28 / 03 / 2024

İnşaat cezaları hafifleyecek!

İnşaat cezaları hafifleyecek!

İş güvenliği paketinde öngörülen cezalara kısmi yumuşama geliyor. Cezaların yumuşatıldığı sektörlerin başında maden ve inşaat bulunurken ihalelerden men yasağında da sürenin esnetilmesi gündemde. İşte ayrıntılar...



İş güvenliği paketinde öngörülen cezalara kısmi yumuşama geliyor. Cezaların yumuşatıldığı sektörlerin başında maden ve inşaat bulunurken ihalelerden men yasağında da sürenin esnetilmesi gündemde. Mecliste görüşmeleri süren iş güvenliği paketi önergelerle değiştirilecek.


Buna göre, maden sektöründe yaşanan ölümlü iş kazasında kusuru olduğu yargı kararı ile kesinleşen işveren için 2 yıl ihale yasağı öngörülmüştü. AK Partili milletvekileri tarafından verilecek önergeyle, ihalelerden men süresi “kusuru oranında iki yıla kadar” olarak değiştirilecek. Böylece 2 yılın altında da ceza verilmesine olanak sağlanacak. Yapılan denetim sonucunda işin durdurulmasını gerektiren bir durum tespit edilirse uygulanması öngörülen idari para cezaları da tasarıdan çıkarılacak. Ayrıca maden ve yapı işyerlerinde cezaların yüzde 300 oranında artırılarak uygulanması düzenlemesinden vazgeçilecek. 250’den daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde, para cezalarının katlanarak artırılması düzenlemesinin de tasarıdan çıkarılması planlanıyor.


BARET CEZASI DA YUMUŞUYOR


Çalışanlarına standartlara uygun ve CE belgeli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işyerlerine tasarıda, çalışan başına aylık 1000 TL ceza verilmesi düzenlemesi bulunuyor. Ancak verilecek önergeyle söz konusu ceza çalışan başına 500 TL’ye çekilecek. Böylece, kaza olmadığı için teşvik alan işyerlerinde, bu süreçte yaşanan iş kazasını bildirmemenin cezası yumuşatılacak. Tasarıda böyle bir durumda hem teşvikten men edilme, hem de idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Ancak önergeyle idari para cezasından vazgeçilmesi, sadece teşvikten 5 yıl süreyle yasaklama kararının yasa maddesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu düzenlemenin gerekçesi de, “İki ayrı yaptırım yerine teşvikten yararlanmama yaptırımı yeterli olacaktır” olarak belirtiliyor.



Hacer Boyacıoğlu / Hürriyet




Geri Dön