20 / 04 / 2024

IFC, Zorlu Enerji'ye kredi verdi

IFC, Zorlu Enerji'ye kredi verdi

Zorlu'nun rüzgâr santralı projesine kredi açan IFC'nin direktörü Mavaddat, bu yıl Türkiye'de 200-300 milyon dolarlık kredi kullandırmayı planladıklarını söyledi



Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, halihazırda, büyük ölçüde mevcut müşterilerine odaklandıklarını belirterek, 2009 yılı için Türkiye'de 200-300 milyon dolarlık kredi kullandırmayı planladıklarını söyledi.
Özel sektörün sürdürülebilir şekilde geliştirilmesine destek olmayı amaçlayan IFC, Zorlu Enerji'nin bünyesindeki Rotor Elektrik Üretim AŞ'nin kuracağı ve 135 megavat kapasiteli rüzgâr santralı için toplam proje maliyetinin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık gelen 55 milyon avro finansman sağlıyor. Projeye ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 45 milyon avro, Denizbank ve HSBC'nin garantisi ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından da 30 milyon avro yatırım yapılıyor. 2009 yılında faaliyete başlaması hedeflenen rüzgâr santralı, Türkiye'nin rüzgâr enerjisi üretim kapasitesini yüzde 35 artıracak. Türkiye'nin, 2020 yılında 10 bin megavat rüzgar kapasitesine ulaşma hedefi için bu proje büyük önem taşıyor.

EBRD'nin ilk projesi
Mavaddat, halihazırda IFC portföyünde 1.8 milyar dolar civarında kullandırılmış kredi bulunduğunu, bunun yüzde 20'sinin altyapı sektörüne yönelik olduğunu, altyapının payının özellikle son iki yıl içinde arttığını kaydetti. Mavaddat, özellikle, gelecekte model oluşturabilecek gösterge niteliğinde işlemlerde ve projelerde yer almayı tercih ettiklerini ve yenilenebilir enerjiye büyük önem verdiklerini belirterek, Rotor projesinin de bu anlamda hedeflerine uyduğuna işaret etti.
Mavaddat, "Başlangıçta biz işin içinde yoktuk, kredilendirme tamamen ticari bankalar tarafından yapılandırılıyordu, ancak büyük bir finansman eksiği vardı. Daha sonra biz de dahil olduk. Bu EBRD'nin, Türkiye'de desteklediği ilk proje olacak" diye konuştu. Özel sektörden gelen kredi talebinde bir değişim olup olmadığına ilişkin değerlendirmesinde Mavaddat, talepte hızlı bir yükseliş yaşandığını ifade etti. Mavaddat, sanayi sektöründe pek çok şirketin, işletme sermayesi ihtiyacının baskısı altında bulunduğunu, büyüme planlarında kısıntıya gidilse de fonlama talebinin varlığını koruduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Şu anda, büyük ölçüde mevcut müşterilerimize odaklandık. Onların yanındayız. Pazarlar küçüldü, işletme sermayesi ihtiyaçları arttı ama hâlâ onlara fonlama ve danışmanlık anlamında yapabileceğimiz yardım var. Bu yıl Türkiye'ye 200-300 milyon dolar ayırıyoruz."

`Türkiye iyi bir yerde'
Mavaddat, "İyi haber şu ki hâlâ Türkiye'nin uzun vadeli iş yapmak için iyi bir yer olduğuna ilişkin bir algı var" dedi. Mavaddat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun gelecekte de devam edeceğini düşünüyorum. Son birkaç yılda, Türkiye'deki şirketlerden yurtdışına yönlendirdiğimiz yatırımların miktarı 400 milyon dolar civarında. Şu anda yavaşladı. Talep azaldığında, insanlar yatırım planlarını uzatıyor ya da yeniden değerlendiriyor. Ama aynı zamanda Türkiye'deki şirketlerin aktif şekilde alternatif pazarları araştırdığını da görüyoruz. Ortadoğu, Afrika'ya yöneldiklerini görüyoruz, ama bunların olgunlaşması belli bir zaman alacaktır."
Shahbaz Mavaddat, altyapı yatırımlarında yavaşlama yaşansa da tamamen durma noktasına gelinmediğini belirterek şöyle devam etti: "İnsanlar yatırımlardan vazgeçmedi. Çünkü kriz sonrasında büyüyen bir piyasa olacak. Uzun vadeli ticaret pazarı kurudu."
Radikal


Geri Dön