16 / 04 / 2024

İmparatorluk Sarayı'na kafe açıldı!

İmparatorluk Sarayı'na kafe açıldı!

Pekin'deki eski imparatorluk sarayı Yasak Şehir'in aylık ziyaretçi sayısı 1,5 milyonu aştı



14. yüzyılın başlarında inşa edilen Yasak Şehir'i geçen ay 1 milyon 590 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Yasak Şehir'e giriş ücreti 60 yüen, yani yaklaşık 9 dolar. Günümüzde Çin Seddi ile birlikte Çin'in en çok turist çeken yeri durumunda olan Yasak Şehir, her gün on binlerce turisti yeni bir hediyelik eşya merkezi ve kafeyle ağırlamaya başladı. Yetkililer, yeni hediyelik merkezde Yasak Şehir'deki tarihi dokudan esinlenerek yapılan anahtarlıklar, tişörtler, ipek ayakkabılar ve el işi ürünleri satılacağını belirtti. Bu ürünlerin hazırlanması için, başkentteki bir sanat okulundan öğrenciler davet edildi.

27 İMPARATORA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Yasak Şehir Ming Hanedanı'nın ortalarından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar (1421-1911) 27 imparatora ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 720 bin metrekare alanı kaplayan Yasak Kent, güneyden kuzeye yaklaşık bin metre uzunluğunda, doğudan batıya yaklaşık 800 metre genişliğinde. Yasak Kent'in dört tarafı, 10 metreyi aşkın yükseklikteki duvarlarla çevrili. Kent duvarı dışında 5 metre genişliğinde koruma kanalı var. Yasak Kent, feodal hanedanın kuralları, siyasi ölçütleri ve töre ruhuna sıkı bir şekilde uyularak yapılmış. Yasak Kent, yapısı, ölçüsü, mimarlık tarzı, kullanılan renk ve yapılan süsler açılarından imparatorun yetkisinin her şeyin üstünde olduğunu ve katı sınıf yapısını gösterir.

Tarihi kayıtlarda, Ming Hanedanı döneminde Yasak Kent inşa edilirken, 100 bin işçi ve onlara yardımcı milyonlarca kişi kullanıldığı ve Yasak Kent'in inşası için kullanılan malzemelerin, birkaç bin kilometre uzaklıktan, ülkenin güneybatısındaki Yunnan eyaleti de dahil Çin'in dört yanından getirildiği anlatılır.

1 MİLYONDAN FAZLA TARİHİ ESER VAR
Resmi verilere göre, Yasak Kent'te toplam bir milyonu aşkın tarihi eser bulunuyor. Bu sayı, Çin'deki tüm tarihi eserlerin altıda birini oluşturur. 1980'li yıllarda Çin hükümeti, 100'den fazla yeraltı odası inşa etti ve tarihi eserlerin çoğunluğu, bu odalarda saklanmaya başladı. Tarihte birkaç kez yangın çıkan Yasak Şehir'de 2000'lerin başında yaklaşık 20 yıl sürecek onarım projesi başlatıldı. Projenin ilk aşaması 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları öncesinde tamamlandı. Dünyanın en büyük çaplı, en iyi muhafaza edilen ahşap yapı topluluğu olarak kabul edilen Yasak Kent, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.

Yasak Şehir'deki turunu tamamlayan turistler, çıktıkları noktada Tiananmen Meydanı'nı gezme fırsatı buluyor. Bu meydanın da çok kalabalık olduğu gözleniyor. Yasak Şehir'de 2000 yılında Amerikan kafe zinciri Starbucks'ın açtığı yer, kamuoyunda "tarihi bir mekanda yabancı bir işyeri olamayacağını" savunan yoğun muhalefetten dolayı 2007 yılında kapatılmıştı.
AA


Geri Dön