28 / 03 / 2024

İnönü Müze Evi işlev kazanacak!

İnönü Müze Evi işlev kazanacak!

İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’le birlikte İsmet İnönü’nün doğduğu evi gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, müze evin daha işlevsel hale gelmesi için birlikte hareket etme kararı aldıklarını söyledi.



İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’le birlikte İsmet İnönü’nün doğduğu evi gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, müze evin daha işlevsel hale gelmesi için birlikte hareket etme kararı aldıklarını söyledi. Lozan Antlaşması’nın 90. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü Sergisi’nin açılışı için İzmir’e gelen İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın konuğu oldu. Konak Belediyesi’ne ait Kemeraltı’ndaki Ayla Ökmen Semt Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada Başkan Pekdaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker’e Konak’ın tarihi ve kültürel değerlerini yaşatmak adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda İzmir’de ilk olarak Konak Belediyesi’nce kurulan Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü’nün hizmet binası da olan tarihi binada güne kahvaltı yaparak başlayan ikili daha sonra aynı bölge içinde yer alan İsmet İnönü Müze Evi’ni ziyaret etti.


İŞLEV KAZANDIRILACAK

İsmet İnönü’nün 24 Eylül 1884 tarihinde doğduğu ve şu anda müze olarak hizmet veren evde incelemelerde bulunan Toker ve Pekdaş, içerisinde birçok tarihi belge ve eşyayı bulunduran yapının daha işlevsel hale dönüştürülerek kullanılması konusunda fikir birliğine vardı. Restorasyonu Konak Belediyesi tarafından yapılan ve geçtiğimiz yıl İnönü Vakfı ile yapılan protokolle belediyeye devredilen evin farklı işlevlerle İzmirlilere hizmet etmesi konusunda anlaştıklarını dile getiren Başkan Pekdaş, “Yeni bir çalışma biçimi belirlenmesi konusunu gündemimize aldık. Bu değişiklik ile hem bölgenin dokusuna hem de kültür-sanat çalışmalarının gelişmesine katkı koymayı hedefliyoruz. Aynı zamanda İsmet İnönü gibi çağdaş Cumhuriyet’in önemli değerlerinin isminin yaşatılmasını da önemsiyoruz. Bu işlevleri içinde barındıracak yeni bir planlamayı kısa sürede gündeme getireceğiz” dedi. Karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunan ikilinin ziyareti sırasında duygu dolu anlar da yaşandı. Babası İsmet İnönü’ye ait eşya ve giysilerin yanı sıra fotoğraf ve belgeleri bir kez daha görme fırsatı bulan Toker, o yıllara bir kez daha giderek anılarını tazeledi. Pekdaş ve Toker daha sonra yine tarihi bir binada hizmet veren Saadet Mirci Semt Merkezi’ni gezdi.



Milliyet 


Geri Dön