26 / 04 / 2024

İmar artışında artan değere rant gelecek!

İmar artışında artan değere rant gelecek!

Uygulamanın, gayrimenkul olarak kent içinde üretilen zenginliğin eşit miktarda tüm vatandaşların yararına kullanılmasına katkı sağlayacağı ve ülkenin sosyal devlet olma yolunda önemli bir adım atacağı vurgulanıyor.



Kentleşmeyle birlikte hızla değer kazanan arsa ve araziler için uygulanan vergi sistemi içerisinde kentsel rant vergisinin bulunmaması nedeniyle toprak veya imar değişiklikleri üzerinden gelir elde eden kişilerin haksız kazanç sağlamalarına imkân sağlamasına 'dur demek için gündeme gelen vergi uygulamaları kamuoyu  kadar sektörün önde gelen firmalarının da gündemine girdi. Yapılması düşünülen imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'ının kamuya ödenmesi öngörülüyor. Değişiklikle kamu veya özel yatırımlar sonucunda doğan kent zenginliğinin vatandaşlara eşit bir şekilde yarar sağlayabilmesi hedefleniyor. 

Yeni Akit


TÜM VATANDAŞLAR YARARLANACAK 

Rant vergisi olarak adlandırılan uygulamanın, kentin içinde üretilen zenginliğin eşit miktarda tüm vatandaşların yararına kullanılmasına katkı yapacağına vurgu yapan Dumankaya înşaat Yönetim Kurulu Balkanı Uğur Dumankaya özellikle İstanbul'da geçerli olan rant gelirlerinin mevcut vergi düzenlemeleri ile bütçeye aktanlamadığını ve vergi dışı kaldığını söyledi. Kararla birlikte, Türkiye'nin sosyal devlet olma yolunda bir adım daha ilerlemiş olacağını belirten Dumankaya, "Rant vergisi gibi bir uygulamanın tüm vatandaşların ortak katılımı ile şehir için ürettiği değerin pay edilmesi ve bu değerin kamu yararına kullanılması konusunda önemli işlevler yükleneceği kanısındayım" dedi. 


SIKINTI OLMAZ 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkam Altan Elmas da imar artışlarından kaynaklı gelirden vergi alınabileceğini belirtirken Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar değerinde artış olan parsellerin artan değerinden kamuya pay verilmesi sıkıntı oluşturmaz" şeklinde konuştu. 

DKY inşaat "Yönetim Kurulu Başkam Ali Dumankaya ise uygulamanın daha ziyade plansız ve emsalsiz alanlarda oluşturulmasının doğru olacağım söyledi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM MUAF OLMALI 

Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkam İnanç Kabadayı da, "Olumsuz bakmıyorum. Rant vergisi alınmalıdır. İmar hakkının artışıyla ilgili farkın kamuoyu ile paylaşılması olumsuz bir şey değiL Ara maliyetini düşürücü yönlü katlı ve teşvikler nihayetinde tüketiciye yansıyacaktır. Ancak uygulamada kentsel dönüşümü muaf tutmak lazım" dedi. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de, "Vergi olmalı ancak kamunun tek taraflı düşünmemesi de gerekiyor. Peki imar düştüğü zaman ne olacak. O zaman düşüşte de kaybedilen bedel ödenmeli. Adalet gelecek bu tek taraflı olmamak gerek Bunun da yapılacak düzenlemede açık açık belirtilmesinde yarar var" ifadelerini kullandı. INDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise, kamunun gereken vergiyi almasının normal olduğunu, bir bölgede büyük bir proje inşa edilip bundan halkın hakkı varsa devletin bu konuda mutlaka düzenlemeye gitmesi gerektiğini söyledi ve "Sorunların özünde yerleşimlerin master planlarının olmaması yatıyor" dedi 

Yeni Akit


Geri Dön