28 / 03 / 2024

İmar rantına şeffaf vergi!

İmar rantına şeffaf vergi!

Kamunun imar artışından pay almasının önünü açan rant vergisi şeffaflaşıyor. Bakanlık rant vergisine özel bir internet sitesi kuracak, vatandaş, imar artış oranlarını buradan takip edebilecek...



Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı rant vergisi uygulaması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Kamunun imar artışından pay almasını sağlayacak sistem ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘14 Ocak milat olacak’ denmesine karşın henüz uygulamalara başlamadıklarını söyledi. Rant vergisi için yüzde 40 ila yüzde 100 arasındaki oranlar konuşulsa da Bakan henüz vergi oranlarının netleşmediğini ifade etti. Rant vergisinde sürecin şeffaf ilerleyeceğine dikkat çeken Bakan Güllüce, “İmar planlarında değişiklik olursa bunu yerel gazetede yayınlama şartı getiriyoruz. İlgi belediye kendi sitesinden de duyuru yapacak. Biz bir site kurup bu işin takip ve denetimini yapacağız. Vatandaş da ne olduğunu bilecek” dedi.


EVLERE VERGİ YOK


Rant vergisinin hatalı algılandığını belirten Bakan Güllüce, bina değeri değil, arsa değerinden pay alacaklarını söyledi. Güllüce, “Emsali 1 olan yerde emsal 3 olursa vergi olacak. Yoksa 100 liralık daireniz 10 bin lira olsa da bu vergiye tabi değil” dedi.  Güllüce, müteahhitlerin rant vergisini doğru anlamadığı için karşı çıktığını belirtti. Müteahhitlerin ise rant vergisini konuşmak için 27 Ocak’ta Ankara’ya gitmesi bekleniyor. Güllüce’nin verdiği bilgiye göre rant vergisi imar artışını kendi isteyen arsa sahibinden de alınacak, istemeyenden de. Yani belediye talep dışında bir alanda imar artışı yaptıysa o bölgedeki arsa sahibi de vergi ödeyecek. Ancak vergi imar artışı yapılınca değil, gayrimenkul projesi geliştirilince ödenecek. Rant vergisinin emlak vergisini de etkileyeceğine dikkat çeken Bakan Güllüce, “Arsanın değeri 1’ken alınan emlak vergisi ile 3’ken alınan vergi aynı olmayacak” dedi.


Fikirtepeliler yürüyecek


İstanbul'da kentsel dönüşümün en çok tartışıldığı bölge olan Fikirtepe’de halk, sürecin ağır ilerlemesi nedeniyle 1 Şubat’ta yürüyüş yapma kararı aldı. Halkın bakanlığa değil müteahhitlere karşı yürüdüğünü belirten Güllüce, “Müteahhitle vatandaşın uzlaşamaması konusuna karışmayız. Arsanın değerinin çok fazlasını isteyenler için devreye gireriz” dedi. 


Gülistan Alagöz / Hürriyet 




Geri Dön