20 / 04 / 2024

İkinci el otomobil satışlarında ibre tersine dönmeye başladı! İşte detaylar!

İkinci el otomobil satışlarında ibre tersine dönmeye başladı! İşte detaylar!

İkinci el araç satışında kimsenin beklemediği bir gelişme oldu. İkinci el araçta rüzgar resmen tersine dönmeye başladı. İşte detaylar!



İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?

Geçtiğimiz günlerde ikinci el araçlara 6+6’lık yasa getirildi.  Bu yasa ile panik satışlar baş gösterirken, ilanların sayısı da her geçen gün artmaya başladı. İkinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin km sınırlaması getirildi. Uzun süredir beklenen bu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra 2022 model araç ilanlarının büyük bir kısmında ciddi artışlar görülmeye başlandı.

15 EYLÜL 2022 TARİHİNE KADAR

1 Temmuz 2023 yılında sona erecek yönetmelik ile düzenlemenin yürürlük tarihinden önce ikinci el araç ticareti yapanlar adına tescil edilen otomobiller de 15 Eylül 2022 yılına kadar herhangi bir kısıtlama olmaksızın satış işlemleri gerçekleşebilecek.

KARAR SONRASI İLANLAR NEDEN ARTTI?

Bu konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Otomerkezi CEO’su Ali Karataş şunları söyledi; “İkinci ele borsa gibi girip çıkanlar baktılar bu iş olmuyor biz bu anlamda ne kadar hızlı elden çıkarırsak o kadar hızlı satarız düşüncesi belirmeye başladı. Bu insanlar bu işin ticareti ile ilgilenen kişiler değiller. Biz 100 bin mükellef tespit ettik demişti sayın Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu 100 bin mükellefin üzerine gidilmesi lazım. Kiralama şirketleri zaten araç kiralayan şirketler onlarda herhangi bir şey değişmedi. Bazı karaborsa yaratmak isteyen çok birey vardı. Bu bireylere vergi cezaları gerekmektedir.”

FİYATLAR YÜZDE 7 GERİLEDİ

İkinci el araç fiyatlarında 45 günde yüzde 6 ile 7 arasında gerileme var o da rekabetten dolayı ilan sayısının artmasından kaynaklanıyor.

BAŞKA DÜZENLEMELER DE GELİR Mİ?

Maliye Bakanı Nebati’nin dediği mükelleflere vergi cezaları yasalaştırılabilir. Bu işi yılda 3’ten fazla yapanlara araç bedeli üzerinden yüzde 15 ceza getirilebilir. Caydırıcı bir kanun maddesi konulmalıdır. İlan siteleri de düzenlemeye gitti hem kullanıcılar hem galericiler 6 bin km öncesindeki araçları ilanlara veremeyecek.

Ev sahibi ve kiracılara uyarı geldi! Gerekirse ev sahibi tazminat öder! İşte detaylar!

KYK borçları silindi mi? KYK borçları ne zaman silinecek?

Gazprom’dan doğalgaz vanasını kapatıyor! İşte detaylar!


Geri Dön