19 / 04 / 2024

İBB'den havaraydan tekneparka bir çok proje!

İBB'den havaraydan tekneparka bir çok proje!

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul´un çehresi, yeni projelerle değişecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde, 42 kilometrelik havaraydan tekneparka, gökyüzü tiyatrosundan opera binasına, çok sayıda projeyi hayata geçirmeyi planlıyor

Kentin en önemli sorunlarından biri olan ulaşım sorunun çözümü için İBB´nin  Marmaray  ve metrobüsten sonraki en önemli projesi Havaray (Monoray). İlk uygulama Beyoğlu ile Şişli arasındaki 5,8 kilometrelik hatta gerçekleştirilecek. 1,5 metre sütunlar üzerinde çalışacak havaray hattının proje çalışması devam ediyor. Ayrıca 42 kilometrelik yedi ayrı hat için de projeler etüt aşamasında. Kartal - O 100 hattı (üç kilometre), Ataşehir - Ümraniye (10 kilometre), Şişli - Beşiktaş - Sarıyer (4,5 kilometre), Sabiha Gökçen - Formula (7,7 kilometre), Maltepe - Başıbüyük (3,6 kilometre), 4. Levent - Levent (5,5 kilometre) ve Sefaköy - Havaalanı (7,2 kilometre) güzergahlarına havaray yapılması planlanıyor. Raylı sistem çalışmalarına ek olarak da, Dudullu-Bostancı (14 kilometre) ve Pendik - Sabiha Gökçen - Sultanbeyli (17 kilometre) güzergahı için proje çalışmaları sürüyor. 84,5 kilometrelik raylı sistem de ihale aşamasında.

Denizde İSPARK
İBB´nin ulaşımla ilgili bir diğer projesi de Boğaz´a teknepark. 10 teknepark yapımı için plan hazırlayan belediye, Tarabya ile İstinye için hazırladığı projeleri onay için Anıtlar Kurulu´na sundu. Kurul´un vereceği kararın ardından yüzer iskelelerin inşaasına başlanacak. İSPARK´ın işleteceği ilk iki teknepark yaklaşık 12 milyon dolara mal olacak.

Harem´e opera
Belediyenin deklare ettiği kültürel yatırımlarla ilgili en önemli projeler ise `Gökyüzü Tiyatrosu´ ve Harem´e yapımı planlanan opera binası. Topkapı Şehir Parkı´nda bu yıl temelinin atılması planlanan gökyüzü tiyatrosu (Planetaryum), gök cisimlerinin uzaydaki haraketlerinin izlenmesini sağlayacak. Tahmini maliyeti ise dört milyon dolar.
Şişli´deki eski THY binasını büyük bir tiyatro sahnesine dönüştürmeyi de planlayan belediyenin, bir diğer projesi de Harem´e yapılacak opera binası. Kültürel yatırımlar arasında, Tepebaşı´ndaki TRT binasının yerine dram tiyatrosunun da içinde bulunduğu bir kültür merkezi yapımı da var. Belediyenin bir başka projesi de Haliç´e `Da Vinci´ yaya köprüsü yapmak.
Gürkan Akgüneş/Milliyet Cadde


Geri Dön