16 / 04 / 2024

İki bakanlığa doğayı yok ettiler suçlamasında bulunuldu!

İki bakanlığa doğayı yok ettiler suçlamasında bulunuldu!

Vatan Gazetesi haberine göre; Danıştay, Antalya Kemer ilçesinde yer alan Kındılçeşme'de doğal yaşamın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle ortadan kalktığına hükmetti.



Antalya'nın Kemer ilçesindeki çam ağaçlarıyla kaplı denize sıfır kamp alanı Kındılçeşme'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nm hazırlayıp onayladığı planlarla 29 yıllığına bir şirkete kiraya verilmesine ilişkin devam eden davada karar çıktı. Danıştay'da görülen dava, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan ve 5 Ocak 2009 tarihinde onaylanan "Antalya Beydağ'ları Uzun Devreli Gelişme Planı" ve bu plana bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onanan uygulama imar planının iptali istemiyle açıldı.Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya Barosu'yla birlikte 10 davacının bakanlıklar aleyhine açtığı davada Danıştay 6'ncı Dairesi, Kıııdılçeşme'nin kiralanmasına olanak sağlayan planları, Milli Parklar Kanunu'na, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı uygulamalar getirdiği gerekçesiyle iptal etti. 


Doğal doku bozuldu Genişliği 81 bin 189 metrekare olan Kındılçeşme'de 6 bin 494 metrekare kapalı alanı olan bina yapımının planlandığını hesaplayan bilirkişi heyeti, mahkemeye sundukları raporda "Bir tatil köyü inşa etme yaklaşımıyla yapılan bu inşaatlar alanın doğal dokusunu ortadan kaldırmıştır" dedi. 


Raporda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 29 yıllığına özel bir şirkete kiralanan Kındılçeşme'de doğal yaşamın inşaat nedeniyle neredeyse tümüyle ortadan kalktığı ve doğal sürecin yok edildiği belirtildi. Bilirkişi raporunda ayrıca alanda çadırlı kamp yeri olarak 38 çadır yeri gösterildiğini ve Turizm Tesis Yönetmeliği'nin ilgili maddesi uyarınca bu sayının ancak yüzde 20'si kadar, 7-8 bungalov yapılabilecek olmasına karşın inşa edilen bungalov sayısının 57 olduğunun altı çizildi. 


Vatan Gazetesi


Geri Dön