29 / 03 / 2024

İMİB 7 milyar dolarlık hedefe tasarımla ulaşacak!

İMİB 7 milyar dolarlık hedefe tasarımla ulaşacak!

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), geleceğin mimar, iç mimar ve endüstri ürünleri tasarımcılarına Türk doğal taşını yakından tanıtacak  



İstanbul Kalkınma Ajansı (İSKA) desteğiyle başlatılan "Yaratıcı Endüstrilerde Faklı Vizyonlar" projesi kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden 30 öğrenci, bir yıl boyunca Türk doğal taşları konusunda eğitim alacak ve firmalarla birlikte uygulamalı çalışmalar yapacak.

Projenin tanıtımında konuşan İMİB Başkanı Mehmet Özer, 2023 yılı için madencilik sektörünün 15 milyar dolar ihracat hedeflediğini, bunun 7 milyar dolarının doğal taş sektörü tarafından karşılanacağını, bu hedefe ulaşmada tasarımın büyük önemi bulunduğunu, başlattıkları projenin sektördeki bu açığı kapatacağını söyledi.

Özer, yurt dışındaki mimar ve tasarımcıların Türk mermerini daha iyi bildiklerini ve projelerinde kullandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Yurt içinde ne yazık ki mimarlarımız, tasarımcılarımız bundan habersiz. Türkiye çok zengin mermer ve traverten yataklarına sahip. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Ancak ülkemizde doğal taş kullanımı çok az. İSKA ve Mimar Sinan Üniversite ile başlattığımız bu projeyle genç mimarlarımıza, tasarımcılarımıza ve öğrencilerimize doğal taşların tüm özelliklerini anlatacak, onları sahalarda, fabrikaları gezdirerek bilgilendireceğiz. Projenin bitiminde bir de tasarım yarışması düzenleyeceğiz. Dereceye girenleri yurt dışında sertifika programlarına gönderecek, katıldığımız fuarlara götüreceğiz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de tasarım ve inovasyon konusundaki çalışmaları sonuna kadar destekleyeceklerini belirterek, günümüzde tasarım, inovasyon ve yaratıcı fikirlerin kapitalin önüne geçtiğini, "bir garajdan, iki bilgisayardan milyar dolarlık şirketlerin doğduğunu", şimdiki gençlerin daha şanslı olduğunu ve bu şanslarını değerlendirmeleri için kendilerinin de sonuna kadar destek vereceğini bildirdi.

AA


Geri Dön