23 / 04 / 2024

ING Mortgage Barometre´de düşüş frenlendi

ING Mortgage Barometre´de düşüş frenlendi

ING Mortgage Barometre´de üç aydır süren düşüşü frenledi



Haziran ayındaki yorumda siyasetteki belirsizliğin beklentileri olumsuz etkilediğini, olası rahatlamanın da endekse olumlu katkısının olacağını söylenmişti. Anayasa mahkemesinin anayasa değişikliğiyle ilgili yapılan başvuruyu karara bağlaması ve erken seçim ihtimalinin şimdilik ortadan kalkması halkın konut alma iştahını ölçen  ING Mortgage Barometre´de üç aydır süren düşüşü nihayet frenlemiş görünüyor: Haziran ayında 74.5´e kadar gerileyen endeks, Temmuz ayında 75´e yükseldi. Bu yükselişte özellikle 30-45 yaş arası yüksek gelir grubuna ait genç ve erkek nüfusun etkili olduğunu görüyoruz. Halkın gelecekte konut satın alma ihtimallerinde önemli bir değişiklik gözlenmezken, konut almayı düşünenlerin planlanan konut satın alma döneminin 19 aydan 18 aya düşmesi  iyileşme sinyallerinin görülmesinde etkili oldu.

Halkın ev alma tercihlerini inceleyecek olursak, alınması düşünülen eve ayrılabilecek bütçe  yedi aydır ortalama olarak 90-100 bin TL arasında olup Temmuz ayında da 95.958 TL olarak düşünülmüş.

Ankete katılanlar, ev fiyatının ortalama olarak %55´ini kredi almayı, bankalara aylık  ortalama 905 TL ödenmeyi düşünüyorlar.  Bu oranlar önceki aylarda %53 ve 921 TL olarak planlanmış. Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%67) 3+1 ev almayı planlarken, %20´si 2+1, %12´si ise 4+1 ev almayı planlıyor.

Her ne kadar yatırım tercihleri arasında gayrimenkul hala cazibesini korusa da, yatırım yapmayı düşünmeyen insanların oranında önemli bir artış gözlemleniyor. Bununla birlikte hem "konut satın almak için uygun zaman" hem de "konut satmak için uygun zaman" olduğunu düşünen insanların oranında bir düşüş yaşanırken, "beklemek için uygun zaman" olduğunu düşünen insanların oranında da ciddi bir artış gözlemleniyor. Bütün bunlar şu anlama geliyor: Halkın arasında gerek gayrimenkul gerekse de başka türlü yatırım yapmayı planlayanlar şimdilik beklemede durmayı tercih ediyor. Borsanın da Temmuz ortasından bu yana 58.000- 60.000 bandında "git-gel" ler yaşadığı düşünülürse yatırımcıların bir süredir beklemede olduğu ve beklemede kalacağı düşünülebilir. Bu da insanların aklındaki referandumla ilgili olası senaryolara bağlanabilir. Barometrede genel eğilimin tam olarak netleşmesi referandum sonrasını bulabilir.


Geri Dön