26 / 04 / 2024

İflas eden Karstadt'a rakibi Metro talip oluyor

İflas eden Karstadt'a rakibi Metro talip oluyor

Almanya'nın ünlü Karstadt ve Quelle mağazalarının iflasını ilan etmesi üzerine 43 bin çalışan ve binlerce alacaklı gelecek kaygısıyla ortada kaldı



İflas kararı, grubun 450 milyon euro'luk kredi talebinin kabul edilmemesinin ardından alındı. Haberlerde, iflastan holdingin diğer şirketi Thomas Cook'un etkilenmeyeceği belirtildi.

`Bu bir son değil!'
İflas, Almanya'daki koalisyon hükümetinin ortaklarının da arasına açtı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Arcandor'a 650 milyon euro'luk devlet kefaletini ret ederek, iflas masasını gösteren Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Ekonomi Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg'i sert sözlerle eleştirdi.

CDU'lu Federal Başbakan Angela Merkel ise, daha önce yaptığı açıklamalarla Bakan Guttenberg'in Arcandor'a devlet kefaletini vermeme kararını savunmuştu. "Holding sahiplerinin üstlenmek istemedikleri riskleri, vergi mükelleflerine yükleyemeyiz" diyen Bakan Guttenberg ise, iflas ilanının son olmadığını, aksine yeni ve başarılı bir başlangıca vesile olabileceğini belirtti. Gutenberg, Arcandor Holding'in işçi temsilcileriyle bir araya gelerek, mümkün olduğunca çok sayıda işyerini kurtarmaya çalışacağını açıkladı.
Gruba talip olduğunu yineleyen Metro Holding, Arcandor ile birleşme görüşmelerine hazır olduğunu belirtti. Metro, 128 yıllık tarihi olan ve 119 mağazası bulunan Karstadt'ın 60 mağazasını devralarak, Kaufhof mağazaları zincirine katmak istiyor.
İrfan ERGİ/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İflas eden Alman turizm devi Arcandor'a Metro talip

Alman perakende devi Metro, dün iflas başvurusunda bulunan bir diğer Alman turizm ve perakende şirketi Arcandor ile birleşme planları yapıyor.

Bir Alman televizyon kanalında görüşlerini aktaran Metro'nun patronu Eckhard Cordes, yaptığı açıklamada Karstadt perakende zincirine sahip olan Arcandor ile büyük bir grup oluşturabileceklerini belirtti. "Yeni ve büyük bir grup oluşturmak için kısa ve orta vadeli hedefimiz bulunuyor", diyen Cordes Arcandor'un bu büyük grubu birlikte oluşrutabilecek şirket olabileceğini söyledi. Cordes'e göre olası bir birleşme gerçekleştiği takdirde, Metro, Arcandor bünyesinde bulunan rakip perakende devi Karstadt ile yeniden yapılanacak ve toplam 160 tane mağazaya sahip olacak.

70 bin kişi çalışıyordu

Dünyanın en büyük turizm şirketlerinden biri olan Thomas Cook'un yüzde 52'sine de sahip olan Alman Arcandor, dün iflas koruma başvurusunda bulunmuştu. Yaklaşık 600 milyon euroluk borcu için 650 milyon euroluk teminat arıyan şirketin borç garantisi talebi, Alman hükümeti tarafından reddedilmişti.

Dünya genelinde 70 bin kişinin çalıştığı Arcandor'dan yapılan açıklamada, iflas koruma başvurusunun perakende birimi Karstadt ve posta ile sipariş birimlerini kapsadığı, Thomas Cook'un etkilenmeyeceği belirtilmişti.
Hürriyet

Alman devini kurtaracak 
 
Perakende devi Metro, turizm ve perakende şirketiyle birleşme hazırlığında

Alman perakende devi Metro, dün iflas başvurusunda bulunan bir diğer Alman turizm ve perakende şirketi Arcandor ile birleşme planları yapıyor.

Bir Alman televizyon kanalında görüşlerini aktaran Metro'nun patronu Eckhard Cordes, yaptığı açıklamada Karstadt perakende zincirine sahip olan Arcandor ile büyük bir grup oluşturabileceklerini belirtti.

"Yeni ve büyük bir grup oluşturmak için kısa ve orta vadeli hedefimiz bulunuyor", diyen Cordes Arcandor'un bu büyük grubu birlikte oluşrutabilecek şirket olabileceğini söyledi.

Cordes'e göre olası bir birleşme gerçekleştiği takdirde, Metro, Arcandor bünyesinde bulunan rakip perakende devi Karstadt ile yeniden yapılanacak toplamda 200 olan mağaza sayısını 160'a inecek.

Dünyanın en büyük turizm şirketlerinden biri olan Thomas Cook'un yüzde 52'sine sahip olduğu Alman Arcandor, dün iflas koruma başvurusunda bulunmuştu. Yaklaşık 600 milyon euroluk borcu için 650 milyon euroluk teminat arıyan şirketin borç garantisi talebi, Alman hükümeti tarafından reddedilmişti.

Dünya genelinde 70 bin kişinin çalıştığı Arcandor'dan yapılan açıklamada, iflas koruma başvurusunun perakende birimi Karstadt ve posta ile sipariş birimlerini kapsadığı, Thomas Cook'un etkilenmeyeceği belirtildi.
Vatan


Geri Dön