25 / 04 / 2024

İhtiyaç kredisi ile ev sahibi olunur mu?

İhtiyaç kredisi ile ev sahibi olunur mu?

Bir ev sahibi olmak, herkesin bir gün erişmek istediği bir hedef



Parasının çoğunu biriktirmiş ancak bir miktar daha nakit paraya ihtiyaç duyanların aklındaki en büyük sorulardan biri ise "İhtiyaç kredisi mi kullanayım yoksa konut kredisi mi?" Bu sorunun yanıtını bireysel krediler ve kredi kartları için objektif karşılaştırma ve online başvuru olanağı sunan www.hurriyetkiyasla.com Danışmanı Bilen Kur veriyor.

İhtiyaç kredilerinde faiz oranları konut kredisine göre daha yüksek olsa da, masraflar söz konusu olunca ibre tersine dönebiliyor. Ekspertiz ve ipotek ücretleri gibi masraflar maliyeti arttırabiliyor. Bütün bu bilgileri dikkate alarak, hangi kredinin daha uygun olduğu konusunda Hürriyetkiyasla.com Danışmanı Bilen Kur şunları söylüyor: "Diyelim ki, 15.000 TL kredi ihtiyacının 24 ayda ödenmesi planlanıyor. İhtiyaç kredisi kullanılması halinde, faiz oranını %1,06'dan hesapladığımızda, masraf 100 TL ve aylık ödeme 724 TL, yıllık maliyet oranı ise %15,31 oluyor. Aynı şartlarda konut kredisi kullanılması halinde ise %0,93 faiz oranından, masraf 1.150 TL ve aylık ödeme 700 TL, yıllık maliyet ise %19,31 oluyor. Bu rakamlara bakıldığında aylık ödemesi daha az olduğu için konut kredisi daha avantajlı görünüyor. Ancak bunun yanıltıcı olduğunu söyleyebiliriz. Her zaman belirttiğimiz gibi kredi karşılaştırmada esas kriter Yıllık Maliyet Oranı'dır. Bu örnekte 15.000 TL kredi istenmiş olsa da sonuçta elinize geçecek para banka masrafı düşmüş tutar olacaktır. Yani ihtiyaç kredisi kullanırsanız elinize 14.900 TL, konut kredisi kullanırsanız elinize 13.850 TL geçecektir.  Son değerlendirmeyi bu rakamlara göre yapmak gerekir."
"Verilen örnekte, bu şartlarda ihtiyaç kredisi kullanmak daha avantajlı olabilir, ancak konut kredisi kullanmanın daha avantajlı olacağı durumlar da vardır" diyen Bilen Kur herkesin kendine uygun koşulları karşılaştırabilmesi için HürriyetKıyasla.com'da kullanılabilecek hesaplama araçları bulunduğunu ve bu araçları kullanarak güncel bilgiler eşliğinde alternatifleri kıyaslamanın önemli olduğunu vurguluyor.


Geri Dön