27 / 04 / 2024

İkinci KEY listeleri 28 Haziran'da

İkinci KEY listeleri 28 Haziran'da

Gazete Habertürk yazarlarında Ali Tezel bugünkü yazısında KEY ödemelerinden bahsetti

 



Kısa adı KEY olan ' Konut Edindirme Yardımı Fonu'nun tavsiyesi ile ilgili olarak son günlerde gelen sorular artmaya başladı . Benim de bir KEYzede oalrak yakından takip ettiğim bu konu hakkında sizlere bilgi vereceğim. 1987 ile 1995 arasında hayatta kalabilen KEY'in cenazesi 13 yıldır kaldırılmayı bekliyor. Görünen o ki daha bir müddet yerlerde sürünecek...

1987'de başlayan ve 1995 de vefat eden KEY'in cenazesi daha yerde iken devlet kendine bedava finans kaynağı olacak KTF getirmeye çalışıyor. KEY'in hikayesini Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) adına unutmayın..
01.01.1987 günü uygulanmaya başlanılan 3320 sayılı kanun gereğince 9 kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri işçileri ve devlet çalışanları için de devlet işçi-memur ücretinden kesinti yapmaksızın ilave olarak KEY yardımını herkes için eşit tutarda sağlayacaktı ama 1995 sonunda sona erdirildi. 2008 'e gelinceye kadar birkaç kere tasfiye edilmeye çalışıldı ama becerilemeyince yarım kaldı. Yıllar önce oluşturulup uzun yıllar üzerine yatılan KEY havuzu 5664 sayılı kanun gereğince tasfiye edilip hak sahiplerine paylaştırılmaya çalışıldı. Ödeme için yeterince hazırlık yapılmadığı belli olan KEY dağıtımı Ziraat Bankası şubelerinde hak sahipleriyle banka çalışanları arasında didişmelere sahne oldu. Oysa ne hak sahipleri konu hakkında bilgi desteğine sahip, ne de bankanın elindeki hatalarla dolu ödeme listelerinin içeriği konusunda bir payı var. Ücretin belli bir oranı değildi. KEY,  herkes için işverenleri eşit tutarsa tasfiye edilen Emlak Bankası'na para ödedi, 1995 sonuna kadar 9 yıl süren KEY için her bir çalışan için aylık ödeme rakamları da yandaki gibi . İlk başladığından 31.12.1995 gününe kadar aralıksız adına KEY yardımı ödenmiş birisi için ödenen toplam KEY 6 lira 16 yeni kuruş.

Ali Tezel/Gazete Habertürk


Geri Dön