19 / 03 / 2024

İlave fiyat farkı düzenlemesi inşaat sektörü için hayal kırıklığı oldu!

İlave fiyat farkı düzenlemesi inşaat sektörü için hayal kırıklığı oldu!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, ilave fiyat farkı düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün son dönemde en büyük sıkıntıları arasında yer alan öngörülemez düzeydeki maliyet artışlarının telafisi ile ilgili olarak Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) uzun ve yoğun çabaları ile Meclis gündemine taşınan ve kapsamında kamu projelerine ilave fiyat farkı ödenmesiyle sözleşmenin devrine ilişkin düzenleme içeren “Torba Yasa”, TBMM Genel Kurulu’nda 19 Ocak 2022'de kabul edildi.

İlave fiyat farkı düzenlemesi inşaat sektörü için hayal kırıklığı oldu!

Kabul edilen ilave fiyat farkı düzenlemesi ile ilgili bazı önemli açıklamalar yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının başından itibaren yüzde 278’e ulaşan inşaat girdi maliyet artışları ile ilgili olarak, “2021 yılını kapsaması yönündeki taleplerimize karşın, düzenlemenin 11. maddesinde kamu ile iş yapan müteahhitlere ödenecek ilave fiyat farkı için dönem 01.07.2021- 31.12.2021 olarak belirlenmiştir. Bu tarih aralığı, artık nefesi tükenmiş olan meslektaşlarımızın en az iş yaptıkları ve son iki ayı da kışta olan altı aydır” şeklinde konuştu.

İlave fiyat farkı düzenlemesi inşaat sektörü için hayal kırıklığı oldu!

Dikkate alınması gereken en önemli unsur olarak başlamamış veya yüzde 50’den az ilerlemiş olan işler için tasfiye hakkı getirilmesi söz konusu önerilerinin düzenlemede yer almadığını kaydeden Erdal Eren, şunları dile getirdi: “Ayrıca düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında verilen önerge,  TOKİ  dışında benzer nitelikli işveren idarelere üstyapı projeleri gerçekleştiren meslektaşlarımızda hayal kırıklığı yaratmıştır. Sonuç olarak çıkarılan düzenleme, inşaat sektörü ile onun doğrudan ve dolaylı etkisi altındaki çok sayıda alt sektöre önemli biçimde tesir eden soruna çare olmaktan uzak kalmış, sektörün en önemli beklentisi olan tasfiye hakkına da yer verilmemiştir. Bu çerçevede sektörümüzün içinde bulunduğu durumu, Kanunu onaylayacak Sayın Cumhurbaşkanımızın dikkatlerine bir kez daha sunuyorum.”
 

Türk müteahhitlerin 2022 yurt dışı hedefi 50 milyar dolarlık proje!

Müteahhitler fiyat farkı düzenlemesinde beklentileri açıkladı!


Geri Dön