28 / 03 / 2024

İmar fırsatçısı vazgeçmiyor!

İmar fırsatçısı vazgeçmiyor!

İmar Barışı 31 Aralık 2017 öncesi yapılan yapıları kapsıyor ancak; her süre uzatma ardından balkonunu içeri alan, binaya kat çıkan, kıyıya gecekondu diken artmaya devam ediyor. 



İmar Barışı uygulaması kapsamında ilgili belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘fırsatçılara’ göz açtırmamak için çalışıyor ancak her süre uzatımı ardından boş arsasına ev konduran, binasına kat çıkan, balkonunu içeri alanlar artmaya devam ediyor.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre bu kapsamda yapılan denetimler sonucunda ortaya çıkan kaçak yapılar için yıkım kararı uygulanıyor. Uzmanlar, boş arazilere yapılan yeni yapıların tespitinin kolay olduğunu ancak eski binaya çıkılan kat, bina içinde yapılan yeni uygulamaların belirlenmesinin zor olduğunu söylerken; fırsatçıları da uyarıyor: ‘Çok geç fark edilse bile yıkılacak.’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı uygulaması 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları içinde barındırıyor. 31 Aralık’ta son bulacak uygulama, önceki gün alınan karar ile 15 Haziran’a kadar uzatıldı. Bugüne kadar uygulamaya başvuru sayısı 9 milyon 698 bin 238 ulaşırken, 16 milyar 500 milyon lira ödeme yapıldı.

Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da denetimlerin sıkı olarak uygulandığını ifade edilmişti. Hatta daha önce başta Karadeniz yaylaları ile kıyı ve tarihi bölgelere yakın tespit edilen kaçak yapıların yıkım için harekete geçildiği belirtilmişti. 

Tüm bu söylemler de ‘imar fırsatçısı’nı alıkoymaya yetmiyor. Bu kapsamda sadece Şile Belediyesi, 31.12.2017’den önce yapıldığını iddia edip başvuran ancak son birkaç ayda yapıldığını tespit ettiği 450 yapıyı yıkım kararı aldı. Özellikle kıyıya yakın arazilerinde ev yapıp, yasadan faydalanmak isteyenler her günü değerlendirmeye devam ediyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yasanın kapsamının net olduğunu, yine de özellikle deniz kıyısı pek çok ilçede, yaylalarda yeni yapılaşmaya gidildiğini söyledi. Kiraz, “Bunların çoğunu ilçe belediyeleri ve bakanlık tespit etti. Bunların tamamıyla ilgili yıkım kararı var. Tabi yapıların üzerine kat çıkılması, uydu görüntüleriyle ya da drone ile tespit edilemediyse tabi kalır” dedi. 

İmar fırsatçısı vazgeçmiyor!

TESPİTİ ÇOK ZOR

En zorunun ise bina içi düzenlemeler olduğuna vurgu yapan Kiraz, “Bina içi düzenlemeleri içeren konuların tespit edilmesi çok zor. Bakanlık ve belediyenin usulsüzlüğü yakalaması için çok dikkatli olması lazım. Orada tek fark; iskan alınma tarihi olabilir. Yapı, iskanını aldığı tarihten sonra bir düzenleme istiyorsa, orada denetimde yakalanabilir” diye açıklama yaptı.

SINIR GENİŞLER Mİ?

Bu yapıların ileride tespit edilmesi durumunda da mutlaka yıkım kararı alacağını belirten Kiraz, “Boş yere zaman ve para kaybı. Hem yapı yıkılacak, hem ödenen yapı kayıt belgesi bedeli geri verilmeyecek, hem de imar kirliliği suçu işlendiği için işlem yapılabilecek” dedi.

Vatandaşın bir diğer beklentisi ise İmar Barışı kapsamına giren Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan Beykoz, Üsküdar ve Sarıyer’deki bazı mahalleler ardından kapsamın yeniden genişleyip genişlemeyeceği. Özellikle bu beklenti içinde olanların Arnavutköy ve benzeri yerleşim alanlarında yapılaşmaya gittiği, binaların içinde düzenlemeler yaptığı iddia ediliyor. 

Ali Güvenç Kiraz, hepsinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çekiyor.

Tek istisna var

Ali Güvenç Kiraz, İmar Barışı’ndaki tek istisnanın ise 31 Aralık 2017 öncesi ruhsat alınıp bir kısmı yapılmış yapılar olduğunu ifade etti. Kiraz şu örneği verdi, “Mesela siz 4 blok için inşaat ruhsatı aldınız, iki bloğu bu tarihten önce bitirdiniz diğerleri devam ediyorsa bununla ilgili istisna var. Aksi herhangi bir yapılaşma bu barıştan faydalanamaz ve suç işler” dedi.


Geri Dön