29 / 03 / 2024

İkiz villalar için iki bekçi parası mı ödenir?

 İkiz villalar için iki bekçi parası mı ödenir?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında bir okuru tarafından sorulan "Yazlık bir sitede ikiz villalardan ikisini aldım ve birleştirdim, iki bekçi parası mı ödeyeceğim" sorusunu yanıtladı...



İki misli ödersiniz 


Yazlık bir sitede ikiz villalardan ikisini aldım ve birleştirdim. İkisini birlikte kullanıyorum. Tek su ve elektrik sayacım var. Sitede bekçi parası toplanıyor. Ben tek bekçi parası mı ödeyeceğim iki bekçi parası mı? • K.K.


Sitenizde kat mülkiyetinin kurulduğunu sorunuzda ifade etmişsiniz. Dolayısı ile sizin bu yerde iki bağımsız bölümünüz var. Biliyorsunuz kat mülkiyeti mevzuatının uygulandığı binalarda birim, bağımsız bölümdür. Aidatlar ve ortak giderler bağımsız bölüm hesabı ile ödenir. Dolayısı ile sizin bu yerde iki bağımsız bölümünüz var. Şayet iki bağımsız bölümünüz bitişik yapıda yani ikiz dubleks olmasaydı da sitenin ayn ayn yerlerinde iki bağımsız bölüme sahip olsaydınız, aynı soruyu soracak mıydınız? Bana öyle geliyor ki sormayacaktınız. İki bağımsız bölüm için ayn ayn aidat ödeyecektiniz. Burada soru sormayı gerektiren husus bitişik dairelerin birleştirilip, tek hacim olarak kullanılmasıdır. Ancak yukanda anlattığım gibi olaya hacim açısından değil bağımsız bölüm açısından bakacaksınız ve her masrafa iki bağımsız bölüm hesabı ile katılacaksınız. Geçen gün açıkladım, yönetim planında başkaca bir ödeme sistemi kabul olunmamış ise bekçi ücretleri eşit olarak paylaşılır. Demek ki siz iki misli bekçi ücreti ödeyeceksiniz. 



Tamer Heper/Posta


Geri Dön