29 / 03 / 2024

İMSAD raporuna göre konut satışları yüzde 21 düştü!

İMSAD raporuna göre konut satışları yüzde 21 düştü!

İMSAD tarafından yayınlanan raporda, inşaat sektöründe yılın ilk çeyreğine ilişkin olumsuz gelen rakamlar değerlendirildi
 



Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda inşaat sektöründe yılın ilk çeyreğine ilişkin olumsuz gelen rakamlar değerlendirilmiştir.
 
İnşaat sektörüne ilişkin yılın ilk çeyreğine yönelik rakamlar olumlu sonuçlar ortaya koymamaktadır. Gerek konut satışları verileri gerekse yapı ruhsatı izinleri ivme kaybına işaret etmektedir. Bunda mevsimsel etkinin yanı sıra hızlı artan gayrimenkul fiyatlarını sorumlu tutmak yerinde olacaktır. Nitekim 2010'un ilk çeyreğinde konut satışları 85.857 ile ekonomik krizden beri en düşük seviyesini görmüştür. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,13, bir önceki çeyreğe göre ise %26,13'lük düşüşe işaret etmektedir.
 
Bölgesel olarak bakıldığında ise İstanbul'da konut satışlarının Türkiye ortalamasının altında %24,79 azalış kaydettiği görülmektedir.  Ankara  ile birlikte en fazla konut satışının yaşandığı İstanbul yine ticaretin merkezi olma özelliği ile ön plana çıkmıştır. Bununla birlikte konut projelerinde doğuya yönelimin durduğu görülmektedir. Nitekim Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan TRC3'teki konut satışlarındaki azalış %43,05, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'yi kapsayan TRB2'deki gerileme %31,42 olmuştur.
 
Yapı izinlerinde ortaya çıkan sonuçlar da inşaat sektörünün genelinde fiyat ve mevsimsellik kaynaklı bir gerilemeye işaret etmektedir. Yüzölçümü bazında yapı ruhsatları alımları tüm bina türleri için Aralık ayında %53'lük artış kaydederken, Mart'ta bu rakam -%16 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yine Aralık ayında 13,58 milyon m2 yapı ruhsatı alınırken, Mart ayında bu rakam 11,49 milyon m2 düzeyinde olmuştur. Yapı ruhsatlarındaki bu değişimin yapı kullanım izinlerine daha sert yansıdığı görülmektedir. Nitekim 2010'un Aralık ayında yapı kullanım izinleri, %20 artış kaydederken, Mart ayında %60 oranında düşüş yaşamıştır. Rakam bazında Aralık ayında 9,64 milyon m2 yapı kullanım izni alınırken, Mart ayında bu değer 5 milyon m2 düzeyinde olmuştur. Daha önceden vurguladığımız üzere küresel kriz süreci, Türk gayrimenkul sektöründe trendleri değiştirecek gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Gayrimenkul yatırımlarında konutun ağırlığı azalırken, ticari binalarınki artmaktadır. Bu trendin temel nedeni alışveriş merkezi gibi büyük yapıların yeni yaşam alanı oluşumlarındaki etkinliğidir. Yine ticari gayrimenkulün kira getirisinin yüksek olması, bu türe yönelik talebi artırmaktadır. İMSAD'ın liderliğinde Türk İnşaat Malzemeleri Sanayisi'nin dikkatle ve yakından takip ettiği bu yeni trendin önümüzdeki dönemde artarak devam ettiği görülebilecektir. Bununla birlikte gayrimenkul sektöründe gerek konut satışları rakamları gerekse yapı ruhsatları verisiyle çizilen olumsuz görünümün 2010'un ikinci çeyreğinde olumlu yönde değişmesi beklenmelidir.

--

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nce (İMSAD) hazırlanan aylık sektör raporuna göre, 2010'un ilk çeyreğinde konut satışları, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,13, bir önceki çeyreğe oranla yüzde 26,13 düştü.

İMSAD tarafından, aylık olarak hazırlanan inşaat sektörü değerlendirme raporunda, sektöre ilişkin yılın ilk çeyreğine yönelik rakamların olumlu sonuçlar ortaya koymadığı, gerek konut satışları verileri gerekse yapı ruhsatı izinlerinin ivme kaybına işaret ettiği belirtildi.

Bunda mevsimsel etkinin yanı sıra hızlı artan gayrimenkul fiyatlarını sorumlu tutmanın yerinde olacağı ifade edilen raporda, "Nitekim 2010'un ilk çeyreğinde konut satışları 85 bin 857 ile ekonomik krizden beri en düşük seviyesini görmüştür. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,13, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 26,13'lük düşüşe işaret etmektedir" denildi.

Bölgesel olarak bakıldığında İstanbul'da konut satışlarının Türkiye ortalamasının altında, yüzde 24,79 azalış kaydettiğinin görüldüğü vurgulanan raporda, konut projelerinde Doğuya yönelimin durduğunun görüldüğü, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan TRC3'teki konut satışlarındaki azalışın yüzde 43,05, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'yi kapsayan TRB2'deki gerilemenin ise yüzde 31,42 olduğu kaydedildi.

Raporda, yapı izinlerinde ortaya çıkan sonuçların da inşaat sektörünün genelinde fiyat ve mevsimsellik kaynaklı bir gerilemeye işaret ettiği dile getirilerek, yüzölçümü bazında yapı ruhsatları alımları tüm bina türleri için aralık ayında yüzde 53'lük artış kaydederken, martta bu rakamın eksi yüzde 16 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.

-"GAYRİMENKUL YATIRIMLARINDA TİCARİ BİNALARIN AĞIRLIĞI ARTIYOR"-
Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
"Aralık ayında 13,58 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, mart ayında bu rakam 11,49 milyon metrekare düzeyinde olmuştur. Yapı ruhsatlarındaki bu değişimin yapı kullanım izinlerine daha sert yansıdığı görülmektedir. Nitekim 2010'un Aralık ayında yapı kullanım izinleri yüzde 20 artış kaydederken, mart ayında yüzde 60 oranında düşüş yaşamıştır. Rakam bazında aralık ayında 9,64 milyon metrekare yapı kullanım izni alınırken, mart ayında bu değer 5 milyon metrekare düzeyinde olmuştur."

Küresel kriz sürecinin Türk gayrimenkul sektöründe trendleri değiştirecek gelişmeleri de beraberinde getirdiği vurgulanan raporda, gayrimenkul yatırımlarında konutun ağırlığı azalırken, ticari binaların ağırlığının arttığına işaret edildi.

Raporda, "Bu trendin temel nedeni alışveriş merkezi gibi büyük yapıların yeni yaşam alanı oluşumlarındaki etkinliğidir. Yine ticari gayrimenkulün kira getirisinin yüksek olması, bu türe yönelik talebi artırmaktadır. İMSAD'ın liderliğinde Türk İnşaat Malzemeleri Sanayisi'nin dikkatle ve yakından takip ettiği bu yeni trendin önümüzdeki dönemde artarak devam ettiği görülebilecektir.

Bununla birlikte gayrimenkul sektöründe gerek konut satışları rakamları gerekse yapı ruhsatları verisiyle çizilen olumsuz görünümün 2010'un ikinci çeyreğinde olumlu yönde değişmesi beklenmelidir" denildi.
AA

--

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Konut fiyatı hızlı yükseldi, satışlar sert düştü  
 
Bu yılın ilk üç ayında 85 bin 857 adet ile konut satışları ekonomik krizden beri en düşük seviyesini gördü. 
 
Satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,13, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 26,13 oranında düştü. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), "Bu durumdan, mevsimsel etkinin yanı sıra hızlı artan gayrimenkul fiyatlarını sorumlu tutmak yerinde olacaktır." açıklaması yaptı. Satışların yanı sıra yapı ruhsat ve yapı kullanım izinleri de ilk çeyrekte sert düşüşler yaşadı.

İMSAD'ın inşaat sektöründe yılın ilk üç ayını değerlendirdiği raporuna göre en fazla konutun el değiştirdiği İstanbul'da konut satışları ilk çeyrekte yüzde 24,79 azalış kaydetti. Konut projelerinde doğuya yönelim de durdu. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan bölgedeki konut satışları yüzde 43,05 oranında düştü. Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'yi kapsayan bölgedeki konut satışları ise 31,42 oranında azaldı.

Yapı izinlerinde de fiyat ve mevsimsellik kaynaklı bir gerileme yaşandı. Yüzölçümü bazında yapı ruhsatı alımları tüm bina türleri için 2009 yılı Aralık ayında yüzde 53'lük artış kaydederken, bu yılın mart ayında bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalma gösterdi. Yine aralık ayında 13,58 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, mart ayında bu alan 11,49 milyon metrekare seviyesinde gerçekleşti. Yapı ruhsatlarındaki bu değişim, yapı kullanım izinlerine daha sert yansıdı. 2009 Aralık ayında yapı kullanım izinleri yüzde 20 artış kaydederken, mart ayında yüzde 60 oranında düşüş yaşandı. Aralık ayında 9,64 milyon metrekare yapı kullanım izni alınırken, mart ayında bu değer 5 milyon metrekare düzeyinde kaldı.

Rapora göre küresel kriz süreci Türk gayrimenkul sektöründe trendleri değiştirecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Gayrimenkul yatırımlarında konutun ağırlığı azalırken, ticari binaların payında artma görüldü. Bu trendin temel nedeni, alışveriş merkezi gibi büyük yapıların yeni yaşam alanı oluşumlarındaki etkinliği. Ticarî yapıların kira getirisinin yüksek olması, bu türe yönelik yatırımı ve talebi artırmakta. İMSAD, 'bu yeni trendin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği' öngörüsünde bulundu. Gerek konut satışları gerekse yapı ruhsatları verisiyle ortaya çıkan olumsuz görünüm derneğin beklentisine göre 2010'un ikinci çeyreğinde olumlu yönde değişecek.
Zaman/İbrahim Balta


Geri Dön