20 / 04 / 2024

İlk ısıtma ve aydınlatma müzesi Beykoz'da açıldı!

İlk ısıtma ve aydınlatma müzesi Beykoz'da açıldı!

Dünyada alanında tek olan müzede 10-15 bin yıl öncesinin toprak kandillerinden Osmanlı sobalarına yüzlerce araç gereç sergileniyor



İlkçağlardan bu yana kullanılan yüzlerce ısınma ve aydınlatma aracının sergilendiği dünyanın ilk ve tek ısınma-aydınlatma müzesi Beykoz'da açıldı. Buzul çağı kandillerinden, Osmanlı sobalarına, yumurta röntgen makinesinden, dünyanın ilk buğday ve ekmek makinesine kadar birbirinden özel parçalar geçmişin izlerini bugüne taşıyor.

BUZUL çAĞI KANDİLLERİ

Buzul çağı kandilleri olarak adlandırılan içleri çukur taş kandillerden, 10-15 bin yıl öncesine ait pişmiş toprak kandillere kadar çeşitli eserlerin sergilendiği müzede, demir ve camın bulunmasıyla meşale, şamdan ve fenerlere kadar birbirinden ilginç araç ve gereç bulunuyor. Ayrıca, Anadolu'da yaşamış uygarlıklara ait yüzlerce çeşit tuğla, buğdayı ekmeğe dönüştüren dünyanın ilk makinesi, çeşitli din ve inanışlara ait tılsım, büyü, nazarlık, su terazisi vb. araçlardan oluşan birçok nadide eser koleksiyonda yer alıyor.

65 YILDIR BİRİKTİRİYOR

Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan 'Yüzyıllar önce insanlar nasıl aydınlanıyordu' merakıyla müze kurmaya karar veren Mehmet Yaldız, 'Geçmişe ait eser toplamaya 12 yaşında başladım. 65 yıldır yurtiçinde ve yurtdışında gittiğim her yerden topladığım özel eserleri koleksiyonuma kattım, 18 yaşında bir müze kurmaya karar verdim' diyor. Müzede, ayrıca, dünyanın ilk müzik aletleri, gramofonu, en eski dikiş makinesi ve ilk matkaplardan örnekler de yer alıyor. Bugünkü röntgen cihazına ilham veren 'yumurta röntgen makinesi' ise müzenin en ilginç parçası olarak göze çarpıyor.
Sabah


Geri Dön