23 / 04 / 2024

`İhale yasası olmasa baskıya direnemezdik'

`İhale yasası olmasa baskıya direnemezdik'

Kamu İhale Yasası'nın önemini vurgulayan TOKİ Başkanı Bayraktar, "Bu yasa olmasa ne kadar dürüst olsak da müteahhit baskısına direnemezdik" dedi.



Hükümet enerji, ulaştırma, su ve posta sektörlerini ihale yasasının dışına çıkarmaya hazırlanırken, birçok kurum tarafından eleştirilen Kamu İhale Yasası'na Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan destek geldi. Bayraktar, "İyi ki ihale yasası var ve biz buna göre iş yapıyoruz. Yoksa ne kadar dürüst olursak olalım müteahhit baskısına direnemezdik" dedi. Bayraktar, yasanın uzun ilan süreleri içeren ve şikâyet mekanizmasıyla işi yavaşlatan düzenlemelerini ise eleştirdi.
Bayraktar ve Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, Milliyet gazetesi yazar ve yöneticileri ile bir araya gelerek idarenin çalışmalarını anlattı. Toplantıya Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet gazetesi  Ankara  Temsilcisi Fikret Bila, Milliyet gazetesi Ankara İdari Temsilcisi Vedat Büyükyılmaz, yazarlar Meral Tamer ve Hurşit Güneş katıldı.

Doğu'ya 44 bin konut
Bayraktar, TOKİ'nin Ocak 2003-Mart 2008 arasında Türkiye genelinde 293 bin 872 konut inşa ettiğini anlattı. Toplam konut sayısının 100 bini aşkın nüfuslu 13 şehire denk geldiğine işaret eden Bayraktar, bunlardan 248 bin 579'unun sosyal konut olduğu söyledi. Doğu ve Güneydoğu'da yapımı başlatılan konut sayısının 44 bin 557 olduğunun altını çizen Bayraktar, zaman zaman özel sektörün idareye tepki gösterdiğini kaydederek şunları söyledi:
"Bu tepki bize güç veriyor. Özel sektör doğuya, alt gelir gruplarına konut yapmıyor. Devletin gecekondu dönüşüm projeleri yapması, sosyal konut üretmesi gerekiyor. Bunları yaparken Hazine'den tek kuruş almadık. Gerekirse ceketimizi satar, işimizi yaparız."  Bayraktar, idarenin son 5 yılda 25 milyar YTL'lik yatırım yaptığını, satılan konutlara ilişkin 6.5 milyar YTL alacaklarının bulunduğunu kaydetti.

1800 ihaleden 3'üne şikâyet
Bayraktar, TOKİ'nin adının bugüne kadar hiçbir şaibeye karışmadığını, gerçekleştirdikleri 1800 ihaleye ilişkin Kamu İhale Kurumu'na sadece 3 şikâyet gittiğini söyledi. "İhale yasası iyi ki var, yoksa müteahhit baskısına direnemezdik. Ne kadar dürüst olursanız olun, işlerimizi bu yasaya göre ihale etmezsek bir süre sonra sıkıntı yaşanırdı" diyen Bayraktar, yasanın eleştirilmesi gereken yönleri de olduğunu söyledi.
Şikâyet mekanizmasının çok kolay işlediğini ve hemen her isteklinin kurumları şikâyet edebildiğini anlatan Bayraktar, arkası olmayan şikâyetleri önleyecek, ciddi şikâyetlerde de sıkı yaptırım uygulayacak bir sistem kurulmasını istedi. Bayraktar, ihalelerdeki ilan sürelerinin de çok uzun olduğunu ve bunun işlerin yavaşlamasına yol açtığını belirterek, "Kamu İhale Kurumu idarelere güvenmeli" dedi.

 

Maaşından 9 yıl KEY kesilene 2 bin YTL ödeme
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve bazı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Bayraktar, hak sahiplerine ödeme yapacak güçleri bulunduğunu, kurum ödeme sıkıntısı çekerse Hazine'nin kaynak aktaracağını anlattı. Bayraktar, 9 yıl kesinti yapılan bir kişiye ortalama 2000 - 2500 YTL ödeneceğini söyledi.

 

Ataşehir'de kamu bankalarının dediği oldu
Hükümetin, Merkez Bankası ve kamu bankalarını İstanbul'a taşıma kararının ardından başlayan Ataşehir'deki  TOKİ  arazisine ilişkin fiyat pazarlığına da değinen Bayraktar, "Merkez Bankası ile görüşmedik. Kamu bankaları ile yüzde 90 anlaştık" dedi. Bayraktar, "Kamu bankaları `Arsa rant yaptı, bize eski fiyattan sat' diyordu. Anlaşma hangi fiyattan sağlandı" sorusuna, "Onların istediği oldu" yanıtını verdi.

 

`TOKİ olmasa fiyatlar ikiye katlanırdı'
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin piyasadaki toplam konut ihtiyacının yüzde 8 - 10'unu karşıladığını belirterek, idarenin konut fiyatlarını disipline ettiğini vurguladı.
Erdoğan Bayraktar, "TOKİ'nin konut inşa etmesi piyasadaki konut fiyatlarının aşağı çekilmesine katkıda bulunuyor. Kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi hususlara dikkat ederek spekülatif oluşumlara mani oluyoruz. TOKİ bugünkü konut üretimini yapmasa fiyatlar 2 katına çıkardı" diye konuştu.

Yöreye göre konut
Bayraktar hiç geliri olmayan veya aylık hane geliri 1090 YTL'nin altında olan vatandaşlar için 15 - 20 yıl vadelerle, aylık 200 YTL'den başlayan taksitlerle konut sattıklarını, 12 bin 965 konutu ise askeri personel ile emniyet mensupları için ürettiklerini anlattı.
Öte yandan Şanlıurfa'da yaptığı konutlar balkonları küçük olduğu için beklenenden az ilgi gören TOKİ, çareyi yöresel alışkanlıklara göre konut üretmekte buldu.
Sıcak yaz gecelerinde evlerinin damında uyuyan Urfalılar için konutların balkonu büyütüldü. Yeni konutlar teraslı yapıldı. Bayraktar konut üretiminde bölgenin özelliklerinin ve kültürünün de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

(MİLLİYET)

 

 

 


Geri Dön