlu´nun Genel Müdür olduğu SSK Yönetim Kurulu´nun satışı için Emlak Bank´a devrettiği tarih 6 Nisan 1994´tür. SSK ile Emlak Bankası arasında akdedilen ve `devredilen taşınmazların geçerli rayiç bedellerden aşağı olmamak üzere banka tarafından satışa çıkarılması´ hükümlerini içeren protokolde imza sahipleri, Mehmet Moğultay - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, İsmet Atilla - Maliye Bakanı, Aykon Doğan- Devlet Bakanı´dır. Görülmektedir ki hastane yapılması değil arazinin satışından gelir elde etmek amacı güdülmüştür.

Bu vesile ile Meclis Başkanlığı´na konu ile ilgili soru önergesi veren Çetin Soysal´a, 1- Arazi TOKİ´ye niçin devredildi? 2- Niçin hastane yapılmıyor? Sorularının cevaplarını Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´ndan alabileceğini hatırlatmak isteriz.

3. İddia: `İstanbul Florya´da E-5 üzerindeki arsa, beş kuruş istemeden TOKİ´ye devredildi.´ Necati Doğru- Sözcü. `Arazi Sosyal Güvenlik Kurumu´ndan TOKİ´ye geçirildi.´ Melih Aşık-Milliyet

Gerçek:  Arazi, TOKİ tarafından SPK´ya kayıtlı değerleme şirketince belirlenen ekspertiz değeri karşılığında 7 Mayıs 2009 tarihinde SGK´dan satın alınmıştır. TOKİ devraldığı arazi karşılığında SGK İl Müdürlükleri Binaları, Sosyal Güvenlik Merkezleri, Depo ve Arşiv binaları ile diğer hizmet binalarını yapacaktır. TOKİ Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokolle de Türkiye genelinde hastaneler ve sağlık kuruluşları ile Halkalı´da 544 yataklı bir Hastane, Seyrantepe´de 600 yataklı Devlet Hastanesi, Fatih´te Sağlık Ocağı, Ayazma, Halkalı, Kayabaşı´da 7 Sağlık Ocağı yapacaktır. İddia edildiği gibi beş kuruş ödemeden yapılmış bir satış yoktur.

4. İddia: Bağışlanan araziye göz koydular´ Sözcü- Necati Doğru.

Gerçek: TOKİ Florya Şenlikköy´deki araziyi daha önce de satış için ihale etmiştir. İmar yoğunluğu son ihaleden daha yüksektir ve satış bedeli 208 Milyon 200 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Ancak ihaleyi alan firma, teminatını yakmak pahasına satın almaktan vazgeçmiştir. 2. ve 3. sırada teklif veren firmalar da teminatlarını yakarak satış bedelini ödemekten kaçınmışlardır. Yıllardır SSK´ya şimdi SGK'ya gelir olsun diye satış için devredilen ve satışa sunulan arazi iddia edildiğinin aksine kolayca satılmamıştır. İlk taliplisi de Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke İnşaat - Vizyon Life konsorsiyumu değildir. TOKİ son ihaleye ilk satış ihalesine göre imar hakkını azaltarak çıkmıştır. 13 Mayıs´taki ihalede satış bedeli 215 milyon TL olmuştur. Adı geçen konsorsiyum hasılat bedeli arttığında, artan kısım için yüzde 32 oranında TOKİ´ye ek ödeme yapacaktır. Resen imar yetkisi olan ve ilk ihalede daha yüksek bir imarla ihale yapan TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi´nden yoğunluğu azaltarak planı onaylatmıştır. Son ihale buna göre yapılmıştır.

5. İddia : Planı `İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi son sürat onayladı.´ Yılmaz Özdil- Hürriyet, `Müthiş hız, kurgulanmış hizmet! İş takipçilerinin söylediğine göre normal vatandaşın arsasının imar değişikliği talebi Meclis´ten geçtikten sonra bile onay için en az 3 ay bekliyor´  Necati Doğru- Sözcü


Gerçek: `İş takipçileri´nin rehberliğinde yorum yapıldığında vahim hatalar yapılabiliyor. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu´nun 14. maddesi `kesinleşen Meclis Kararı´nın 7 gün içinde mahallin en büyük mülki idare amirine gönderilmesini´ düzenlemiştir. Belediye Meclisi'nde onaylanan bir kararın üç ay bekletilmesi yasal olarak mümkün değildir. Bütün Kararları 7 gün içinde Valiliğe gönderilmektedir.

Sonuç olarak, Florya Şenlikköy´deki arazi bağış değil, satış yolu ile SGK (SSK) tarafından edinilmiştir.. Hastane yapımından vazgeçip sarış için emlak Bankası´na devreden SSK yönetiminin başında Kemal Kılıçdaoğlu vardır. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Moğultay´dır.

TOKİ bu araziyi iki kez satış için ihle etmiş ve ihaleyi kazananlar ödeme yapamadıklarından teminatları yanmıştır. Son İhale öncesinde arazinin imar yoğunluğu  İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından düşürülmüştür. TOKİ ilk ihaleye göre daha düşük yoğunluklu imarla araziyi ihale etmiştir. 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Florya´daki arsa devrini CHP liderine bir sorun 

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, hastane yapılması için Bakırköy Florya´da bağışlanan arsanın TOKİ´ye satıldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyusunda bulundu.

HASTANE İÇİN VERİLMEMİŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, söz konusu arazinin Cennet Mahallesi´nde eski oto pazarı olarak bilinen bir arsa olduğunu belirterek şöyle dedi: "Bu arsa, hastane yapılmak üzere bağışlanmadı. Pars ailesi, bir bedel karşılığında hastane alanı olarak sattı. 1994 yılında Sayın Mehmet Moğultay´ın bakan olduğu dönemde satın alınmış.

BAKIN NELER YAPIYORLAR

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu´nun da SSK Genel Müdürü olduğu dönemde bu arazi satılmak üzere Emlakbank´a devredilmiş. Neler oluyor? Bakın neler yapıyorlar. Hani bir söz var `Yavuz hırsız ev sahibi bastırır´ diye. Bunlar kendi yaptıkları suçu bize yaftalamak istiyorlar. Daha sonra bu arsa TOKİ´ye geçmiş. TOKİ, bir imar yapmış ve ihale ile satmış. İhaleye girenler `burada kazanamayız´ diye kendi teminatlarını yakmışlar.

YÖNETİM KARARLARI VAR

TOKİ´nin yaptığı imardaki `2 kat bodrum emsal dışı´na biz şifahi olarak itiraz etmişiz. Tekrar imar haklarını düşürerek `sadece bir kat emsal dışı olabilir´ diye kabulü verilmiş. İhale açık ihale, herkesin girebildiği bir ihale ama bu arazinin yol haritası böyle maalesef. Sayın Kılıçdaroğlu detaylarını anlatsın. Genel Müdür olduğu dönemde Yönetim Kurulu kararları var. Satılmak üzere Emlak Bankası´na devretmiş bu arsayı."
Star 

Kavurmayı Karıştırdıkça!
KABUL ederim: Değişime inanmayan sadece ölüler ile delilerdir, Fakat "fikrini değiştiren fikirsiz kalır, haberini takip etmeyen habersiz kalır" özdeyişini de benimserim.
Bir haber yazılmıştı.
Biz de yorumlamıştık.
Siz de okumuştunuz.

Bu haber-yorum; devlet kuruluşu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mal olan ve üstünde hastane yapılmas için planlanan İstanbul Florya'da çok değerli bir şehir arsasının plan değişikliğine uğratılarak "kavurma yapılmas " ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacının firmasının da içinde yer aldığı dörtlü şirketler topluluğuna; üzerinde 1 milyar dolarlık şehir rant yaratacak al şveriş merkezleri-lüks konutlar-rezidanslar yap lmak üzere transfer edilmesiydi.

Bu konular hep yaz yoruz.
Okurun dikkatine sunuyoruz.
Kamunun mal peşkeş çekilmesin.
Yandaş-akraba kayırılmasın.
Kentleşme cinnete dönüşmesin.
Rekabetin boynu vurulmasın.

İktidar-muhalefet- tarikat-ticaret- holding sahibi- dükkan işletici- egemenlümpen kim olursa olsun kamu malını hortumlamas n ve hotumlatmas n...
Biz hortumcu ayırt etmeden yazıyoruz.
ooo
Hortumu iktidar olanlar yapıyor.
Benim kalem iktidara batıyor.
Sürekli aç klama geliyor.
Senin yazdığın yanlış.
Belediye Başkanımız ak kaşık!
TOKİ Başkanımız arızasız!
SGK Başkanımız tertemiz.

Son aç klama da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Diyor ki: O arsa hibe değildir. Sahibi arsay SSK'ya sattı. Yıl 1977'ydi. SSK da o arsay Emlak Bank'a rayiç bedel üzerinden satt . Yıl 1994'tü. Arsa Emlak Bank'a satılırken Genel Müdür Kemal Kılıçdaroğlu idi. Çal şma Bakan da CHP'li Mehmet Moğoltay'dı . Maliye Bakan da DYP'li İsmet Atilla'ydı . Arazi Emlak Bank'ın portföyüne girdi. (Ne var bunda, Kemal Kılıçdaroğlu, bu araziyi Emlak Bank'a satarken al n bunu ilerde kavurma yapar Kadir Topbaş' n damad na transfer edersiniz mi demiş? Devlet mal arazi devlet bankasına satılmış, SSK'ya para girmiş) Emlak Bank batt . İktidarlar geldi, iktidarlar gitti. SSK'nın adı SGK oldu. (Bunda da bir şey yok)

Açıklama devam ediyor.
Ben de özetlemeyi sürdürüyorum: Geliyoruz 2009 yılına ve Başbakanlığa bağlı TOKİ'nin bu araziyi SGK'dan, bir değerlendirme şirketinin biçtiği değer üzeriden; SGK'ya hizmet binaları yapma karşılığı aldığını görüyoruz. (Burada anlaşılmaz bir durum var. Bu arsa SSK tarafından Kemal Kılıçdaroğlu zamanında devlet Bankası Emlak Bank'a satılmıştı. Emlak Bank battı. Arsa TOKİ'ye devredilmiş olmalı. TOKİ, kendi arsasını SGK'dan yeniden niçin alıyor? Bu değerleme şirketi kim, ismi niçin saklanıyor?)
Neyse açıklama devam ediyor:

TOKİ, bu arsayı hastane değil lüks inşaat, rezidans, alışveriş merkezi yapılacak şekilde değiştirme planlan yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, iktidar oylanyla, planı onaylıyor. TOKİ ihaleye çıkıyor. İhaleyi kazanan müteahhit, teminatını yakıp almaktan vazgeçiyor. İkinci müteahhit de teminatını yakıp almaktan vazgeçiyor. Üçüncü müteahhit de teminatını yakıp almaktan vazgeçiyor.
ooo

TOKİ yeniden plan yapıyor. Arsa üzerinde yoğunluğu azaltıyor. Yeniden duyuru yapıp ihaleye çıkıyor. Bu kez arsayı istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadının firmasının da içinde yer aldığı şirketler alıyorlar.(Bu sonuç; Sabah Gazetesi ile ATV'nin satışında diğer alıcıların devreden çekilmesi ve Sabah ile ATV'nin Başbakan'ın damadının genel müdür olduğu Çalık Grubu'na kalmasına benziyor. Tıpkısı...)
Kavurmayı karıştırdıkça!   Altından iktidar damatları çıkıyor! Benim kalemin rie suçu var!
Necati Doğru/Sözcü


Geri Dön