19 / 03 / 2024

İkinci eş mirastan yararlanabilir mi?

İkinci eş mirastan yararlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam ikinci evliliğini yaptı. Birinci eşi yani annem vefat etti. Tüm mal varlıkları annemin üstündeydi. Şimdi babam vefat ettiğinde yeniden resmi nikahla evlendiği eşine annemin üzerinde bulunan varlıklardan miras düşer mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam ikinci evliliğini yaptı. Birinci eşi yani annem vefat etti. Tüm mal varlıkları annemin üstündeydi. Şimdi babam vefat ettiğinde yeniden resmi nikahla evlendiği eşine annemin üzerinde bulunan varlıklardan miras düşer mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İkinci eş mirastan yararlanabilir mi?

Babam ikinci evliliğini yaptı. Birinci eşi yani annem vefat etti. Tüm mal varlıkları annemin üstündeydi. Şimdi babam vefat ettiğinde yeniden resmi nikahla evlendiği eşine annemin üzerinde bulunan varlıklardan miras düşer mi? l F.K.

Okuyucumun babası ikinci evliliğini yapmış, okuyucum ilk evlilikten olma çocuk. Vefat eden de ilk eş, anlatılandan anlaşılana bir açıklık getirmek isterim. Öyle anlıyorum ki baba,ilk eşinden yani okuyucumun annesinden boşandıktan sonra ikinci evliliğini yapmış.

Anne de boşandıktan sonra vefat etmiş. Bu durumda vefat eden okuyucumun annesinin malvarlığı miras olarak çocuklarına kalacaktır. Eski kocanın bu mallarda miras payı olmayacak,dolayısı ile ikinci eşin ise hiçbir ilişkisi bulunmayacaktır.

Okuyucumun anlatımını yanlış yorumlama ihtimaline karşın şayet durum şu ise; 1’inci eş, evlilik birliği içinde vefat etmiş, baba ondan sonra 2’nci hanımla evlenmiş ise, bu durumda anneye ait malvarlığının 1/4 ü babaya ait olacak, geri kalan 3/4 çocukların olacaktır.

Bir gün babanın vefatı halinde de şayet ikinci eş hayatta ise babaya ait tüm malvarlığının 1/4 ü ikinci eşin olacak geri kalanı çocukların olacaktır. Babaya ait tüm malvarlığı derken 1’inci eşin vefatı nedeniyle sahip olduğu miras payına dahil malvarlığı da bunların içinde olacaktır.

Yani bu durumda ikinci eş dolaylı olarak ilk eşin sahip olduğu malların bir kısmına sahip olabilecektir. İki ihtimale göre yanıt verdim okuyucumun durumu bunlardan hangisine uyuyor ise ona göre değerlendirme yapacaktır.


Geri Dön