26 / 04 / 2024

İnciraltı AVM mi olacak?

İnciraltı AVM mi olacak?

İnciraltı'na 400 bin metrekare AVM Çevre ve şehircilik Bakanılığı'nm bir yıl aradan sonra baştan aşağıya değiştirdiği ÇED Yönetmeliği 25 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.



İnciraltı'na 400 bin metrekare AVM Çevre ve şehircilik Bakanılığı'nm bir yıl aradan sonra baştan aşağıya değiştirdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği 25 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Alışveriş merkezleri (A VM), golf tesisleri, toplu konut, demiryolu, beyaz eşya boyama tesisleri, tuz çıkarılması, orman alanlarının dönüştürülmesi, şehir hastaneleri, hidroelektrik santralleri(HES) ÇED kapsamından muaf tutuldu. 

Yeni yönetmelik hükümleri İzmir'in kent içinde kalmış son büyük yeşil alanı olan İnciraltı'nı da vurdu. 

Çünkü Çevre Bakanlığı'nın 1.5 yıl önce yaptığı planlamada İnciraltı'na 400 bin metrekare AVM öngörülüyordu. 

Şimdi ÇED şartının da kaldırılması ile İnciraltı'na neredeyse yarım milyon metrekare büyüklüğünde AVM yapılmasının önünde engel kalmadı. 

"İnciraltı Turizm Merkezi Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 04.03.2013 tarihinde onaylandı. 

Söz konusu planlara göre İnciraltı'nda yaklaşık 400 bin metrekare yeni AVM alanı öneriliyor. 

İnciraltı'nda AVM için ayrılan alan; 10 adet Göztepe Spor Tesisi veya 20 adet AJhmet Adnan Saygun Sanat Merkezi alanına eşit. 

Balçova'da şu anda 110 bin metrekare AVM alanı bulunuyor. 

İzmir'deki AVM'lerin yarısı Balçova'da . 

Yani, İnciraltı'nda planlarda yapımına izin verilen AVM alanı şu anda İzmir'de var olanların tam iki katı büyüklüğünde . 


Çevre Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Helil Kınay, Çevre Kanunu'ııun 1983 yılında çıktığını ve 20 yılda 17 kez değiştiğini belirterek şu bilgileri verdi: "En son değişiklik 2013 yılı Haziran Ayı'nda yapıldı. 

Otoyollar, hızlı trenler ve hava limanlarının ÇED sürecinden muaf olması için Torba Yasa'ya madde konuldu. 

Bu yasa maddesini Anayasa Mahkemesi iptal etti. 

Ama Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik çok daha fazla muafiyetler içeriyor. 

Toplu konut alanları ve AVM'lerin ÇED kapsamından çıkarılması bunların başında geliyor. 

Yeni yönetmeliğin izmir'de etkileyeceği en önemli yer İnciraltı olacak. 

İnciraltı'nda 400 bin metrekarelik AVM alanının ÇED sürecinden muaf olması söz konusu. 

Çevre Bakanlığı'nın yeni yönetmeliği İzmir'de ciddi sorunlara yol açacak." ? ?? 

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkan Özlem Şenyol da ÇED muafiyetlerinin ortadan kaldırılarak doğal ve yeşil alanların imara açılmasının kolaylaştırıldığını belirterek şöyle konuştu: "Artık dünyada herhangi bir inşaat faaliyetinde meteorolojik verileri bile dikkate alıyorlar. 

Bizde ise çevreye ciddi etkileri olan inşaat faaliyetleri ÇED kapsamından çıkarılıyor. 

Biz her inşaat faaliyetinde ÇED zorunluluğu getirilmesini savunurken, tam tersi oldu. Ne yazık ki bu kararların amacı doğal alanları kullanarak çevreden rant sağlamak. 

AVM'lere, toplu konutlara, balık çiftliklerine ÇED muafiyeti getirmek başta İzmir olmak üzere her yerde ciddi çevre sorunlarına yol açacaktır." ? ?? 

Bilimsel meslek odalarının bütün ikazlarına rağmen ÇED yönetmeliği geçen hafta içinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Öyle anlaşılıyor ki ilk uygulanacağı alalardan biri de İnciraltı. 

Doğa harikası bu alanda, İzmir'de şu anda faaliyet gösteren AVM'lerin tamamının toplamının iki katı kadar daha yapılmasının önünde engel kalmadı. 


Milliyet Ege


Geri Dön