26 / 04 / 2024

İncirlik Üssü'nde 100 yeni villa yapıldı, 600 ev yenilendi

İncirlik Üssü'nde 100 yeni villa yapıldı, 600 ev yenilendi

Amerikan Hava Kuvvetleri'nin askerlerin ve ailelerinin yaşam standartlarını yükseltme projesi kapsamında İncirlik Üssü'nde 100 villa yapıldı



Türkiye ile Amerika arasındaki her krizde “kapatılsın” tartışmaları ve barındırdığı nükleer başlıklarla gündeme gelen  Adana  İncirlik'teki ABD askeri üssü, teknik yönden olmasa da çalışanların konforu açısından geliştiriliyor.
Amerikan Hava Kuvvetleri'nin askerlerin ve ailelerinin yaşam standartlarını yükseltme projesi kapsamında İncirlik üssü baştan aşağı yenileniyor. 1954 yılında kullanıma açılan İncilik Üssü'ne 100 adet yeni dört odalı müstakil ev yapıldı. Ayrıca 150 adet eskimiş ev tamamen yıkıldı. Bu iki operasyon 15.2 milyon dolara mal oldu. Ancak Amerikalılar bununla da yetinmedi ve eskimiş evlerin mutfağından banyosuna kadar baştan aşağı yenilendi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin basın açıklamasına göre 235 adet ev 19.7 milyon dolara restore edildi, 336 evin yenilenmesi için ise geçen kasım ayında 42.7 milyon dolarlık bütçe çıktı. Sonuçta 100 adet yeni evin yanı sıra 600'e yakın ev de yenilenmiş oldu.  Üs için 9 delikli mini-golf sahası, futbol sahası ve 5 kilometrelik koşu pisti de planlandı. Tüm çalışmaların 2012 yılında tamamlanması bekleniyor.

200 bin imzalı dilekçe
Sık sık tartışma konusu olan İncirlik Üssü'nün son olarak nisan ayında kapatılması istendi. Bu amaçla TBMM Dilekçe Komisyonu'na, 200 bin imzalı dilekçe verildi. Dilekçede “İncirlik Üssü'nden kalkan Amerikan uçakları, Irak'ta Afganistan'da kadınları, erkekleri, çocukları yaşlıları öldürdü” ifadeleri yer aldı. Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, vatandaşların güncel olaylara duyarlılığını dile getirdiğini belirterek, “Vatandaş, komisyonumuza sadece kendisiyle ilgili değil, rahatsızlık duyulan ortak noktalarda da tepkisini dilekçeyle başvurarak gösteriyor. Dilekçe hakkını kullandıkları için çok memnunum” dedi. Ayrıca İncirlik'te bulunduğu ileri sürülen nükleer başlıklar, Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington'a gittiğinde tartışma konusu olmuştu.

5 bine yakın ABD askeri bulunuyor
İncirlik Üssü'nün inşaatına 1951 yılında başlandı. 1954 yılında kullanıma giren üste 5 bin kadar amerikalı havacı görev yapıyor. Orta ve ağır bombardımanlara karşı acil durum ve toparlanma sitesi olarak planlanan üste 13.3 kilometrekarelik üste 3 bin ve 2 bin 700 metre uzunluğunda iki uçak pisti bulunuyor.
Milliyet


Geri Dön