27 / 04 / 2024

İnşaat devleri yazlıklara yöneldi!

İnşaat devleri yazlıklara yöneldi!

Büyükşehirlerdeki markalı konut projeleriyle adından söz ettiren şirketlerin inşa ettikleri lüks yazlıklar yerli ve yabancı turistlerin popüler yatırım aracı halini aldı. Yazlık evler yeniden vazgeçilmez oldu.



Yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan Bodrum ve Çeşme, inşaat şirketlerinin yeni gözdesi oldu. Büyükşehirlerde ki markalı konut projeleriyle adından söz ettiren şirketlerin inşa ettikleri lüks yazlıklar yerli ve yabancı turistlerin popüler yatırım aracı halini alan yazlık evler yeniden uzun yaz tatillerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan yazlık evler yeniden popüler oldu. Eskiden daha çok memur ve emeklilerin tercih ettiği bu evler, inşaat şirketlerinin lüks projeler üretmesiyle yeni bir yatırım aracı haline geldi. Hem doğayla iç içe hem de konforlu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bu projeler daha çok Bodrum ve Çeşme civarında hayata geçiriliyor. Varyap'tan Ofton İnşaat'a, Mesa'dan Tekfen Emlak Geliştirme'ye kadar pek çok inşaat şirketinin yazlık projeleri bulunuyor. Tatillerini lüks tatil köyleri ve otellerde geçirmek isteyenlerin şimdilerde her ihtiyaçlarına cevap veren lüks yazlık projelere yöneldiğini söyleyen Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "Doğal dokusu bozulmadan tasarlanan bu projelerde, 24 saat kesintisiz güvenlik hizmeti sağlanması ve modem sosyal alanların yer alması talepleri artırıyor" dedi. Yazın ikamet etmenin yanı sıra bu evlerin artık getirişi yüksek birer yatırım aracı olduğunu vurgulayan Erol, "Yapılan yatırımlar kısa bir süre içinde değerlenerek yeni sahiplerine kavuşuyor. Bu da yatırımcının yüzünü güldürüyor" şeklinde konuştu. 


12 AY KULLANIMA AÇIK 

Yazlık beldelere ulaşımın kolaylaşmasının da ev alımında etkili olduğunu ifade eden Erol, şöyle devam ediyor: "Ev sahipleri, bir haftalık ya da daha uzun tatili beklemeden 48 saatliğine bile olsa yazlıklarına gidebiliyor. Sadece yaz sezonunda değil yılın farklı dönemlerinde de orada vakit geçirenler olabiliyor. Yani yazlık kullanımları alışık olduğumuz gibi artık Haziran-Eylül ayları arasına sıkışmıyor." Ege'de yazlık fiyatlarının denize olan yakınlık, alan büyüklüğü, malzeme ve işçilik kalitesi, site konsepti ve sunduğu hizmetlere bağlı olarak değiştiğini vurgulayan TSKB  İzmir  Şubesi Kıdemli Değerleme Uzmanı Ecem Baştürk ise orta gelir grubuna hitap eden projelerin daha çok Kuşadası ve çevresinde konumlandığını söyledi. 


1.500 TL'DEN BAŞLIYOR 

Bölgedeki mütevazi evlerin metrekare fiyatlarının 1500 lira-3 bin 500 lira arasında değiştiğini dile getiren Baştürk, Çeşme ve Bodrum'da ise lüks yazlıkların öne çıktığını belirtti Bu iki bölgede fiyat aralığının projelerin özelliğine ve inşa eden şirketlere göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Baştürk, "Bodrum'da özellikle son yıllarda Yalıkavak beldesinde birçok projenin geliştirildiğini görüyoruz. Bodrum Bodrum, Yalıkavak Tekfen Evleri, Seba İnşaat'ın yapmış olduğu Seba Green, Seba Boutique bu bölgede öne çıkan projeler arasında yer alıyor" dedi. 


EN UYGUN EVLER ŞİLE'DE 

Yazlık almak için daha çok Bodrum ve Çeşme'ye yönelenler olsa da büyükşehirlere yakın lokasyonlardaki projeleri tercih edenler de yok değil. Büyükçekmece, Kumburgaz, Silivri'nin popülerliğini koruyan yazlık alanları olduğunu belirten TSKB İdari İşler ve İş Geliştirme Müdürü Özge Aklar, en yüksek fiyatların Silivri ve Kumburgaz'da bulunduğunu söyledi Aklar, "Gümüşyaka ve Marmara Ereğlisi'nde ise nispeten daha düşük seviyelere ulaştığını gözlemliyoruz. Fiyatlar, 250 bin - 500 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor" dedi. Şile ve Ağva'da manzaralı ve müstakil konutların ağırlıklı olduğunu dile getiren Aklar, fiyatların 200 bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Villalar hemen teslim Gülman Group da Bodrum'u mesken tutan şirketlerden biri. Doğalkaya Bodrum ve Fiera Vista adıyla iki yeni projeye başlayan şirket 33 villa inşa edecek. Doğalkaya'da genişliği 120 ila 550 metrekare arasında değişen hemen teslim 15 villanın metrekare satış fiyatı 5 bin Euro'dan (14 bin 500) başlıyor. Bilgili Holding'in toplam 80 ev ve villadan oluşan lüks BodrumBodrum projesi de Yal.kavak'ta bulunuyor. İki yıl önce tamamlanan projede şu anda satılmayan sadece bir adet villa kalmış. 259 metrekare 3+1 villanın fiyatı ise 800 bin Euro (yaklaşık 2.3 milyon lira). Pazarlıksız almayın Rüzgar sörfü tutkunlarının uğrak yeri Alaçatı'da ise ilçenin doğal dokusuna uygun olarak inşa edilmiş müstakil taş evler bulunuyor. İlçede gayrimenkul fiyatlarında rezervin talepten az olması sebebiyle mal sahiplerinin geçen yıla kıyasla yüzde 50 daha fazla fiyat talep ettiklerine dikkat çeken TSKB İzmir Şubesi Kıdemli Değerleme Uzmanı Ecem Baştürk, bu oranın pazarlıkla yüzde 25 seviyesine düşürüldüğünü söyledi. Alaçatı'nın simgesi olan taş evlerin metrekare satış bedeli ise 6 bin -10 bin lira arasında değişiyor. 4 milyon liradan başlıyor Ataşehir'e inşa ettiği Meridian projesiyle dikkatleri çeken Varyap. Yalıkavak'da Varyap Elements'i inşa etti. 34 dönümlük arazide 5 +2 konseptinde inşa edilen 24 adet malikaneden oluşan projede fiyatlar yaklaşık 1.5 milyon Euro (43 milyon lira) ile 3.5 milyon Euro (10 milyon Euro) arasında değişiyor. 


Millet


Geri Dön