19 / 04 / 2024

İkitelli Şehir Hastanesi için Japonya'dan kredi desteği!

İkitelli Şehir Hastanesi için Japonya'dan kredi desteği!

İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi için finansman konusu çözüm buldu. İkitelli Şehir Hastanesi için Japonya'dan kredi desteği alınacak.



Tamamlandığında dünyanın en büyük hastanelerinden biri olması beklenen İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi için finansman konusunda sona yaklaşıldı. 1.6 milyar dolarlık proje için ilk kez konuşan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, “İkitelli’deki başladığımız şehir hastanesi projesi için Japonya’dan kredi desteği alacağız” dedi. Ilıcak, 2020’ye kadar 4.3 milyar dolarlık sağlık kompleksi inşa edeceklerini söyledi.


TÜRKİYE’de ve Avrupa’da yaptığı dev projelerle öne çıkan Rönesans Holding, İstanbul İkitelli’de dünyanın en büyük hastanelerinden birini yapmaya hazırlanıyor. 789 bin 31 metrekare alan üzerinde inşa edilen hastane 2 bin 682 yatak kapasite ile hizmet verecek. Finansman konusunda çözüme yakın oldukları mesajını veren Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, bu dev projeyle ilgili ilk kez konuştu. İkitelli Şehir Hastanesi projesinin 1.6 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu anlatan Erman Ilıcak, “Türkiye’de kamu ve özel sektör hastaneleri yapacağız. İkitelli’deki hastane projesi için Japonya’dan kredi alacağız. 1.6 milyar dolarlık yatırımla dünyanın en büyük hastanelerinden birini İkitelli’de inşaa edeceğiz. Deprem anında bile hastanede ameliyatların yapılabileceği bir teknolojiyle inşaatı yapacağız” dedi. 


9 BİN 500 YATAK


Kamu-özel sektör işbirliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımla 3.2 milyon metrekare büyüklüğünde sağlık kompleksleri inşa edeceklerini anlatan Erman Ilıcak, “Toplamda ise 9 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Yozgat’ın açılışı yapacağız.  Adana  yakında açılacak. Bunları Elazığ, Bursa ve İstanbul’daki şehir hastaneleri projeleri ile Rönesans Sağlık Yatırım’ın yüklenicisi olduğu Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri takip edecek” dedi.


EN HIZLI PROJELER



En çok alt yapı yatırımı yapan ülkenin Türkiye olduğunu, dünyanın en büyük inşaat pazarının da Çin değil Türkiye olduğunu söyleyen Ilıcak, Türkiye’nin özellikle alt yapı konusunda çok hızlı davrandığını, Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü gibi çok önemli projelerin bulunduğunu söyledi. Ilıcak, Avrupa ülkelerindeki durgunluğa ve yavaşlığa da dikkat çekerek, “Avrasya Tüneli’nden 30 dakikada karşıya geçiyoruz. Avrupa’da böyle bir projenin başlaması 20 yılı alıyor. 3. Havaalanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü inanılmaz projeler. En yüksek teknolojiyle yapılıyorlar” dedi. Ilıcak, dünyanın bir dönüşüm içinde olduğunu, Türkiye’nin bu süreçten güçlenerek çıkacağına inandığını da anlattı. Referandum sürecinin ekonomiye etkisi konusunda da Ilıcak, “Mutlaka durgunluk vardır ama biz hissetmiyoruz. Güncel olaylara bakmıyoruz, 10-20 yıl sonrasına bakıyoruz. Ülkemiz için işlere dört elle sarılıp üretmeye devam ediyoruz. Bizim ne A ne B ne de C planımız var, tek planımız ülkemiz” dedi. Rönesans Holding 2017’de 4 milyar dolar ciro hedefliyor.


AVM YATIRIMLARI DEVAM EDECEK


TERÖR saldırıları, 15 Temmuz darbe kalkışması sorasında perakende sektöründe yaşanan sıkıntılara rağmen AVM yatırımlarına devam ettiklerini de anlatan Erman Ilıcak, “AVM yatırımlarına uzun vadeli bakıyoruz. Optimum AVM’deki ortaklarımız olan Singapurlu grup bugüne kadar Türkiye’de 500 milyon dolar yatırım yaptı. Aynı zamanda Koton’a da ortak oldular. Bizle birlikte Urfa’ya da yatırım yaptılar” dedi. Singapurlu şirketin Rönesans Gayrimenkul’un yüzde 20’sine ortak olduğunu ve 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra bunun gerçekleştiğini hatırlatan Ilıcak, ayrıca yeni bir AVM zincirini satın almak için masada olduklarını söyledi. Ilıcak, “Reyting şirketlerinin Türkiye’nin notunu düşürmesinin etkileriyle” ilgili bir soruya yanıt verirken de, reyting şirketlerinin Türkiye’nin notunu düşürüyor olmasının şirketlerin borçlanma maliyetlerini yükselttiğini, biraz zorlandıklarını ancak karlılıklarının düşmediğini dile getirdi. Avrupa’da inşaat sektöründe kar marjı yüzde 1.5 iken Türkiye’de yüzde 6-7 daha yüksek olduğunu kaydeden Ilıcak’a göre, risk ne kadar yüksek olursa olsun şirketler kara bakıyor. Gayrimenkul şirketlerine Singapuluların ortak olmasının da bir güvenin göstergesi olduğunun altını çizen Ilıcak, “İş dünyasında sürekli kar edilecek diye bir şey de yok” dedi.


AVRUPA’DA 140 ŞANTİYEMİZ VAR


ERMAN Ilıcak, Arap Baharı’ndan en çok Türkiye ekonomisinin etkilendiğini belirterek, Irak, Libya ve Suriye’de uğranan kayıplarla Türkiye ekonomisinin sınav verdiğini söyledi. Hollanda’nın 5’inci büyük inşaat şirketi Blaast Nedam’ı da satın aldıklarını hatırlatan Ilıcak, Hollanda’da yüzde 100 Türk sermayeli bir şirketle yatırımlar yaptıklarını söyledi. Rönesans’ın Avrupa’da Gottarhard tüneliyle başlayan, İsviçre, Almanya, Avusturya ve Hollanda’da devam eden 140 şantiyesi var. 


RUSYA’DA 2 YILDA 2 MİLYAR $ KAYBETTİK


RÖNESANS Holding’in Rusya krizinden çok etkilendiğini anlatan Ilıcak, şöyle konuştu: “Rusya’da 21 bin çalışanımız var, toplam 52 bin kişiyiz. Son 2 yılda 2 milyar dolarlık işimizi alamadık. Bu işleri Çinli ve diğer ülke firmalarına kaptırdık. Son dönemde ikili ilişkilerde yaşanan düzelmenin sonuçlarını bekliyoruz. Rusya’da 400 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştık. Acıbadem Grubu’yla birlikte beklediğimiz bir hastane yatırımı projesi var. Rusya’da en az 2.5 milyar dolarlık iş bekliyoruz.”


Y KUŞAĞI TÜRKİYE’Yİ TAŞIYACAK


ERMAN Ilıcak şu dönemde 30-45 yaş arasında olan, iyi eğitimli kesimin Türkiye’nin avantajı olduğunu, özellikle 30’ların başında olan kesimin Türkiye’yi bir sonraki döneme taşıyacağını anlatırken, “Y kuşağıyla birlikte Türkiye bambaşka bir yere gidiyor. Şirketimizde 700 tane takip ettiğimiz arkadaşımız var bunlar gümbür gümbür geliyor. Hollanda’daki şirketimize  yaş ortalaması 34 olan 16 arkadaşımız gitti. Bu arkadaşlarımız büyük emeklerle, zorluklarla büyütülmüş zımba gibi arkadaşlarımız. Meşale diye programımızla üniversiteden yeni mezunlara destek oluyoruz. Şirketimizde yaş ortalamamız 33. Avrupa bu jenerasyonu boşlukta, bu yüzden de şirketlerinde boşluk var” dedi.


Hürriyet 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Hayata geçirdiği dev projelerle dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasına giren Rönesans Holding, Türkiye’ye odaklanma kararı aldı. Dünyadaki bütün pazarları takip ettiklerini, Türkiye kadar altyapıya yatırım yapan başka bir ülke daha olmadığını kaydeden Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, “Kazakistan, Türkmenistan, Rusya, Avrupa ve Türkiye'nin en büyük 5 pazarımız. Türkiye belki en büyük inşaat pazarı. Biz biraz daha Türkiye'ye konsantre olacağız. Bu da daha çok, kamu-özel ortaklığıyla yapılan hastanelerle olacak” dedi. İstanbul İkitelli’de Japonlarla birlikte hayata geçirecekleri şehir hastanesi hakkında bilgi veren Ilıcak, "Mayıs ayında Japonlarla beraber 1.5 milyar dolarlık kredi anlaşması yapacağız. Bu da Japon devletinin sağladığı finansman olacak. 1.6 milyar dolar yatırımla hayata geçecek proje dünyanın en büyük hastanelerinden olacak. Depremde bile elektrik kesilmeyecek, ameliyat durmayacak” dedi. 


TEK PLANIMIZ ÜLKEMİZ 

Referandum sonucuna göre B veya C planları olmadığına da dikkat çeken Ilıcak, “Bizim tek planımız var, o da kendi ülkemiz. Çok çalışacağız. Tek plan bu. Bizim bir misyonumuz var. Daha çok güçleneceğiz, işleri büyüteceğiz. Daha çok insan istihdam edeceğiz” dedi. Ilıcak bu yıl 4 milyar doların üzerinde ciroya ulaşacaklarını sözlerine ekledi.   


Not düşüşü kararlılığı azaltmadı 

Erman Ilıcak son dönemde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı not düşüşleri konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: Reyting şirketlerinin notumuzu düşürüyor olması borçlanma maliyetlerimizi yükseltiyor ama kararlılığımızı azaltmıyor. Avrupa'da inşaat sektörünün kâr marjı yüzde 1,5. Türkiye'nin çok daha iyi, yüzde 6-7. Baktığımız zaman Türkiye en iyi ülkelerden biri. Yoksa Singapur devlet fonu gelip buraya yatırım yapmaz. Son 4 yılda 500 milyon dolar yatırım yaptılar. Rönesans Gayrimenkul'ün yüzde 20'sine sahipler. IFC (Uluslararası Finans Kurumu) geçen ağustosta holdinge ortak oldu. Bunlar ülkeye güvenin göstergesi, 15 Temmuz'dan bir ay sonra parayı gönderdiler. 


Hollandalı dev Türk oldu 

Rusya'daki kayıplar sonrası Avrupa'da atılım yaptıklarını ifade eden Ilıcak, Rönesans Holding'in Avrupa'da; İsviçre'den Almanya'ya, Avusturya'dan Hollanda'ya kadar devam eden 130-140 tane şantiyesi olduğunu söyledi. Ilıcak, "Hollanda'nın en büyük 5. inşaat şirketini satın aldık. 1 milyar euroya yakın da cirosu var. Şimdi Türk oldu” dedi. 


Rusya'da en az  2,5 milyar $'lık  iş bekliyoruz 

Türk-Rus ilişkilerinin son durumunu değerlendiren Ilıcak, “Rusya'da işlerimiz inşallah daha iyi olacak. Son 1,5 yılda 2 milyar dolarlık işi Çinli ve diğer ülkelere kaptırdık. Şimdi ilişkiler yeniden canlanıyor. Ciddi bir kararlılık görüyoruz” dedi. Yaptırımların kalkmasıyla Rusya'ya kaybı kısa sürede telafi edeceklerini kaydeden Ilıcak, “Şu anda yaptırımların kalkmasını bekliyoruz. En az 2,5 milyar dolarlık bir iş bekliyoruz” şeklinde konuştu.  


Yabancı AVM zincirini alacak

Erman Ilıcak, Türkiye’deki bazı yabancı oyuncuların AVM pazarından çıkmak istediğini belirterek, “Biz de bu sektörde büyümek isteyen bir grup olarak, Türkiye çapında bir yabancı AVM zinciriyleyle görüşme halindeyiz. Biz Türkiye'ye inanıyoruz. Buradaki potansiyeli onlardan daha iyi değerlendiriyoruz. Onlarla beraber biraz daha büyümüş olacağız” diye konuştu.


Türkiye'de ‘çılgın yatırımcı’ çok  

Ilıcak, Türkiye'de hayata geçen  mega projelere dikkat çekerek, “Ataşehir'deki ofisimize havalimanından 1 saatten önce gidemezdik, şimdi Avrasya Tüneli'yle 30 dakika. 3. Köprü, 3. Havalimanı, Çanakkale Köprüsü inanılmaz projeler. Biz artık kanıksadık bunları. Avrupa'da böyle bir projenin başlaması, yapılması 20 yıl. Türkiye'de çok gözü kara, çılgın yatırımcılar var" dedi



Akşam 


Geri Dön