27 / 04 / 2024

İngiltere'de milyarlık kamu varlığı satışı!

İngiltere'de milyarlık kamu varlığı satışı!

İngiltere'de satılacak, 'mali olmayan kamu varlıkları' arasında Manş Tüneli'nden Fransa ile İngiltere'yi bağlayan tren hattı da bulunuyor



İngiltere hükümeti devlete ve yerel yönetimlere ait işletme ve diğer varlıkları satışa çıkarmayı ve elde edilecek milyarlarca sterlinle bütçe açığını küçültmeyi planlıyor. Ekonomiyi canlandırmak için açılan paketler bütçeyi boşalttı.

Başbakan Gordon Brown tarafından ayrıntılarının açıklanması beklenen plan ile İşçi Partisi hükümeti vergi artırmaktan ve kamu hizmetlerinde büyük kesintilerden kaçınmayı hedefliyor. Satılacak, `mali olmayan kamu varlıkları' arasında Manş Tüneli'nden Fransa ile İngiltere'yi bağlayan tren hattı da bulunuyor. Satışların iki yıllık bir zamana yayılması öngörülüyor. İngiltere'de ana muhalefet Muhafazakar Parti'den yetkililer satışların muhtemelen gerekli olduğunu fakat bir defaya mahsus bir gelir temini olduğundan uzun vadeli bir planın yerini tutmayacağını söylediler.

Milyarlarca sterlin
Başbakan Brown ise kamu harcamalarında yapılacak erken bir indirimin ekonomik iyileşmeyi sona erdirebileceğini söyledi. Plana göre hükümete ve belediyelere ait bazı kamu varlıkları, iki yıllık bir plan çerçevesinde satılacak. Satılacak kamu varlıkları arasında Urenco adlı uranyum zenginleştirme teçhizatı üreticisi firmadaki yüzde 33'lük devlet payı da yer alıyor. Hükümetin planında 220 milyar sterlin tutarında bir gayrimenkul satışı da yer alıyor.

Rekor açık
İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, nisan ayında yaptığı açıklamada, bu yılki kamu açığının rekor bir miktar olan 175 milyar sterline ulaşacağı tahmininde bulunmuştu. İngiltere başbakanlığı, bu satışların, özel sektörle ortaklık içinde yapılabilecek veya özel sektörün kendi başına daha iyi yapabileceği faaliyetlerin, daha radikal bir şekilde saptanması kararının ilk adımı olduğunu açıkladı. Başbakanlık bununla beraber borçların azaltılması için atılacak asıl adımın ekonomideki güçlü ve sürdürülebilir büyümenin yeniden sağlanması olduğunu da vurguladı.

182 yıllık gazete artık bedava
İngiltere'de milyarlık kamu varlığı satışıLondra'da 1827 yılından bu yana yayımlanan Evening Standard gazetesi önceki günden itibaren ücretsiz olarak dağıtılıyor. Evening Standard'ı ocak ayında Rus işadamı Alexander Lebedev satın almıştı. Kentte özellikle toplutaşıma araçlarını kullananların tercih ettiği ve öğleden sonra çıkan gazete, bu hamlesiyle tirajını da 250 binden 600 bine çıkarmayı umuyor. Evening Standard böylece bedava dağıtılan diğer gazetelerle daha iyi rekabet etmek ve reklam gelirlerini de artırmayı hedefliyor. Gazetenin fiyatı daha önce 50 pence yani 1.08 YTL'ydi.

`Örneği çoğalacak'
Rus işadamı, Evening Standard'ın ücretsiz dağıtılacak ilk kaliteli gazete olduğunu ve bu örneğin çoğalacağını sandığını söylüyor. Londra'nın ücretsiz gazetelerinden London Paper'ın yayınına geçen ay son verilmişti. Bedava dağıtılan London Lite gazetesi ise Evening Standard'ın da yaklaşık yüzde 25'ine sahip olan Associated Newspapers grubuna ait. Ülkenin önde gelen bulvar gazetelerinden Daily Mail'le birlikte Evening Standard da, ocak ayına dek bu grup bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Uzmanlar, günlük tirajı yaklaşık 400 bin olan London Lite'ın da sonuçta kapanacağını ya da Evening Standard'la birleşmek zorunda kalacağını söylüyor. Bu durumda Londra'da sadece tek akşam gazetesi kalmış olacak. Bünyesinde Sun, Times, Wall Street Journal gibi gazeteler bulunan dev medya grubu News International ise London Paper'ı kapatarak, `bedava haber' devrine son vereceğinin sinyalini vermiş, yakında gazetelerin internet sitelerine erişimi de paralı yapacağını açıklamıştı.
Radikal

İlgili haber

İngiltere, Thames Köprüsü ile Manş Tüneli'ni satıyor!


Geri Dön