20 / 04 / 2024

İngilizler artık ev almak için Türkiye'yi tercih etmiyor

İngilizler artık ev almak için Türkiye'yi tercih etmiyor

Ünlü İngiliz gazetesi İndependent 'güneşi arayanların' ev almak için Türkiye, Bulgaristan, Dubai gibi ülkelerden İspanya ve Fransa'ya yöneldiğini yazdı



Gazeteye göre, Avrupa'da düşen gayrimenkul fiyatları dış ülkelerde ev sahibi olmak için elverişli bir dönem oluşturdu. Son rakamlar, 'eski favoriler' Fransa ve İspanya'nın ev almak için yeniden popülerlik kazandığını gösterdi.
Zaman 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İngilizler artık Türkiye'de ev sahibi olmak istemiyor

İngiliz Gazetesi Independent, 'güneşli' bir coğrafyada ev sahibi olmak için Türkiye'ye yönelen İngilizler'in rotasını İspanya ve Fransa'ya çevirdiğini yazdı. Bu değişimde krizde Avrupa'da gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşün yanısıra Türkiye'de uygulanan yasaların ve yaşanan dolandırıcılık olaylarının etkili olduğu belirtiliyor.

Güneşe hasret İngilizler'in ev sahibi olmak için ilk sıraya koydukları Türkiye ve Bulgaristan cazibesini yitirdi. Gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş İngilizler'in eski gözdeleri Fransa ve İspanya'ya yönelmesi sağlarken tercihlerdeki bu değişimlerde düşen fiyatların yanı sıra 'yabancılara mülk satışı' konusunda Türkiye'de uygulanan yasaların ve yabancı alıcıların yaşadıkları talihsizlik dolandırıcılık olaylarının da etkili olduğu belirtiliyor. 2008 verilerine göre 75 binden fazla yabancının gayrimenkul aldığı 15 bin İngiliz'in yaklaşık 5 milyon metrekarelik taşınmaza sahip olduğu Türkiye yerini Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine kaptırdı.

İngiliz Indepent gazetesinin mortgage bölümünde yeralan habere göre, İngiltere'de "güneşi arayanları" ev almak için "maceralı" Türkiye, Bulgaristan, Dubai gibi ülkelerden çok İspanya ve Fransa'ya yöneldi. İngiliz gazetesi, son rakamların, "eski favoriler" Fransa ve İspanya'nın yazlık ev almak isteyenler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiğini belirtti.

Fransa daha cazip

Habere göre, gayrimenkul fiyatları Avrupa çapında düşerken dış ülkelerde bir yazlık ev sahibi olmak için elverişli bir dönem oluşturdu. Son rakamların, "eski favoriler" Fransa ve İspanya'nın yazlık ev almak isteyen İngilizler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiği belirtilen haberde, "Ancak Avrupa'nın bazı eski özel noktaları şimdi daha 'soğukça' görünürken, fotoğraf, satın aldıklarından büyük geri dönüş bekleyen kimi yatırımcılar için, o kadar da pozitif değil" denildi.

Haberde denizaşırı mortgage firması Conti'ye göre, bu yıl yurtdışındaki gayrimenkullerle ilgili araştırma yapanların yüzde 31'inin Fransa'da, yüzde 20'sinin ise İspanya'daki evler konusunda bilgi istediği belirtildi.

* 75 binden fazla yabancının 64 bin taşınmaz satın aldığı Türkiye'de en cazip bölgeler ise Muğla ve Antalya. Aydın, Hatay, Bursa,  İzmir  de tercih edilen şehirler arasında.

* Alman, İngiliz ve Avusturyalılar taşınmaz alımında ilk 3'ü paylaşıyor. Bu ülke vatandaşlarını Yunanistan, İrlanda, Danimarka ve Hollanda izliyor.

* Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımın tutarı 10 milyar doları aştı.

Korku hikayesi Bulgaristan

Independent, firma yöneticilerinden Clare Nessling'in "Alıcılar bildikleri ve güvendikleri bölgelere bağlı kalıyor ve Bulgaristan, Türkiye ve Dubai gibi daha maceralı bölgelere arkalarını dönüyor" dediğini yazdı. Haberde Bulgaristan için ise şöyle denildi: "İlk korku hikayesi Bulgaristan. Tapu kadastro verilerinin gayrimenkul işlemlerinde 2009'un ilk yarısında yıldan yıla yüzde 35 düşüş gösterdiği Balkanlar'daki eski gözde bölge, şu anda yazlık satın alanlar için olduğu gibi kiralayanlar için de gidilmeyen bir yer. Bulgaristan'daki Uluslararası Gayrimenkul Federasyonu'na göre, bu eskiden çok moda Karadeniz bölgesinde arazi fiyatları 2009'un ilk 8 ayında, 2008'deki dönemle karşılaştırıldığında ortalama yüzde 40 düştü. Bulgaristan'ın, kış turizmi merkezi Borovets gibi, Sofya, Varna ve Somokov dahil büyük kentleri, deniz kıyısındaki tatil yörelerinde ise aynı dönemde yüzde 50 fiyat azalışı yaşandı. Uluslararası emlak danışmanlık firması başkanı Stuart Law, İngilizleri her fiyat kategorisi için Bulgaristan konusunda uyarırken 'Fiyatların nereye kadar düşeceğinin bilinmemesi korkunç' dedi."

SAHTE EMLAKÇILAR YABANCILARI DOLANDIRDI

YABANCILARA emlak satışında, Genelkurmay Başkanlığı'ndan onay alınması zorunluluğu, yasal süreci uzattığı için suistimallere yol açabiliyor. Tapu işlemlerinin 3 ile 6 ay arasında sürmesi, bunu fırsat bilen kötü niyetli satıcıların ya da sahte emlakçıların ekmeğine yağ sürüyor. Bu tip kötü niyetlilerin, bekleme sırasında aynı gayrimenkulü başkasına da sattığı örnekler var. Tapuyu devretmeden emlak bedelini peşin alarak ortadan kaybolan sahte emlakçılar bu şekilde Didim ve Muğla'da birçok yabancıyı dolandırmıştı.
Vatan

Independent: İngiliz yazlıkçı Türkiye'ye arkasını döndü 
 
Independent gazetesi İngiliz yazlıkçıların son yılların gözdesi olan Türkiye'den uzaklaşarak İspanya ve Fransa'ya yöneldiğini yazdı. Gazete, son rakamların, "eski favoriler" Fransa ve İspanya'nın yazlık ev almak isteyenler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiğini belirtti.

Independent gazetesinin mortgage bölümünde yer alan habere göre, gayrımenkul fiyatlarının Avrupa çapında düşmesi ve sterlinin euro karşısında değer kaybetmesi ile diğer ülkelerde yazlık ev sahibi olmak için elverişli bir dönem oluştu. Son rakamların, "eski favoriler" Fransa ve İspanya'nın yazlık ev almak isteyen İngilizler gözünde yeniden popülerlik kazandığını gösterdiği belirtilen haberde, "Ancak Avrupa'nın bazı eski özel noktaları şimdi daha `soğukça' görünürken, fotoğraf, satın aldıklarından büyük geri dönüş bekleyen kimi yatırımcılar için, o kadar da pozitif değil" denildi. Haberde denizaşırı mortgage firması Conti'ye göre, bu yıl yurtdışındaki gayrımenkullerle ilgili araştırma yapanların yüzde 31'inin Fransa'da, yüzde 20'sinin ise İspanya'daki evler konusunda bilgi istediği belirtildi.
"Maceralı Türkiye"
Independent, firma yöneticilerinden Clare Nessling'in "Alıcılar bildikleri ve güvendikleri bölgelere bağlı kalıyor ve Bulgaristan, Türkiye ve Dubai gibi daha maceralı bölgelere arkalarını dönüyor" dediğini yazdı. İspanya'nın İngiliz yazlıkçılar için popülerliğini koruduğunu belirten gazete, ev fiyatlarının 2006 yılına göre yüzde 40 kadar düştüğünü belirtti. Örnek olarak İspanya'nın sahil kentlerinden Torrevieja'da 4 odalı, 2 banyolu dublex bir yazlığın fiyatı 118 bin euroya inerken turistlerin çok rağbet ettiği Costas'ta villalar 3 sene önce  650 bin eurodan satılırken şimdi 400 bin euroya alıcı buluyor.
Hürriyet


Geri Dön