24 / 04 / 2024

İnşaat canlandı, kule vinç talebi patladı!

 İnşaat canlandı, kule vinç talebi patladı!

Eylül ayının gelmesiyle inşaatların da hız kazanması, bu görüntünün pek çok yerde karşımıza çıkmasını sağlıyor. Müteahhitler inşaat hızlı üerlesin, kimi zaman da ‘şanı yürüsün’ diye kule vinç kullanıyor.



İstanbul’da nereye baksanız bir inşaat yükseliyor, bu inşaatların yanı başında ise kule vinçler... Şehrin silüetine baktığınızda, kat kat yükselen inşaatların ve vinçlerin manzarası hakim. Eylül ayının gelmesiyle inşaatların da hız kazanması, bu görüntünün pek çok yerde karşımıza çıkmasını sağlıyor. Müteahhitler inşaat hızlı üerlesin, kimi zaman da ‘şanı yürüsün’ diye kule vinç kullanıyor. Yılda 300-400 kule vincin satıldığı, yaklaşık 1000 vincin de kiralık bulunduğu Türkiye’de talebin canlanmasıyla bugün sipariş veren firmalar için hemen yanıt almak da zorlaşıyor.


İnşaat firmaları, eğer yerli firma seçeceklerse yaklaşık 3 ay üretimin tamamlanmasını beklemek zorunda. İthal vinç tercih edeceklerse de 30-40 günlük süreyi beklemeleri gerekiyor. Kentsel dönüşüm hayata geçtiğinde ise talebin daha da artmasıyla, Türkiye Avrupalı firmaların radarına girecek.


45 gündür hız kazandı


Portekizli Soima kule vinçlerinin yetkili saücısı Bemtaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Candar Can, kule vinç sektöründe en hareketli dönemin eylül ayı olduğuna dikkati çekerek/özellikle son 45 gündür hareketin olduğunu, canhlığın artarak devam ettiğini belirtti. Can, şu bilgileri verdi: “Biz de 45 gün içerisinde beş adet satış yaptık. Satılığın yanı sıra kiralama taleplerinde de artış var. 18 ay, 24 ay gibi uzun süreli inşaatlar için satın almayı öneriyoruz. Çünkü 8 ay üzerinde makine kendini amorti ediyor. ”


1000 kule vinç var


Candar Can, Türkiye’de yılda 300-400 kule vincin satıldığını, yaklaşık 1000 adet vincin de kiralamada olduğunu ifade ederek, “Firmaların mevcut makine parkı artık yetmiyor. Yeni siparişlerde de 30-40 gün beklemek gerekiyor. Piyasadaki kule vinçlerin hepsi çalışıyor. Kule vinçlerin yüzde 95’i Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Ancak son dönemde Çin malı kule vinçler de Türkiye’ye gelmeye başladı. Dolar üzerinden satıldığı için de ucuz oluyor” dedi.


İnşaatların yükselmesinde önemli rolü olan ve fiyatları 150 bin Euro’dan başlayan kule vinçler, firmaları sıraya soktu. Talebin canlanmasıyla bugün sipariş veren inşaat firmaları, eğer yerli vinç seçeceklerse yaklaşık 3 ay üretimin tamamlanmasını, ithal vinç tercih edeceklerse de 30- 40 günlük süreyi beklemek zorunda.


Yerli vinç daha ucuz 


Kule vinç üretimi konusunda yerli sanayininin de girişimleri bulunuyor. Ancak kapasiteleri sınırlı olduğu için ithal markalar ağırlık kazanıyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte talebin artmasıyla, yerli sanayinin de yeni yatırım yapmasının önünün açılması bekleniyor. Yerli vinç üreten TGM Kule Vinç’in Üretim Müdürü Abdurrahman Karademir, ithal kule vinçlerin fiyatlarının daha yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aralık ayından bu yana üretim yapıyoruz. Yılda 30 tane üretme kapasitesine sahibiz. Bugüne kadar 15 adet vincin satışını yaptık. Yerli kule vinçler, Avrupa'dan ithal edilenlere göre daha ucuz oluyor. Avrupa'dan gelen 8 tonluk makineler yaklaşık 160 bin eurodan satılıyor. Burada ürettiğimizi ise 140 bin eurodan teslim ediyoruz. 


8 bin liradan başlıyor


Türkiye’deki ilk yerli üretimi yapan Panel Makina’nın Genel Müdürü İsmail Canbolat, kule vinç kiraları hakkında şu bilgileri verdi: “Fiyatlar vincin çalışma yüksekliğine göre değişiyor. Örneğin 50 metre yüksekliğe çıkabilen kule vinçlerin satılık fiyatları yerlide 150-200 bin Euro'dan başlıyor. Aynı özellikteki ürün ithalde 300 bin Euro olabiliyor. 160 metre yükseklikte ise 600 bin Euro’yu buluyor. Kira bedelleri ise süreye göre değişiyor. Aylık KDV hariç 8 ile 15 bin lira arasında kule vinç kiralanıyor."


Türkiye’de kule vinçler, Türk müteahhitlerinin talebi ile yurtdışına da açılıyor. Kule vinçlerin satış ve pazarlamasını yapan kuruluşlar, Türk müteahhitlerin çalıştığı her ülkeye kule vinç gönderiyor. Ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Ortado ülkelerine kule vinçler çalışıyor. Irak, Iran, Rusya Türkmenistan, Azerbaycan başı çekiyor. Son dönemde, Gürcistan’dan da talep geliyor.


Meltem KARA / Hürriyet 



 


Geri Dön