19 / 04 / 2024

İngiltere'de Galler'in Versailles Sarayı otel olarak işletilecek!

İngiltere'de Galler'in Versailles Sarayı otel olarak işletilecek!

Yatırım fonu Jes Capital'in kurucu ortağı Çiğdem Erkman, bugünlerde çok heyecanlı. İngiltere'de Galler'in Versailles Sarayı olarak bilinen ve Kinmel Hail malikanesini otel olarak işletmeye hazırlanıyor.




Yatırım fonu Jes Capital'in kurucu ortağı Çiğdem Erkman, bugünlerde çok heyecanlı. İngiltere'de Galler'in Versailles Sarayı olarak bilinen Kinmel Hail malikanesini otel olarak işletmeye hazırlanıyor. 


Ama esas heyecanı Türkiye'de madencilik sektöründe yapmayı planladığı yatırımlardan kaynaklanıyor.  Türkiye'de son dönemde yıldızı parlayan sektörlerin başında madencilik geliyor. Hem yerli büyük gruplar, hem de yabancılar yeraltı zenginliklerinden pay almak için adeta yarışıyor. Londra ve New York'un yanı sıra gelişmekte olan ülkelere de yatırım yapan Londra merkezli Jes Capital'in kurucu ortağı Çiğdem Erkman, yabancıların son dönemde Türkiye'de en çok sorduğu sektörler arasına ilk defa madenciliğin de girdiğini söylüyor. 


Maden Tetkik Arama'nın (MTA) 2012 verilerine göre Türkiye'nin 700 ton altın, 1.7 milyon ton bakır, 35 milyon ton barit, 9129 ton uranyum maden rezervi bulunuyor. Çiğdem Erkman, sektörün potansiyelinin büyüklüğünü, "Türkiye'de madencilik alanında şu ana kadar yapılan arama çalışmaları toplamı Kanada'da bir yılda yapılıyor" sözleriyle vurguluyor. 


Jes Capital, geçen yılın sonlarında doğru, Amerikan kökenli bir özel yatırım fonu ile Türkiye'de büyük krom madeni yatırımı yaptı. Şimdilerde de bakır madeni yatırımı için görüşmeler yürütüyor. 


Gazete ütüleme odası! Çiğdem Erkman, Türkiye'den çok Londra'da tanınan bir iş kadını...Evi, İngiliz sosyetesinin ve varlıklı yabancıların Londra'daki önemli lokasyonu olan Cadogan Square'de. Michael Bloomberg'den John Major'a, Ivana Trump'tan Rus milyarderlere birçok ünlü ismin bu bölgede evleri var. Londra gayrimenkul piyasasında hatırı sayılır Türklerin başında gelen Erkman ailesi, kısa süre önce bir dönem Kraliçe Victoria'nın da kaldığı, üstünde Victoria arması bulunan İngiltere'nin en önemli şatolarından, Galler'in 'Versailles Sarayı' olarak anılan tarihi Kinmel Hall'u satın aldı. 


1870'lerde yapılan Kinmel Hail, İngiltere'nin en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Erkman ailesinin aldığı 122 odalı malikane, Galler'in en büyük özel evi. Zamanında 60 hizmetlinin çalıştığı evde gazete ütülemek için bile özel bir oda var. Bakır madeni işleterek muazzam bir servet elde eden Hughes ailesi tarafından yaptırılan malikane, 73 bin metrekarelik bir arazi üzerinde oturuyor. 


Erkman ailesi şato tipi malikaneyi Kıbrıs kökenli Erkmanlar, Merrill Lynch'in en büyük hissedarlarından VVinthrop Smith'i 2002 yıllarında Kıbrıs'taki evlerinde sık sık ağırlıyordu. Wall Street'in bir dönem önde gelen yatırım bankalarından Salomon Smith Barney'in ünlü yöneticilerinden Robert Lessin de evlerinde sık sık konuk oldu. 


Erkmanlar'ın ısrarıyla, Lessin'in Kayalar köyünde aldığı ve tatillerini geçirdiği eve gelen önemli yabancı konuklar Kuzey Kıbrıs'ın hikâyesini dünyanın önde gelenlerine anlattı. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de arkadaşlarıyla gelip bu evde kaldı. Video çekip dostlarıyla paylaşarak Kuzey Kıbrıs'ı tanıttılar. Lessin'in oğlu Sam Lessin Facebook'un önde gelen isimlerinden hali hazırda. Erkman ailesinin Kıbrıs'ın tanınması için böyle bir katkısı var anlayacağınız. 


orijinal haline sadık restore edip bir otele getirecek. Prens Charles modeli... 

Bu, İngiltere'de Prens Charles'ın öncülüğünde Dumpries House projesi ile başlayan yatırım akımının bir parçası. Bu akımda yatırımcılar tarihi binaları restore ettirip hizmete açıyor. Dünyanın en varlıklı kesiminin kalacağı otelin işletmesine en gözde gruplar talip ve içinde yer alacak restoranlar için dünyaca ünlü şef ve restoranlar şimdiden sıraya girmiş. 


Galler'deki bu projede bir de özel üyelikle girilecek kulüp olacak. 

Bunun için aralarında İngiliz futbol kulübü Manchester United'ın da olduğu gruplarla görüşmeler yürütülüyor. Manchester United ile görüşmeleri ünlü rock müzik grubu Iron Maiden'in menajeri yürütüyor dersem sonucu tahmin etmek güç olmayacak! 


2 MİLYAR DOLAR 3 YILDA GELİR... 

Çiğdem Erkman şu anda yatırım için Türkiye'de enerji üretim sektöründe projeler üzerinde çalıştıklarını anlatıyor. 

Medya, perakende, altyapı ve hizmet sektörleriyle de ilgilendiklerini belirten Erkman şunları söylüyor: "Tüketimle doğrudan alakalı projelerimiz de var. Bunun dışında her zaman yatırımcılarımız için nakit akışı güçlü ve büyüme potansiyeli yüksek şirketler arayışı içindeyiz. Maden sektöründe en iyi kadro ile doğru platform kurduğumuza inanıyoruz ve birçok proje inceliyoruz. Bu platform üzerinden Türkiye'ye 3 yılda 2 milyar dolar civarında yeni yatırım gelmesini bekliyoruz." İngiltere'de saray aldı aklı Türkiye'de kaldı HEM FİNANSMAN BULACAK HEM DE ORTAK OLACAK Dünyada enerji, gaz ve petrol ve madencilik alanına yaptığı yatırımlarla 'akıllı para' diye tanınan 8 milyar dolarlık ABD'li fon Denham Capital'in de Türkiye özel danışmanı olarak yatırımlarını yönlendiren Çiğdem Erkman bazı Türk grupların danışmanlığını da yaptığı maden konferansı için Türkiye'deydi. Somlarımı Çırağan Sarayı'nda yanıtladı. 


Biraz geçmişinizi anlatsanız? 

Eski Meclis başkanlarından, tanıdığım vizyonu en geniş insanlardan olan babam Şemsi Kazım yıllar önce Londra'ya, Kıbrıs'ın o devrede İngiltere'nin eski bir kolonisi olmasından dolayı yakın hissederek yatırım yapma kararı almış. Londra'ya gidişimiz 1970 yıllarında. Son 20 yılda Morgan Stanley, Merrill Lynch, Credit Suisse, Bear Stearns ve JP Morgan gibi kurumlarda ilk olarak asbaşkan, en son da üst düzey yönetici olarak çalıştım. 


Son olarak çalıştığım Bear Stearns'te azınlık hissedardım aynı zamanda. JP Morgan Bear Stearns'i satın alınca ayrılıp birkaç yabancı ortağımla birlikte Global Merchant Bank Jes Capital'i kurduk. Özellikle altyapı, eneıji, madencilik ve tüketici ile ilgili sektörlerde uzman olan Jes Capital, enerji, teknoloji, gayrimenkul geliştirme ve maden konularında doğrudan yatırım yapıyor.


Global TM şirketiniz ne yapar? 

Jes Capital'in iştiraki Global TM Capital Türkiye piyasasında bir eksikliği doldurmak için kuruldu. Şirketler için ya ortak ya da danışman olarak projelerini uluslararası seviyelere geliştiriyor. Global TM Capital direkt yatırım olarak ilgilendiği projelerde yerli şirket sahiplerini yabancı finansmana hazırlarken bir bakıma yönetici kadroya dahil olup yabancı paraya köprü rolü oynuyor. Bu model ile Türkiye'ye çok fazla yatırımcı çekeceğimize inanıyoruz. 


Neden İstanbul'dasınız? 

Temsil ettiğimiz yabancı yatırımcılardan Türkiye'ye yatırım yapmış olanlar var, yatırım yapmak isteyenler var. Bizim kendi yatırımlarımız var. 

Bu nedenlerle ayda bir kez İstanbul'a geliyorum. Projeleri iki bazda değerlendiriyoruz. Bir, kendi platformumuz için direkt yatırım yapacağımız projeler. Orada Global TM Capital direkt yönetim kadrosuna katılıp projeyi birlikte geliştiriyor. İki, seçtiğimiz kuvvetli projelere danışmanlık ve finansman sağlıyoruz. 


Songül Hatırsaru/ Milliyet Gazetesi



Geri Dön