25 / 04 / 2024

İlim Çeşmeleri mimari olarak Sultan Çeşmeleri'ni andıracak!

İlim Çeşmeleri mimari olarak Sultan Çeşmeleri'ni andıracak!

Türk Tarih Kurumu (TTK), Osmanlı döneminde merkezi yerlere inşa edilen sultan çeşmelerinin benzeri olan ''ilim çeşmeleri'' ile kitapseverlere hizmet verecek




     TTK, Osmanlı İmparatorluğu'nun, hüküm sürdüğü topraklarda bıraktığı eserlerden ''sultan çeşmelerinin'' mimari olarak benzerlerini yaptıracak ve bu mekanlardan Anadolu'nun farklı yerlerinde vatandaşa kitap satışı yapacak. 

     TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTK'nın temel görevlerinin tarihi anlatmak, sevdirmek ve toplumu tarih konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi. 

     TTK'nın bin 400 çeşit kitap yayınladığını vurgulayan Hülagü, şu an depolarda bu kitapları muhafaza ettiklerini ve okuyuculara ulaştırmaya çalıştıklarını anlattı. 

     Büfeler ve internet üzerinden yapılan satışlarla toplumu bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade eden Hülagü, ''Bu bilgilendirme ve kitap satışını, bilgi aktarımını biz biraz daha genişletmek istiyoruz. Gençliğin, toplumun, tarih severlerin ayağına gitmek istiyoruz'' dedi. 

     

     -Bir çeşmede 6 bin kitap- 

     

     Bu amaçla ''ilim çeşmeleri'' adıyla yeni bir proje geliştirdiklerini bildiren Prof. Dr. Hülagü, ''Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul başta olmak üzere birçok yerde inşa ettiği sayısız sultan çeşmesi var. Hepsi farklı ebatlarda, farklı boyutlarda. Biz de bu çeşmelerin mimari olarak benzerlerini yaparak ilim çeşmeleri haline getireceğiz'' diye konuştu. 

     Yapılacak ünitelerin 16 metrekare alanı kapsayacağını dile getiren Prof. Dr. Metin Hülagü, bu büfelerin içine 6 bin kitap koyabileceklerini, ayrıca kitap stoku da yapabileceklerini anlattı. 

     

     -''Memur da çalışmayacak, içinde para da birikmeyecek''- 

     

     Büfelerin dört tarafında otomatik satışların yapılabileceği mekanizmaların yer alacağını aktaran Hülagü, şöyle devam etti: 

     ''Vitrinde gördüğü kitabı almak isteyen vatandaş kitapların ismi, fiyatı ve kodunun yer aldığı elektronik ekrandan hangi kitabı istiyorsa seçebilecek. Dileyen kredi kartıyla dileyen de cep telefonundan göndereceği kısa mesajla gün içinde istediği saatte hangi kitabı istiyorsa alabilecek. Kitabın kodu kısa mesajla girildiği an ücreti tahsil edilecek ve kitap tabiri caizse kitap ATM'sinden poşetlenmiş bir şekilde müşteriye sunulacak. Güvenlik önlemlerinin üst düzey olacağı ilim çeşmesinde memur da çalışmayacak, içinde para da birikmeyecek. Yanmayan, ıslanmayan, dayanıklı malzemeden imal edeceğiz bu mekanları.'' 

     

     -''İlk üretilenler Anadolu'daki iki üniversitenin kampüsüne yerleştirilecek''- 

     

     Sistemin işleyişini görebilmek için ilk etapta 4 ünite üretmeyi planladıklarını, bunları Anadolu'daki iki üniversitenin kampüsünde ve İstanbul'da konuşlandırmayı istediklerine işaret eden Hülagü, böylece kitabı kitapseverlerin ayağına götürebileceklerini vurguladı. 

     Çeşmelerin çizimlerinin hazır olduğunu ancak imalatına başlamak için işbirliği yapacakları sponsorlar aradıklarını kaydeden Hülagü, çeşmelerin imalatının biraz masraflı olduğuna işaret etti. 

     Prof. Dr. Metin Hülagü , ''Sponsorlar eğer bir ticari kişilik taşıyorlarsa biz ilim çeşmelerinin elektronik paneline kimin tarafından yapıldığı, hangi şirket, kuruluş tarafından yapıldığını yazabiliriz, hatta amblemlerini koyabiliriz. Dolayısıyla onlar kendi reklamlarını yapar, bize de katkı sağlamış olurlar. Neticede toplum bundan yararlanmış olur'' dedi. 

AA


Geri Dön