25 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmalı!

İdris Güllüce: Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmalı!

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, "Kentsel Dönüşüm Yasasının" çıkması gerektiği yönünde ortak nokta oluştuğunu söyledi



TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, komisyon çalışmalarında "Kentsel Dönüşüm Yasasının" çıkması gerektiği yönünde ortak nokta oluştuğunu, ancak bu yasanın nasıl olacağı ve neyi içereceği konusunda net bir bilginin henüz oluşmadığını söyledi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, çalışmalarında 2 aylık süreye yaklaşırken, 40'ın üzerinde kurum, kuruluş ve kişiyi dinledi.

Komisyon çalışmalarını AA'ya değerlendiren Başkan Güllüce, 1999 depreminin bilim çalışmaları açısından bir milat olduğunu ve ciddi gelişmelerin yaşandığını gördüklerini söyledi.

"Karadeniz fıkrasında olduğu gibi; asılmaya giden adam 'bu bana bir ders olsun' demiş. 1999 depremi de Türkiye'ye bir ders olmuş" diyen Güllüce, çok ciddi kaynak isteyen alanlar dışında iyi bir noktaya gelindiği yönünde kanaat oluştuğunu kaydetti.

Üniversitelerde bu konuda bölümlerin açıldığını gördüklerini ifade eden Güllüce, şunları kaydetti: "Çok şey yapılmış ama yapılmamış olan; net olarak gördüğümüz konut stokundaki tehlikenin devam ettiği. Kişisel mülklerde, konut stoklarında sıkıntı var. İyileştirilmesine yönelik ciddi bir çalışma ortaya konulamamış.

Şahıslara ait mülklerde yenileme ya da güçlendirme yapmak bu ülkenin en büyük handikapı. Herkese kentsel dönüşüm konusunda ne önerdiğini soruyorum. Bu olayın o kadar da bileşeni var ki. Gayrimenkul paylaşımı dünyanın en zor paylaşımı. Parayı paylaşırsınız, buğdayı, ağacı paylaşırsınız ama mülkiyet farklı. Bir dükkanın değeri sadece gayrimenkul değeri değil, başka değerler de devreye giriyor. Karakola, bakkala, tren istasyonuna yakınlığı, güneye bakması gibi onlarca bileşeni var. Vatandaş 'benim niye bakkalım değişsin, Hasan amcadan alırım bana parasını sormaz bile' diyor. Parametrelerin içine yüzlercesini koyacaksınız ve bu beyefendinin bakkalını da ona yakın yere koymanız gerekiyor.

Kentsel dönüşüm böyle bir zorluğu olan ama buna rağmen yapılması gereken bir şey." Dinledikleri kurumlardan Emniyet Genel Müdürlüğünü çok hazır gördüğünü belirten Güllüce, "Kendi alanına girmeyen, yapmasa da olur olanları bile yapmışlar. Ona niye yapmadın diye kimse sormaz ama görev kabul etmiş bu hazırlıkları yapmış. Bu çok güzel bir şey" dedi.

DSİ'nin barajlarla ilgili olarak yapısal durumunun çok iyi olduğunu belirten Güllüce, her baraja kontrol cihazlarının konulduğunu söyledi. Güllüce, "Çok korkuyordum barajlardan. Biliniyor mu bilinmiyor mu, eksik mi gedik mi diye. Baktık ki hayalimizde olandan daha ileride konumu var" diye konuştu.

Milli Eğitim binalarının yenilenme ve güçlendirme noktasında yeterli olmadığını ifade eden Güllüce, "Devletin açmazı, büyük kaynak isteyen bir problemle karşı karşıyasınız ancak böyle bir kaynağa sahip değilsiniz. Kaynak yok ama böylesine bir problemle muhatapsınız. Bunu en az risklere indirerek, öncelikleri çok iyi belirleyerek çözmemiz lazım. Zaten hiçbir ülke bu problemleri üç beş senede çözmemiş. Şili 1960'dan itibaren başlamış bu çalışmalara" dedi.

Güllüce, komisyon çalışmalarında şimdiye kadar oluşan ortak noktanın "Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkması gerektiği" yönünde olduğunu, ancak yasanın nasıl olacağı ve neyi içereceği konusunda net bir bilgi oluşmadığını söyledi.

Güllüce, köylere de en riskli bölgelerden başlayarak bir miktar da olsa iyileştirmelere başlanması gerektiğini kaydetti.
AA


Geri Dön