26 / 04 / 2024

IBM, akıllı kentler oluşturacak

IBM, akıllı kentler oluşturacak

IBM, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovasyonları açıkladı



IBM, binaların canlı organizmalar gibi tepki vermesini, kentlerin krizlere, acil durum çağrısına gerek kalmadan yanıt verebilmesini ve insanların daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olmasını öngören inovasyonlar üzerinde çalışacak.
Akıllı şehirler oluşturmayı amaçlayan IBM, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "Beşte Beş" projesi kapsamında, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovasyonları açıkladı.

IBM'den yapılan açıklamaya göre proje, gelecekte şehirlerde yaşayan insanların daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olması, binaların çevrelerini tıpkı canlı organizmalar gibi algılayıp tepki vermesi, otomobillerin ve otobüslerin çok düşük enerjiyle çalışmasını kapsıyor.

IBM'in öngördüğü inovasyonlara göre, akıllı sistemler şehirlerin su gereksinimini karşılayıp enerji tasarrufu sağlayacak, şehirler ortaya çıkan krizlere, acil durum çağrısına gerek kalmadan yanıt verebilecek.

IBM'in, şehirlerdeki yetkililere, hastanelere, okullara ve işyerlerine, H1N1 virüsü ya da mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıkların daha etkin şekilde tespit edilmesi, izlenmesi, bunlara yönelik hazırlık yapılması ve önlem alınmasında yardımcı olacak araçlar sağlayacağı, elektronik ortamdaki sağlık kayıtlarında yer alan tıbbi bilgilerin, hastalıkların yayılmasını engellemek ve hastaların iyileştirilmesini sağlamak amacıyla güvenli bir şekilde paylaşılmasına dayalı "sağlık amaçlı internet" kullanımını hayata geçireceği bildirildi.

Günümüzde, binada yer alan ısıtma, su, kanalizasyon, elektrik gibi sistemlerin çoğunun birbirinden bağımsız olarak idare edildiğinin altı çizilen açıklamada, gelecekte, bu sistemlerin çevrelerinde olup bitenleri hızla algılayıp yanıt veren canlı bir organizma gibi işleyeceği belirtildi.

Açıklamada, böylece, vatandaşların korunmasının sağlanacağı, kaynaklardan tasarruf edileceği ve karbon emisyonlarının azalacağı vurgulandı.

SUÇU ÖNLEME

Krizlere anında çözüm üreten şehirler ile şehirlerde, suç ve olağanüstü haller gibi acil durumların ortaya çıkma sıklığının azaltılacağı ve bu tür problemlerin önüne geçilebileceği ifade edildi.

IBM'in, New York emniyet teşkilatının doğru bilgileri doğru zamanda değerlendirmesine yardımcı olarak, suçu önlemek üzere proaktif davranmasına katkıda bulunduğu bildirilen açıklamada, New York İtfaiye Teşkilatının da, yangınları engellemek üzere, gerçek zamanlı bir veri toplama ve paylaşma sisteminin geliştirilmesi için IBM'le çalıştığı bildirildi.

IBM'in ayrıca, şehirleri sellerin yıkıcı etkilerinden korumak üzere akıllı su setleri de tasarladığı ifade edildi.
Haber3


Geri Dön